Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Schimbare la Casa Albă
Casa Albă are, de puțin timp, locatari noi. Ei sunt membrii familiei Biden,care s-a instalat și pe sine în Biroul Oval.
Românul este de acum familiarizat cu mersul lucrurile în ce privește sistemul electoral nord - american. Din patru în patru ani, cetățenii cu drept de vot dintre cele două oceane sunt convocați să desemneze Președintele.
Procedurile sunt mai amestecate și complicate decât ne putem închipui, dar rezultatul contează: democrat sau republican, la putere se instalează cel care adună cele mai multe voturi din partea marilor electori - câteva sute de persoane cu situări partizane - și, de regulă, care adună cele mai multe milioane de voturi exprimate de alegătorul de rând, cu precizarea că hotărâtoare este majoritatea la capitolul electori și nu la votul popular. Se cuvine precizat acest lucru, deoarece au fost și situații în care votul celor mulți a fost ignorat de majoritatea în cazul Marilor Electori.
Turul de scrutin are loc în prima zi de marți din luna noiembrie a anului electoral respectiv. Instalarea noului președinte - nu o dată șeful de stat în post a repetat mandatul dacă sorții i-au fost favorabili -este programată pe 20 ianuarie a anului imediat următor, când înaltul demnitar care părăsește Biroul Oval, și odată cu aceasta și Casa Albă, în mod tradițional participă la ceremonia instalării succesorului în post și prezintă noilor locatari spațiile de lucru și de locuit care le revine de acum lor.
La această ediție, lucrurile au stat nițel altfel. Acuzând fraude electorale - pe care nu le-a putut încă dovedi - fostul președinte Trump s-a supărat pe sat și a refuzat orice implicare în „Dosarul” de predare - primire. A procedat ca nimeni altul: în dimineața zilei programate pentru instalarea următorului președinte, a părăsit, împreună cu soția, clădirea Casei Albe și, din Grădina cu trandafiri, a urcat la bordul unui helicopter, rezervat oficial președintelui în exercițiu, cu care a ajuns pe aeroportul situat nu departe, și acesta accesibil doar președintelui în funcție. De aici, uzând de avionul rezervat omului numărul unu în stat, ceea ce domnul Trump urma să nu mai fie în foarte scurt timp, păzit de sepepiștii de serviciu și echipat cu valiza nucleară, care nu va mai fi în proprietatea lui în foarte, foarte scurt timp, a pornit spre Florida, unde președintele în exercițiu are rezervată o reședință de vacanță. Procedând astfel, el a exclus prezența la festivitățile de instalare a următorului președinte, dar a și ținut să stoarcă la maximum setul de privilegii pe care îl oferă unui singur om și doar pe durata ocupării funcției de șef al statului. Oricum, să zicem că am trăit s-o vedem și pe asta...
Cât privește esența lucrurilor, lumea se întreabă ce anume - din ce a reușit ca Președinte Trump ,un om de afaceri de succes, în decurs de patru ani zgomotoși și contradictorii - va fi preluat și continuat de Biden? Câte decizii ale sale vor intra sub incidența revizuirii și anulării? Știm deja că deciziile lui Trump privind ieșirea SUA din unele înțelegeri internaționale deja convenite de predecesorii săi au fost deja pe lista anulării de noul președinte .Ce urmează? Unele răspunsuri le vom vedea curând.
Dacă e să ne referim la așteptările românului, ar fi mai multe de spus, dar nu ne grăbim s-o facem noi acum. Întotdeauna am privit spre americani cu speranță. Uneori, s-a întâmplat să avem parte de cele ce ne doream. Alteori, nu. Și nu numai din cauza altora, ci și din pricini care ne privesc. Acum, relațiile româno-americane cunosc un stadiu de dezvoltare convenabil. Ceea ce nu înseamnă că n-ar mai fi nimic de făcut. Administrația republicană de până ieri ne lăsa impresia că „amândoi suntem de-o mamă”. Scena cu președintele nostru invitat la Casa Albă, unde s-a ales chiar cu o șepcuță specială, o avem în minte. Ce anume din ce s-a convenit atunci ar putea fi pus în cauză? Întreb asta în cazul că s-ar pune astfel problema...De pildă, vreau să întreb pentru mine: angajarea noastră de a-i faulta pe chinezi la capitolul telecomunicații va rămâne pe rol? Dacă da, cine plătește ponoasele?
N-aș vrea să închei înainte de a aminti scenele văzute la televizor, când oameni ai muncii americani își doreau să pătrundă în altarul democrației americane. Până acum, credeam că un lucru nu faci in America: poți ataca pe oricine, dar nu simbolurile naționale. Au fost atacate simbolurile Americii - or, cu asta nu te joci. Nu credeam că voi ajunge să văd, în secolul 21, asemenea comportamente care acreditează existența unor vicii de fond în înțelegerea realității. Nu că n-aș fi văzut și pe la noi situații comparabile, dar noi măcar le-am pus pe seama lipsei de educație în materie de democrație, a stadiului incipient al mersului spre statul de drept cu toate ale lui. Doamne ferește!...