• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Octombrie , 2016

Săptămâna 17-21 octombrie 2016 a fost dedicată educaţiei nonformale

Educaţia se poate clasifica în 3 categorii: formală, nonformală şi informală. Educaţia formală se face în şcoală.  Sub atenta îndrumare a cadrelor didactice copiii învaţă scrisul, cititul, tabla înmulţirii şi toate celelalte informaţii şi competenţe cuprinse în programa şcolară. Am cunoscut în comuna Dumbrăviţa copii inteligenţi, cadre didactice implicate în educaţia acestora, am văzut săli de clasă amenajate, dotate şi decorate foarte frumos, prin urmare ne bucurăm să constatăm că există premise bune pentru ca educaţia formală să fie una de înaltă calitate.

 

Educaţia nonformală vine să completeze educaţia formală prin activităţi extraşcolare de învăţare, care permit punerea în valoare a aptitudinilor şi intereselor individuale ale fiecărui copil. Luând ca exemplu activităţile din săptămâna 17-21 octombrie, considerăm oportun să „traducem” aspectele educative din spatele activităţilor distractive: prezenţa voluntarilor străini îi face pe copii conştienţi de dimensiunea multiculturală a lumii în care trăiesc; activitatea de lucru manual cu specific de toamnă le-a cizelat copiilor deprinderile de ascultare a instrucţiunilor oferite în limba engleză, urmarea unor paşi prestabiliţi pentru atingerea obiectivelor, utilizând obiecte familiare numite în limba engleză, şi prezentarea rezultatelor într-un spirit de muncă individuală şi în echipă; activităţile de mişcare au vizat, pe de o parte, creşterea nivelului de implicare şi bună dispoziţie, pe de altă parte copiii s-au familiarizat sau au recapitulat părţi ale corpului şi vocabular uzual în cadrul unor cântece şi jocuri etc.

 

Acest cadru mai flexibil, deschis şi relaxant îi face pe copii să înveţe fără ca aceştia să conştientizeze acest lucru. În cei peste trei ani de când organizăm activităţi de educaţie nonformală pentru copiii din comunitatea Dumbrăviţa am observat o evoluţie peste aşteptări a dezvoltării copiilor, aceştia fiind încântaţi să participe la jocuri şi, indirect, să înveţe limba engleză.

 

Cea de-a treia categorie, educaţia informală, se referă la ceea ce învaţă copiii din experienţele zilnice, care nu sunt planificate sau organizate cu acest scop şi durează pe tot parcursul vieţii. Rolul esenţial în această direcţie îl joacă familia, comunitatea şi societatea în general. Astfel, copiii învaţă din exemplul părinţilor şi cadrelor didactice, îşi formează părerile în funcţie de modelele pe care le au în comunitate, ceea ce ascultă la biserică sau ceea ce văd la televizor. La rândul nostru, fiecare dintre noi este un educator informal pentru cei din jur, mai ales pentru copii, aşadar trebuie să fim conştienţi că vorbele, gesturile şi reacţiile noastre devin modele mai ales pentru copiii cu personalitate în formare.

 

Aceste trei tipuri de educaţie trebuie să se sprijine reciproc, fapt vizibil şi eficient în ceea ce priveşte şcoala, asociaţia noastră şi comunitatea din Dumbrăviţa în ansamblul său.

 

Vă reamintim că în săptămâna 31 octombrie – 4 noiembrie 2016 vom organiza pentru copiii din comună un PROGRAM DE VACANŢĂ cu parfum de toamnă după următorul calendar:

 

Luni (31 oct.) între orele 9:00 – 12:00 pentru copiii din Rus (clasele primare) şi între 13:00 – 14:00 pentru clasele gimnaziale din Rus (cls. V+VI);

Marţi (1 noi.) între orele 9:00 – 12:00 pentru copiii din Şindreşti (clasele primare) şi între 13:00 – 14:00 pentru clasele gimnaziale din Dumbrăviţa (cls. V+VI);

Miercuri (2 noi.) între orele 9:00 – 12:00 pentru copiii din Unguraş (clasele primare) şi pentru cei din Chechiş (clasele primare);

Joi (3 noi.) între orele 9:00 – 12:00 pentru copiii din Dumbrăviţa (cls. 0+I+II) şi între 13:00 – 14:00 pentru clasele gimnaziale din Rus (cls. VII+VIII);

Vineri (4 noi.) între orele 9:00 – 12:00 pentru copiii din Dumbrăviţa (cls. III + IV) şi între 13:00 – 14:00 pentru clasele gimnaziale din Dumbrăviţa (cls. VII+VIII).

 

Activităţile se vor desfăşura în Centrul AfterSchool din Dumbrăviţa, în compania voluntarilor noştri din Danemarca, Germania şi Marea Britanie, care vor fi însoţiţi de o colegă profesoară care să asigure traducerea în limba română, dacă acest lucru se va impune. Copiii vor primi toate materialele necesare activităţilor de educaţie nonformală şi o gustărică (biscuiţi, croissant, ciocolată etc.) Şcoala şi Primăria din Dumbrăviţa vor asigura accesul copiilor la activităţi. 

 

Vă aşteptăm!

Echipa AIST

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.