Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
România ar putea intra în clubul țărilor dezvoltate. Sună cam ciudat
Consiliul Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a decis, marți, deschiderea negocierilor de aderare cu România, un obiectiv major de politică externă încă din 2004, când România și-a depus pentru prima dată candidatura.
Invitația adresată României înseamnă că țara poate deveni, într-un interval de timp neclar în acest moment, membră a grupului de economii dezvoltate, din care fac acum parte 38 de țări, inclusiv SUA, Germania, Franța, Japonia, Danemarca, Elveția etc. Alături de România, marți au mai fost invitate la negocieri Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croaţia şi Peru.
Potrivit Ministerului de Externe de la București, principalele avantaje ale posibilei aderări a României la OCDE ar fi: recunoașterea statutului de economie de piață funcțională şi democrație consolidată, cu impact asupra ratingului de ţară şi atragerii investiţiilor străine; o imagine favorabilă faţă de marile economii ale lumii şi faţă de statele din regiune cu aspiraţii europene; accesul la informaţiile necesare în domeniile prioritare pentru România (cadrul de guvernare, reforma legislativă, anticorupţia, politica fiscală, infrastructura de transport, agricultura, educaţia etc.); accesul la instrumentele şi centrele de decizie economică ale OCDE şi posibilitatea de a contribui la guvernanța economică globală; asistență în materie de politici publice din partea membrilor OCDE, prin realizarea periodică de evaluări ale politicilor României în domenii specifice şi emiterea recomandărilor privind îmbunătățirea acestora.
Organizația precizează că nu există un termen limită pentru finalizarea negocierilor. Rezultatul acestora depinde de capacitatea fiecărei țări de a se adapta și de a aplica standardele OCDE.
Pentru a deveni membru OCDE, România trebuie să îndeplinească o serie de condiții: apartenenţa la un set comun de valori şi principii: principiile democraţiei şi ale economiei de piaţă, performanţă economică, buna guvernanţă şi statul de drept, drepturile omului, participare activă la organizaţiile internaţionale şi regionale relevante, asistenţa pentru dezvoltare, respectarea acquis-ului OCDE; contribuţie efectivă la procesul de peer learning din OCDE şi capacitatea de a influenţa pozitiv deciziile structurilor organizaţiei; aderarea la OCDE trebuie să conducă la efecte pozitive atât asupra candidatului, cât şi asupra organizaţiei; considerente globale: reflectă relevanţa candidatului pentru aspiraţia organizaţiei de a dezvolta politici globale şi include principiul diversităţii geografice.
Acest anunț a fost primit de politicienii români cu mare interes, mai ales că situația politico-sanitară din România nu este prea grozavă. „Salut călduros decizia OCDE de a deschide negocierile de aderare cu România. Mulțumesc Secretarului General Mathias Cormann și statelor membre pentru sprijinirea candidaturii României! Rămânem angajați să urmărim obiectivul aderării la OCDE, cu energie și determinare”, a transmis președintele Klaus Iohannis.
La rândul său, ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a transmis că începerea negocierilor de aderare la OCDE reprezintă „un mare succes al eforturilor noastre diplomatice”.
Primul-ministru și liderul PSD au transmis mesaje pozitive. „Apreciem foarte mult decizia importantă a OCDE de a deschide discuțiile de aderare cu România”, a spus premierul Nicolae Ciucă. „Vești minunate de la OCDE: România a fost invitată să demareze negocierile de aderare! Așteptăm cu nerăbdare avansarea discuțiilor. Apreciem tot sprijinul oferit de secretarul general Mathias Cormann și echipa lui”, a transmis și Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.
Înființată în 1961, OCDE este un for interguvernamental dedicat identificării, diseminării şi evaluării aplicării politicilor publice potrivite pentru asigurarea creșterii economice sustenabile şi stabilității sociale.
Cei 38 de membri ai OCDE (din care majoritatea europeni - 23) sunt state dezvoltate, deținând peste 70% din producția şi comerțul globale şi 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe. Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic de politică externă, care a întrunit sprijinul transpartinic al guvernelor postdecembriste ale României. Rămâne să vedem cât de repede se va obține calitatea de membru al acestei selecte organizații.