Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Românii şi conflictul din Ucraina
Manifestaţiile pro-europene din Ucraina au propagat „unda conflictul” în comunităţile româneşti. Motivul? Singurul deputat român din Rada Supremă a fost ales pe listele Partidului Regiunilor. Recent, printr-o scrisoare deschisă, reprezentanţii unor asociaţii româneşti au cerut demisia lui Popescu din Partidul Regiunilor. În replică, deputatul face apel la calm şi înţelegere.
Românii din Ucraina au fost prinşi în tăvălugul protestelor de la Kiev. Uniunea Interregională Comunitatea Românilor (UICRU) din Ucraina este partener al Partidului Regiunilor, care le-a şi oferit locuri eligibile pe liste. Ion Popescu, singurul deputat al românilor din Ucraina, şi-a obţinut locul în RADA Supremă pe listele partidului lui Ianukovici. Astfel, şi în timpul protestelor, UICRU a rămas loială partenerilor politici, ceea ce a generat nemulţumiri în rândul comunităţii româneşti.
Recent, printr-o scrisoare deschisă, liderii unor societăţi ale românilor din Ucraina au cerut ca Ion Popescu să părăsească Partidul Regiunilor: „membri şi membri fondatori ai UICRU îşi declară îngrijorarea faţă de inacţiunea conducerii UICRU în ce priveşte manifestările de stradă din Ucraina, urmare a blocării activităţilor de semnare a Acordului de Asociere a statului nostru de cetăţenie la Uniunea Europeană din Noiembrie 2013.
Considerăm că, implicându-se în viaţa politică a statului prin reprezentarea în legislativul ucrainean de către preşedintele său în exerciţiu, conducerea UI „Comunitatea Românească din Ucraina”, într-un moment istoric al poporului Ucrainei din care face parte şi populaţia românofonă, conform prevederilor din Statutul organizaţiei şi prin convocarea organelor reprezentative, are obligaţia de a-şi asuma o atitudine civică unitară în ce priveşte evenimentele din Ucraina care durează mai bine de două luni”.
Numai că situaţia românilor e extrem de delicată. Partidul Regiunilor a fost singurul care a oferit un loc eligibil în Parlament pentru români, aşa că retragerea ar însemna pierderea reprezentării în Parlament, iar opoziţia nu a fost până acum un susţinător al românilor.
În replică, Ion Popescu a emis un comunicat în care face apel la linişte şi înţelepciune, îndemnându-i pe români să nu se implice în conflicte: „Fiind fiii şi fiicele Neamului Românesc din Ucraina şi purtătorii aceleiaşi istorii şi limbi, indiferent cum ne numim – români, moldoveni sau volohi, - suntem cu toţii îngrijoraţi de agravarea situaţiei social-politice din ţară, când diverse forţe recurg la acte de violenţă, care pot duce la tensionarea relaţiilor interetnice şi interconfesionale, sau – şi mai rău! – la declanşarea unui conflict sângeros care ar putea genera un război civil, ce ar pune în pericol însăşi existenţa Ucrainei ca stat independent şi suveran, pe care-l dorim cu toţii nu numai membru asociat, ci şi membru plenipotenţiar al Comunităţii Europene.
Drept urmare a acestei situaţii alarmante, ne adresăm către fiecare dintre Dumneavoastră, indiferent dacă faceţi parte sau nu din organizaţiile membre-colective ale Uniunii Interregionale „Comunitatea Românescă din Ucraina” din regiunile Cernăuţi, Transcarpatia, Odesa, din oraşul Kiev sau din Republica Autonomă Crimeea, cu un apel de a Vă respecta obligaţiile de cetăţeni şi de a Vă apăra doar în mod paşnic drepturile acordate de Constituţia şi legislaţia în vigoare ale Ucrainei, în special, la aplicarea legislaţiei în vigoare privind drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, inclusiv, a Legii cu privire la principiile politicii lingvistice de stat etc.
Vă invităm să daţi dovadă de înţelepciune, de calm şi spirit pragmatic, de unitate-n cuget şi-n simţiri, de demnitate naţională – calităţi nobile care au caracterizat dintotdeauna Neamul nostru Românesc şi ne-au călăuzit prin diverse momente grele ale istoriei noastre, chemându-Vă a nu Vă implica în actele de violenţă ce au loc atât în oraşul Kiev, cât şi în unele regiuni ale Ucrainei”.
Cât despre scrisoarea deschisă, Popescu a arătat în acelaşi comunicat că: „în conformitate cu Statutul şi Regulamentul intern, nici un ONG membru-colectiv al UI CRU nu poate face declaraţii în numele întregii Comunităţi.
În perioadele dintre Congrese şi şedinţele ordinare ale organelor de conducere ale UI CRU, toţi membrii colectivi funcţionează în mod autonom şi pot face declaraţii doar în numele propriilor organizaţii. Totodată, ne adresăm conducătorilor ONG-urilor care fac parte din UI CRU, cu rugămintea de a se abţine de la declaraţii sau solicitări nechibzuite care ar putea să aducă prejudicii Comunităţii Româneşti din Ucraina, indiferent din care parte ar veni ele.
Să nu uităm nici pentru o clipă că pacea şi liniştea, buna înţelegere între oameni, indiferent de naţionalitatea lor, de orientările lor politice şi confesionale sau de limba lor maternă - sunt valori umane, care nu pot fi înlocuite cu nimic, că nici o ambiţie politică de oricine ar fi ea promovată – de reprezentanţii puterii sau de cei aflaţi în opoziţie – nu poate îndreptăţi vărsarea de sânge omenesc, intimidarea populaţiei, aducerea acesteia la pragul disperării”.
Cât despre modul de soluţionare a conflictului, Popescu propune: „rugămintea de a lua măsuri de stabilire a ordinii în ţară doar pe cale legală şi paşnică, doar la masa tratativelor, doar prin dialog social constructiv, doar prin folosirea mijloacelor politico-juridice, care corespund standardelor democratice europene”.
„Să nu uităm nici pentru o clipă că pacea şi liniştea, buna înţelegere între oameni, indiferent de naţionalitatea lor, de orientările lor politice şi confesionale sau de limba lor maternă, sunt valori umane, care nu pot fi înlocuite cu nimic, că nici o ambiţie politică, de oricine ar fi ea promovată – de reprezentanţii puterii sau de cei aflaţi în opoziţie – nu poate îndreptăţi vărsarea de sânge omenesc, intimidarea populaţiei, aducerea acesteia la pragul disperării”.
Ion Popescu