• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Iunie , 2017

Roșii bio de Cernești, o investiție românească sută la sută

Parcă nu ne-a venit să credem, deoarece fermierii maramu­reșeni sunt destul de dispersați și nu prea au inițiativa unor culturi bio. Am plecat spre Cernești să vedem serele AgroVerde-Market, cu rezerva că vom vedea ceva comun, cu semințe aduse din import și cu o cultură intensivă.

În localitatea maramureșeană am găsit destul de ușor serele, deoarece toată lumea îi cunoștea pe cei din familia Munteanu.
Mircea Munteanu este fostul director al FPS Maramureș, în anii ’90 și mult timp a fost consilier județean, dar și pe alte funcții importante.
La Serele AgroVerde am fost întâm­pinați de Munteanu. Acesta, ars de soa­re, ne-a prezentat ceea ce am putea numi cele mai moderne sere din Ro­mânia, sau printre cele mai moderne. Producția de roșii are nevoie de o seră înaltă care să permită creșterea plantelor.
Munteanu ne-a explicat că principalul rol în această inițiativă îi aparține fiului său, Radu, softist în SUA, profesionist în domeniul lui, cu firmă în America. După 10 ani de activitate acolo, s-a hotărât să vină în Maramureș și să investească într-o cultură de roșii bio.
Condiția fiului a fost ca tatăl lui, eco­nomist de profesie, să vină alături de el și să fie factorul activ și permanent prezent pe afacere.
Au identificat un teren în Cernești și au depus un proiect pentru finanțare prin AFIR. Suma de cofinanțare a depus-o Radu Munteanu. O poveste de succes din care cel mai bine ies maramu­re­șenii, care vor avea de unde să cumpere roșii bio cam tot timpul anului.    

„În 2015, singurul Ghid lansat pe noul exercițiu financiar 2014-2020 a fost la AFIR (Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale). Noi am dorit să facem o investiție în mediul rural deoarece aducem din import totul, legume, fructe. Am dorit să începem ceva aici. Fiul meu a impus ca această cultură de roșii să fie obligatoriu bio. Tot ce avem noi aici, chiar și tratamentele pe care le facem roșiilor sunt bio. Avem certificare pe tot. Pământul este analizat și are certificarea bio. Am făcut tratament cu alge marine, iar acest tratament bio nu este așa de puternic ca și o chimicală. De aceea trebuie să fim foarte preventivi.
Revenind la începuturile activității, am găsit acest teren aici și am depus proiectul în octombrie 2015. În mai 2016 s-a semnat contractul, în septembrie a început investiția. Cofinanțarea a fost pusă de fiul meu și am luat un cre­dit revolving, o finanțare foarte știin­țifică în sensul că orice sumă încasai, o reluai. Altfel nu se putea implementa în câteva luni. Acest proiect s-a implementat în câteva luni”, ne-a explicat Mircea Munteanu.
Investiția s-a ridicat la peste un milion de euro, iar serele se întind pe un hectar de teren, cu tot cu anexe. Cultura propriu-zisă este pe circa 70 de arii. Se estimează o producție de 200 de tone până în luna decembrie. A fost încheiat cu contract de vânzare prin lanțul Cora, iar primele cantități de roșii vor fi livrate la sfârșitul lunii iunie.

„Nu folosim nimic, chimicale, nu stro­pim roșiile să devină roșii, nu le creș­tem intensiv, cu culturi în jgheaburi, precum roșiile din Olanda. Am luat sămânță de la o firmă din Arad, sunt roșii românești. Totul este românesc, și structura serei este făcută din profile făcute la noi. Așa am dorit, să începem și la noi afaceri în care să fie implicate firme românești. Avem și capacitatea și oamenii care să lucreze. Sera este modernă, avem o stație meteo, panouri solare pentru producția de energie electrică necesară, iar în caz de ceva putem trece automat în sistemul public. Avem 11 angajați, toți sunt din Cernești, iar lucrurile merg spre mai bine. Nu folosim produse chimice, ci din categoria bio, sunt produse făcute din găinaț de păsări și tot ce este mai bun pe piață pentru a avea roșii bio de calitate maximă şi la un preţ mediu de 7 lei per kilogram”, a spus Munteanu.
Am degustat din cele cinci soiuri pe care familia Munteanu le cultivă. Par­fum, dulceață, gust foarte bun. Altfel spus, roșii de Cernești bio!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.