Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” a împlinit 50 de ani de la înfiinţare
Recent, a avut loc un spectacol omagial al Şcolii Gimnaziale „George Coşbuc”, fosta Şcoală Nr. 14. Spectacolul s-a desfăşurat la Teatrul Municipal şi au fost sărbătoriţi 50 de ani de la înfiinţarea şcolii. De fapt, manifestările organizate de conducerea şcolii şi a Asociaţiei Părinţilor s-au derulat pe parcursul a mai multor zile, punctul culminant fiind spectacolul de la teatru. Au fost prezenţi prefectul judeţului Vasile Moldovan, viceprimarul Noemi Vida, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean, ai Inspectoratului Şcolar, directori de şcoli, foşti directori şi profesori de la Şcoala „George Coşbuc”, părinţi, elevi şi prieteni ai celor sărbătoriţi.
Nicolae TEREMTUŞ
Manifestarea a început cu intonarea imnului României, urmat de imnul şcolii. A vorbit cu multă emoţie directorul unităţii şcolare, profesor de matematică Anamaria Nagy, după care au luat cuvântul invitaţii. S-au acordat diplome aniversare din partea autorităţilor şi au fost prezentate momente artistice pregătite de elevii şcolii şi de invitaţi veniţi de la Cluj şi din Baia Mare. Au fost momente pline de emoţie, de dragoste din partea dascălilor prezenţi.
Am văzut în sala de spectacol a Teatrului o mare familie, în care elevii sunt cei care beneficiază de toată atenţia şi dragostea celor care îi învaţă. Poate de aceea această şcoală băimăreană este atât de căutată, probabil de aceea sunt atât de multe rezultate foarte bune la olimpiade, concursuri şi examenele susţinute de elevii şcolii, probabil de aceea Şcoala „George Coşbuc” este în topul şcolilor maramureşene şi nu numai!
Într-una din scurtele pauze, am vorbit cu doamna Anamaria Nagy.
„Omagiem 50 de ani de la înfiinţarea Şcolii Gimnaziale Numărul14. La începuturi, a fost Şcoala cu clase de la I la a X-a. Iar la Teatrul Municipal organizăm sărbătoarea omagială, altfel decât serbarea şcolii. Este un spectacol aniversar în care noi, cei sărbătoriţi, să primim cadouri. Pe lângă momentele artistice ale copiilor noştri, vor fi momente prezentate de partenerii noştri, cadourile pe care le primim cu drag”, a declarat directorul şcolii, Anamaria Nagy.
Dialogul cu managerul uneia dintre cele mai prestigioase şcoli din Maramureş s-a legat uşor. Doamna Nagy este dedicată activităţii pe care o conduce şi consideră că cei 50 de ani de existenţă reprezintă, în primul rând, dragoste pentru elevi, pentru şcoală, pentru educaţie.
„Cei 50 de ani înseamnă dragoste, dăruire. Pe lângă performanţă, logo-ul nostru este: «Tradiţie, modernitate, dragoste». La noi în şcoală, dacă se vine se va vedea cum într-un loc se munceşte, în alt loc se alină un copil cu probleme şi peste tot se va vedea cum fiecare se dedică muncii. Suntem una dintre cele mai bune şcoli din judeţ! Suntem acolo sus datorită cadrelor didactice, datorită părinţilor, datorită copiilor. Avem activităţi specifice unei şcoli, dar avem şi suflet. Suntem mândri că am demarat un proiect de suflet, prin care încercăm să ajutăm un băieţel de la noi din şcoală, cu foarte mari probleme de sănătate. De asemenea, lansăm al treilea volum al Monografiei şcolii, o lucrare care are în total peste 700 de pagini. O monografie de care suntem mândri”, a mai spus directorul şcolii.
Doamna director a mulţumit şi Consiliului Judeţean care a susţinut financiar manifestările organizate de şcoală.
Am vorbit şi cu preşedintele Asociaţiei părinţilor, Adriana Mateas, o asociaţie care este foarte activă şi implicată în activităţile şcolii.
„Școala George Coșbuc este instituţia care și-a menţinut identitatea ca şcoală a performanţei, în toţi cei cincizeci de ani de existență, care a știut să se redescopere și să se reinventeze, generație de generație, pentru a ține pasul cu o societate românească într-o continuă schimbare. Cadrele didactice ale acestei școli au știut cum să mențină aprinsă flacăra educației de valoare vreme de jumătate de secol și, cu siguranță, etalonul performanței academice nu va fi modificat nici în următorul secol.
Am deosebita onoare să fiu președinta Asociației George Coșbuc Baia Mare, prima asociație de părinți din învăţământul preuniversitar din Ardeal, tocmai în anul în care aniversăm 50 de ani de la primul clinchet de clopoțel al şcolii noastre. În 2002, când a luat ființă Asociația George Coşbuc Baia Mare, aceasta a fost a treia asociație de părinți la nivel național. Totodată, din 2005, facem parte dintre asociațiile de părinți fondatoare ale Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar”, a spus Adriana Mateas.
Am vorbit şi cu unul dintre învăţătorii şcolii, Camelia Minghiraş, despre evenimentele de la Şcoala „George Coşbuc”.
„Este un eveniment important în viaţa şcolii, având în vedere că prestigiul ei se bazează pe oamenii care au construit şi au contribuit la desăvârşirea acestei şcoli. Trebuie să ne înclinăm cu recunoştinţă în faţa celor care au construit, cu adevărat, şcoala. Spectacolul de la Teatru a fost unul dintre momentele înscrise într-o paletă largă de acţiuni dedicate acestei aniversări. Chiar acum vin de la o sesiune de referate. Au fost multe manifestări, am încercat să venim cu idei diferite de ce se face de obicei. Pentru copii, a fost o oportunitate benefică în a trăi şi a simţi şi genul acesta de activităţi”, a spus Camelia Minghiraş, învăţător clasa a III-a.