• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Iunie , 2013

S-au mai „şedinţâuit” o dată în Consiliul Judeţean

Plenul Consiliului Judeţean s-a întrunit în 29 mai pentru o nouă rundă de exerciţii la mânuţe din poziţia şezut. Da, consilierii judeţeni au votat cu pasiune, însă mai interesant a fost când nu s-a votat. Că s-au adus argumente că din grabă, din neştiinţă sau din cauza pilelor sunt promovaţi în anumite structuri nişte „specialişti varză”.

 
 

Şedinţa din 29 mai se anunţase a fi una istorică, în sensul că trebuia să asistăm la o premieră politică. După cum s-a văzut pe ordinea de zi transmisă înaintea şedinţei, era pentru prima dată când un partid îşi distrugea complet reprezentarea într-un consiliu judeţean, prin retragerea şi înlocuirea tuturor reprezentanţilor din această structură. Mai exact, PP-DD-ul a cerut încetarea mandatelor de consilieri pentru Pamfil Cristea, Marius Mărginean şi Ioan Costiuc, pe motivul retragerii sprijinului politic şi a excluderii din partid. Proiectele de hotărâre au fost redactate, dar înainte de şedinţă conducerea interimară a PP-DD a cerut suspendarea procedurii de “catapultare” a celor trei.

Zvonurile spun că s-ar fi cerut asta de la conducerea PP-DD de la Bucureşti, aşa că povestea privind scandalurile din interiorul acestui partid rămâne încă în coadă de peşte. Şi uite că ne-am luat cu vorba şi am uitat să vă spunem că preşedintele CJ Zamfir Ciceu a confirmat încă o dată că are o formulare gen marcă înregistrată pentru începerea şedinţelor: „să facem puţină linişte să putem începe”.

Tot despre un început a fost vorba şi în primul proiect al ordinii de zi, un început de mandat. Pentru că a depus jurământul Daniela Băzărea din partea PC. Şi pentru că nu vrem să spunem că duduia a duduit când a fost vorba de jurământ, vă spunem că şi-a început mandatul cu ditamai gafa, probabil din cauza emoţiei (să nu ziceţi că suntem răutăcioşi). Fiţi atenţi ce-a făcut şi nu râdeţi. Cică este moment solemn depunerea jurământului aşa că toată sala se ridică în picioare. Secretarul CJ a citit textul jurământului “Jur să respect Constituţia şi legile ţării şi să fac cu bună credinţă tot ceea ce stă în puterile şi priceperea mea pentru binele locuitorilor judeţului Maramureş”. Doar că imediat ce s-a spus “Maramureş”, tanti consilier a zis: “pot să iau pixul?”. Secretarul CJ s-a blocat că nu se aştepta la asemenea cuvinte, dar şi revenit repede şi i-a spus că nu-l poate lua şi nu poate semna să devină consilier înainte de a spune “jur”. Aşa că Băzărea a răspuns: “ jur, hî-hî-hî”. Şi uite-aşa a putut lua pixul mult dorit. Iar după aceea a primit şi insigna de consilier judeţean, despre care precizăm că nu se foloseşte pe post de broşă “hî-hî-hî”.

 

A continuat votul cu o serie de proiecte “soft”, adică fără prea multă poveste despre ele, de genul aprobarea bilanţului contabil la Aeroport, aprobarea conturilor anuale de execuţie a bugetelor, o repartizare de sume pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală pentru Ulmeni, Fărcaşa şi Tăuţii Măgherăuş, numire a comitetelor de organizare UNESCO pentru unele monumente din judeţul Maramureş, s-au dat bani pentru echipele de prim eşalon, schimbarea denumirii unei unităţi de învăţământ special etc. Însă pe ordinea de zi a fost şi un proiect important la nivel de judeţ, despre care v-am vorbit în numerele trecute ale Gazetei de Maramureş.

Şi anume, redeschiderea Spitalului Şomcuta Mare, ca şi secţie a Spitalului Judeţean. Pentru asta consilierii au votat preluarea în domeniul public al judeţului a clădirii Spitalului Orăşenesc din Şomcuta Mare.

 

La un moment dat, au apărut două propuneri pentru desemnarea reprezentantului CJ în Consiliul etic al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, aşa că s-a trecut la vot secret pentru a se stabili dacă merge Alexandru Deac sau Emil Ambruş. Până când s-au făcut buletinele de vot a fost “un pic de timp mort”, moment în care consilierul Marinel Kovacs a cerut să se înscrie la cuvânt.

Ţinând cont de faptul că s-au spus lucruri interesante, le sugerăm consilierilor judeţeni să aibă grijă ca în următoarele şedinţe să mai aibă “timpi morţi” sau măcar să nu se grăbească după epuizarea ordinii de zi şi să dezbată la “diverse” problemele pe care le sesizează sau le consideră de interes pentru judeţ.

Revenind la intervenţia lui Kovacs, vă spunem că acesta a atras atenţia că trebuie o mai mare atenţie pe viitor când se desemnează reprezentanţii în comisiile de evaluare a instituţiilor din judeţ. După cum se ştie, în aceste comisii este câte un reprezentant din partea CJ dar şi oameni consideraţi specialişti şi aprobaţi de plen pentru această sarcină. Ideea este că Marinel Kovacs a avut de curând o aventură cu asemenea specialişti. Mai exact, Kovacs a povestit că s-a dus să se evalueze raportul de activitate al managerului unui muzeu, iar acolo s-a izbit de nesimţirea şi superficialitatea a două profesoare, care poate or fi bune la română şi engleză, dar la analize financiare sunt praf. Nu ne miră că Marinel Kovacs este foarte atent la detaliile din rapoartele de activitate, că i s-a dus faima că şi în perioada cât a fost preşedinte de CJ citea de mai multe ori un document înainte să-l semneze. Ideea este că Marinel Kovacs a cerut lămuriri în privinţa unor lucruri ce i se păreau caudate, de genul: cum se poate să scrie într-un raport semnat de un manager că pentru un târg internaţional s-au cheltuit 580 de milioane lei vechi. Doar că la asemenea întrebări, a spus Kovacs, “specialiştii” din comisie au reacţionat cu “ai venit aici să faci pe inchizitorul?”, “lasă dom’le că ai ceva împotriva managerului”. În concluzie, Kovacs a tras un semnal de alarmă că la evaluarea activităţii instituţiilor din subordinea CJ nu se regăsesc punctele din programul de management în raportul de management, iar specialiştii puşi de CJ să evalueze cum stă treaba nu sunt de fapt potriviţi pentru aşa ceva.

Preşedintele Zamfir Ciceu n-a prea avut ce să spună la intervenţia lui Kovacs, în afară de a reaminti faptul că atunci când s-au stabilit specialiştii din aceste comisii propunerile au venit din partea plenului.

 

Dacă şedinţele de CJ încep cu o formulare atipică deja consacrată, şi finalurile par destul de solemne când este Ciceu la prezidiu: „declar şedinţa închisă!”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.