Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Schisma din USL. Efecte, declaraţii, opinii
Scindarea USL şi ieşirea liberalilor de la guvernare are posibile efecte negative în teritoriu. Dacă la nivelul Consiliului Judeţean Maramureş se doreşte păstrarea alianţei, la nivel local şi în instituţiile deconcentrate se aşteaptă o nouă undă seismică. Ce spun principalii actori de pe scena politică locală despre divorţul cu scântei din USL?
USL Maramureş era în moarte clinică de vinerea trecută, odată cu înfiinţarea USD (PSD-UNPR-PC), eveniment la care a participat şi ministrul Daniel Constantin. În ciuda declaraţiilor liderilor politici locali, care au dat asigurări că USD nu este înfiinţată împotriva a ceva sau pentru a desfiinţa ceva, liderul liberal Ovidiu Nemeş a răspuns vehement, cerând desfiinţarea alianţei. De aici până la obştescul sfârşit al alianţei nu a fost decât un pas. Unul care a devenit oficial după ce miniştrii liberali au ieşit de la guvernare.
Dacă la nivel de Consiliu Judeţean primarul Ovidiu Nemeş (preşedinte PNL Maramureş) a declarat că va pleda pentru continuarea relaţiilor avute cu PSD pentru bunul mers al dezvoltării judeţului, nu acelaşi lucru se poate spune despre celelalte consilii locale şi despre deconcentrate.
Practic, în fiecare caz, decizia va fi luată de Birourile politice locale. Acolo unde au fost probleme la înfiinţarea alianţei, vor fi, cu siguranţă şi după scindarea ei. Mai exact, relaţiile dintre liberali şi pesedişti se aşteaptă să se deterioreze în zone ca Sighet, Vişeu sau Şomcuta Mare. Cât despre directorii de deconcentrate, vor fi câteva cazuri în care aceştia vor trebui să-şi dea demisia.
Pe de altă parte, ruperea USL a întărit rolul altor partide. În cazul scindării actualei alianţe în CJ, majoritatea ar putea depinde de PPDD.
Gavril Ardusătan, consilier judeţean PNL
„După părerea mea, în teritoriu nu se va schimba mare lucru. Se va analiza noua configuraţie de la nivel naţional şi sperăm că în interesul public local să găsim formule raţionale şi nu pasionale. Nu cred că se vor schimba taberele în Consiliul Judeţean, cred că se va păstra relaţia de până acum. S-a spus că se va purta o discuţie în acest sens, dar încă nu a fost. Din punctul de vedere al deconcentratelor dacă vor părăsi PNL-iştii posturile? Nu am pus atâţia ca să trebuiască să părăsească posturile. Iar cei care sunt pe funcţii sunt cei care au hotărâri din instanţe pentru respectivele funcţii. Adică, mari mişcări de trupe la nivel judeţean nu vor fi. Dintre cei care sunt puşi politic în funcţii sunt maxim 3, restul au hotărâri din instanţe că trebuie repuşi în funcţii.
La nivel local sunt situaţii unde este posibil să se rupă prieteniile. Şi spun asta pentru că sunt localităţi unde s-a negociat cu forţa în momentul în care s-a făcut alianţa, iar acolo „se lasă liber la război”. Au fost probleme cu alianţa la Sighet, Vişeu de Jos, Şomcuta etc., iar acum este posibil să se altereze relaţiile, pentru că era o prietenie cu forţa. La nivel de judeţ sunt maxim 10 cazuri de acest gen”.
Este puţin probabil să se întâmple mare minune în teritoriu o dată cu ieşirea PNL-ului de la guvernare. Rămâne de văzut ce se va întâmpla. Eu nu sunt adeptul să se schimbe lucrurile doar de dragul de a se face minuni. Vă rog întrebaţi-i pe cei din Consiliul Judeţean dacă se vor altera relaţiile dintre ei, că ei ştiu asta. Din punctul meu de vedere este greu de spus dacă şefii de instituţii din PNL trebuie să plece. Eu niciodată nu am fost adeptul schimbării unui profesionist dacă s-a schimbat contextul politic. Va trebui să avem o discuţie USD să analizăm foarte bine momentele prin care trecem şi abia apoi să luăm o decizie. Eu sunt de principiul că pentru judeţ trebuie să ai linişte şi să duci proiectele mai departe.
PAMFIL CRISTEA, consilier judeţean, preşedinte interimar PP-DD
De el depinde majoritatea în CJ Maramureş
În Consiliul Judeţean se conturează 16 voturi de partea stângă (PSD, UNPR, PC, UDMR) şi 16 voturi pe partea dreaptă (PNL cu PD-L). Noi, cei din PP-DD, suntem la mijloc şi putem spune că ne-a dat USL-ul prin desfiinţare trei fluiere de arbitru. Iar acum noi putem înclina balanţa. Nu se ştie pe cine vom susţine, trebuie să existe negocieri în acest sens. În acest context avem şi noi nişte pretenţii şi trebuie să avem nişte facilităţi dacă înclinăm barca într-o parte sau în alta.
Dar cu un vot în plus se pot decide multe lucruri. Până la urmă, este vorba de negocieri, şi, de exemplu, poate câştigăm nişte viceprimari în judeţ. Cert este că acum sunt 16 la 16 şi 3 PP-DD la mijloc, deci noi suntem arbitrul de centru care poate decide pe viitor majoritatea în Consiliul Judeţean.
Sorin Bota, senator PSD
În opinia senatorului PSD, Sorin Bota, membrii noului guvern, cu precădere cei ce provin din rândurile social- democraţilor, trebuie să fie cei mai buni specialişti pe domeniile pe care aceştia urmează să le ocupe în cadrul cabinetului, fiind condamnaţi să performeze din punct de vedere al actului de guvernare.
„Guvernul poate continua şi chiar mai mult, poate transforma rezultatele macroeconomice bune într-o creştere a nivelului de trai al fiecărui cetăţean. PSD trebuie să furnizeze noului guvern cei mai bun specialişti pe fiecare minister pe care îl va ocupa, pentru a obţine cele mai înalte performanţe şi a demonstra că poate guverna. O a doua condiţie în vederea unei bune guvernări ar fi echilibrarea reprezentării în cadrul noului cabinet, în sensul în care toate regiunile ţării să se regăsească la nivelul guvernului, reprezentate în cabinet printr-un ministru. Un dezechilibru în reprezentare va crea frustrări în interiorul partidului şi va genera repercusiuni la nivelul alegerilor electorale din acest an”.
PNL Maramureş vrea USL Maramureş
„Decizia care s-a luat, şi anume desfiinţarea Uniunii Social Liberale, era inevitabilă. Am luat act că am fost daţi afară de la guvernare în momentul în care s-a înfiinţat Alianţa USD. Noi, Partidul Naţional Liberal, nu am dorit să fim o anexă a Uniunii Social Democrate. Am înfiinţat Uniunea Social Liberală şi aveam nişte obiective pe care ni le-am asumat în faţa românilor. Însă faptul că nu a existat o înţelegere politică la alcătuirea Guvernului ne-a dat de înţeles că nu mai putem continua aşa, că ne tratează ca pe a cincea roată la căruţă. La Delegaţia Permanentă a Partidului Naţional Liberal s-a decis acordarea libertăţii depline tuturor organizaţiilor judeţene ale partidului de a încheia orice alianţă în scopul asigurării unei bune guvernări locale. La şedinţa Biroului Politic Judeţean le voi propune colegilor ca la nivel de judeţ să continuăm să colaborăm în actuala formulă de alianţă. Dezvoltarea judeţului Maramureş trebuie să fie prioritară. Avem numeroase proiecte în derulare, atât la nivel judeţean cât şi la nivelul administraţiilor
publice locale şi trebuie să dăm dovadă de unitate. Avem nevoie de finanţări şi trebuie să le arătăm maramureşenilor noştri că ne respectăm angajamentele faţă de ei”
OVIDIU NEMEŞ, preşedinte PNL Maramureş
PSD Maramureş vrea stabilitate
Nici liderul PSD Maramureş nu crede că ruperea USL va influenţa semnificativ politica nordului.
„Cred că trebuie să ne menţinem promisiunile pe care le-am făcut în 2012 şi să continuăm proiectele pe care USL le-a promis, în Maramureş, în mod special. Aceste promisiuni le-am făcut împreună şi pentru a duce la realizarea proiectelor din judeţ trebuie să rămânem împreună, atât la nivelul Consiliului Judeţean, cât şi la nivelul Consiliilor Locale, desigur, acolo unde există înţelegere.
Dar, aşa cum 2013 a fost din punct de vedere macroeconomic un an foarte bun, trebuie să menţinem stabilitatea votului în cadrul CJ, vot fără de care
executivul nu poate duce la îndeplinire proiectele Maramureşului.
E clar că avem nevoie de o înţelegere între PSD şi PNL pentru a asigura o stabilitate. La nivel de Maramureş avem un protocol de colaborare între cele două partide din 2008, un protocol care a funcţionat fără fisură, iar acum nu avem nici-un motiv pentru a-l rupe”.
Baia Mare poate fi o oază USL
Primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, crede că schisma din interiorul USL nu va afecta viaţa politică maramureşeană.
„Poziţia mea este foarte clară! Eu consider că USL-ul nu s-a rupt, doar PNL-ul a abandonat corabia. Nu cred că a fost o atitudine corectă a liberalilor faţă de electoratul care şi-a pus speranţa în acest proiect. Apreciez seriozitatea PSD, a UNPR şi a PC în demersul de a duce mai departe greul guvernării şi proiectele pe care USL şi le-a asumat. Cred că guvernarea sub o formulă a USD-ului şi coordonată de PSD poate să fie mai coerentă deoarece deciziile pot fi luate într-un mod corect şi rapid şi nu negociindu-se
ca la piaţă. Din păcate chiar şi performanţa premierului a fost afectată de această ducere în derizoriu de către unii din liderii PNL a guvernării. Nu poţi să fii şi la guvernare şi în opoziţie, nu poţi să fii la guvernare şi să dai mereu declaraţii împotriva premierului României şi împotriva demersurilor pe care guvernul le face. Aşadar, consider că ieşirea liberalilor nu va aduce niciun fel de prejudiciu, dimpotrivă, este chiar o igienizare a guvernului.
Performanţa nu se va lăsa aşteptată, guvernul va fi mult mai dinamic şi îmi doresc o relaţie mai bună şi cu teritoriul.
În ceea ce priveşte Maramureşul, Baia Mare, lucrurile sunt puţin diferite. Noi, aici, ne cunoaştem de multă vreme, ştim care sunt priorităţile comunităţilor noastre şi nu cred că va influenţa în vreun fel modul în care decurge viaţa politică în nord.
Ne cunoaştem proiectele, ni le-am asumat şi este mai dificil, aici, să abandonezi corabia. Am toată încrederea în liberalii adevăraţi că vor avea şi coloană vertebrală, şi onoare şi respect faţă de cetăţeni”.
ZGONEA ESTE OPTIMIST
Aflat pentru două zile în Maramureş, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a făcut câteva precizări cu privire la ruperea USL şi ceea ce urmează după…
„Situaţia politică este stabilă…este inconştient să faci acele afirmaţii şi eu regret foarte mult, afirmaţii ale preşedintelui statului care sunt departe de adevăr, dar ne-am obişnuit de-a lungul ultimilor ani cu astfel de ieşiri. Dar în ultimele luni au fost ieşiri foarte grave, ba că pleacă Renault din România, ba că se va pune în fruntea mişcărilor populare pe care le genera dacă va fi acciza de şapte eurocenţi, lucruri care nu sunt normale
într-un stat democratic şi european. Pe de altă parte, guvernul este stabil, avem o majoritate care poate să susţină în Camera Deputaţilor şi în cele două Camere reunite, proiectele pe care le avem. USD-ul va continua toate proiectele USL. Am anunţat că nimeni nu va cere revocarea domnului Antonescu din funcţie, iar cei care sunt în funcţii, propuşi de PNL, la Agenţii, autorităţi, Regii şi doresc să continue aceste proiecte ale USL, o pot face. Trebuie să îi păstrăm pe cei care sunt profesionişti. Noi ne vom face treaba în continuare. Sper ca săptămâna viitoare să votăm celelalte proiecte pe care le avem şi cele retrimise de preşedintele statului, care blochează orice iniţiativă pentru modernizarea României.
Din acest punct de vedere este regretabilă această decizie unilaterală. Să pierdem toţi, să fie populaţia dezamăgită pentru că un singur om consideră că dacă merge în opoziţie câştigă alegerile prezidenţiale. Eu nu cred acest lucru! Anul 2013 a fost un an foarte bun pentru guvernul USL şi sper ca toţi colegii liberali să aibă aceeaşi maturitate şi aceeaşi abordare raţională când vom discuta proiecte care au fost iniţiate de ei sau de colegii lor din guvernul de până mai ieri”.
VALERIU ZGONEA, preşedintele Camerei Deputaţilor