• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 07 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Iunie , 2020

Sandra CHIRA – Expoziția de Design Vestimentar „#no season READY TO WEAR 2020”

„Vestimentația imaginată de Sandra Chira este realizată pe un bogat eșafodaj cultural care implică probleme sugerate de psihologie și de simbolistică, de istoria mentalității și de istoria gustului, de imperativele actualității, dar și de cele ale propriei personalități artistice. Haina pe care ea o gândește și o realizează nu doar prezintă într-un anume fel persoana ci și alcătuiește spontan o istorisire despre om și despre timp, despre loc și despre destin.”
(Prof. univ. dr. Ioan Iovan)

 


După aproape trei luni „petrecute” în lumea cărților, a atelierului de pictură - și a cursurilor online, săptămâna trecută am ajuns la Timișoara. Galeria de Artă Helios a inițiat și găzduiește după o pauză îndelungată, o expoziție de design vestimentar - modă -, binevenită pentru aceste vremuri! Oricât de pretențios ar însemna cuvântul „design” într-o activitate de creație ce presupune o „înnobilare” a ființei umane, prin vesti­mentație, în acest caz termenul are diferite semnificații și asociații care fac diferența între o îndeletnicire și rigoarea legată indispen­sabil, de inovație și tratat, ca „miezul real al inovației, momentul când un obiect este imaginat, născocit și modelat, sub formă de prototip”. În accepțiunea lui Peter Lawrance de la „Corporate Design Fundacion” din S.U.A., acesta relevă că „în procesul de cercetare (...) designul transformă valorile abstracte făcându-le vizibile.”

Sandra Chira este născută la Baia Mare, absolventă a Colegiului de Artă din localitate, își continuă și finalizează studiile de licență, masterat și doctorat la Facultatea de Arte Plastice și Design din Cadrul Universității de Vest din Timișoara, unde este lector în cadrul Programului de Studii Modă – Design vestimentar. Este membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Timișoara.
Expoziția prezentată pe simeze, într-un mod inedit, este dinamică, ingenios compusă pe registre diferite de înălțime, alungând o eventuală concepție de monotonie. Și nici nu are cum! Rigoarea formelor „croite” just din materiale de diferite texturi, prin intervenții minuțioase asupra detaliilor, cu o juxtapunere rafinată a nuanțelor de culoare, constituie o orchestrație cu sonorități armonice în consonanță cu aria tematică aleasă.

Expoziția „#no season READY TO WEAR 2020”, elaborată ca o colecție de modă-design vestimentar, constituie o pledoarie despre ființa umană și vestimentație des­pre modul cum este aceasta pusă în valoare. După mărturisirea autoarei „Acest proiect este despre normalitatea vieții noastre, fără artificii și mesaje filosofice, despre peisajele și ființele și locurile care pentru mine sunt o bucurie. (...) Despre atemporalitatea rafinamentului cromatic și de textură care rezistă în fața noilor tendințe eclectice (...) Despre însemnătatea pe care o haină te reprezintă cultural (...), despre emoțiile pe care încercăm să le purtăm cu noi în obiecte, în cărți, telefoane, fotografii și pe care le purtăm și în haine, uităm măcar temporar de tipare și tendințe care ne standar­dizează imaginea.”

Spațiul sălii de expoziție este invadat de grupări de personaje ce dialoghează între ele, ca în regia unui spectacol, printre care te poți plimba, intra într-un dialog vestimentar dintre culoare, formă și material, croi și atitudine, fără să te pierzi, conferind astfel vizitatorului un confort vizual aparte, dar totodată, o stare benefică, pentru minte și suflet, prin formele imaginative, prin culorile și texturile care le îmbracă. Ce poate fi mai frumos, mai emoționant, decât o lume imaginară propusă de autoare prin personajele-flori, suport pentru expunerea colecțiilor, întregindu-le cu câte un mănunchi de flori uscate (în loc de cap de manechin), ecouri ale fibrei vegetale, pentru materialele țesute ca mijloace de redare a trăirilor și a imaginației autoarei!

 

   

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.