• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Septembrie , 2020

Ruta patrimoniului turistic din Târgu Lăpuș, recunoscută de minister

Ruta Patrimoniului Turistic - cultural și natural - din orașul Târgu Lăpuș – POARTA DE INTRARE SPRE ȚARA LĂPUȘULUI, a fost recunoscută de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, drept Rută Cultural-Turistică dezvoltată pe plan local.

 

Ruta patrimoniului cultural și na­tural al ora­șului Târgu Lăpuș - Poarta de intrare spre Țara Lăpușului, a fost elaborată de Centrul Național de informare Turistică Târgu Lăpuș, sub consilierea Ministerului Energiei, Economiei și Mediului, reprezen­tanța Baia Mare.

Centru de Informare Turistică Târgu Lăpuș își desfășoară activitatea de 4 ani, în subordinea Primăriei Târgu Lăpuş, care sprijină proiectele și activitățile desfășurate, fiind singurul centru de informare din Țara Lăpușului.
Târgu Lăpuş este situat în partea de nord-vest a Depresiunii Transilvaniei, în judeţul Maramureş, la 47 de km de Baia Mare (reşedinţa de judeţ). Orașul polarizează întreaga depresiune, fiind singurul centru urban al acesteia.
De-a lungul timpului, oraşul Târgu Lăpuş a evoluat înspre un centru administrativ, politic şi economic al zonei, participând la formarea zonei etnografice Ţara Lăpuşului (alături de alte 7 comune), care alături de Țara Chioarului, a Codrului și a Maramureșului formea­ză județul Maramureș de astăzi. Țara Lăpușului, țara oamenilor simpli, unde timpul se scurge altfel și clipa pare eternitate. Destinele oamenilor s-au încrustat în piatră cioplită de curgerea rapidă a râului Lăpuș. Ținut de basm, cu peisaje care îți taie răsuflarea, unde le­genda renaște și se transmite prin oamenii care cinstesc locurile.
De la bisericile de lemn cu turlele înălțate până sub streașina cerului, până la meșterii populari, de la Cheile Lăpușului până la muntele Șatra, turistul pășește încet într-o altfel de poveste, întorcându-se la liniștea pe care fiecare dintre noi o căutăm.
Mănăstirea „Sf. Ana” din sat Rohia, Biserica „Sf. Arhangheli” sat Rogoz - patrimoniu UNESCO, Mo­nu­mentul Eroilor căzuți pentru Unirea tuturor românilor - Târgu Lăpuș, Cheile Lăpușului, Casa Muzeu Etnografic Rogoz, Cimitirul evre­iesc Târgu Lăpuș, meșterii po­pulari Perța Cuza și Nicolae Șer­ban, Mănăstirea Rohiița, Muntele Șatra - sunt doar o mică parte din obiectivele turistice principale incluse în ruta culturală locală dez­voltată. Pe lângă obiectivele prin­cipale incluse în rută, mai există obiective secundare: Pădurile Virgine de la Strâm­bu Băiuț, Mănăstirea Ruoaia, Munții Țibleș și altele.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.