Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Romaltyn, un plus de valoare pentru băimăreni, pentru Baia Mare
Proiectul Romaltyn vine într-un moment economic dificil să ofere un plus de valoare comunităţii băimărene.
Criticat sau lăudat, proiectul minier actual este singurul din nordul ţării care mai aduce aminte de mineritul maramureşean, activitatea economică care a adus bunăstarea Băii Mari şi a localităţilor din zona metropolitană. În 2007 a fost închis mineritul neferos, moment în care zeci de mii de mineri au plecat din sistem, definitiv. De la începutul secolului trecut, industria minieră a nordului a dat oamenilor siguranţă materială. După începerea procesului de închidere, mii şi mii de mineri au fost nevoiţi să încerce o reconversie profesională controversată deoarece un miner se formează în mulţi ani şi este o profesie ce nu îţi oferă prea multe alternative. În Baia Mare încă mai sunt specialişti care ar putea să îşi folosească cunoştinţele în munca la Proiectul Romaltyn.
De aceea, oferta firmei româneşti este de bun simţ, este consistentă şi nu face decât să rezolve câteva din priorităţile oraşului pe un termen de câţiva ani.
Proiectul Romaltyn a presupus, doar în perioada 2007-2013, investiţii de 36 milioane USD, retehnologizarea completă a uzinei, crearea de locuri de muncă directe şi indirecte. În total, 700 de muncitori, specialişti, angajaţi ai unor firme de profil de pe orizontală vor câştiga bine, vor duce o pâine albă la familiile lor. Pe lângă situaţia angajaţilor, şi bugetele locale şi cel judeţean vor avea un reviriment deoarece sumele pe care societatea Romaltyn le va vărsa în bugete sunt consistente.
Investiţiile vor continua cu valori de aproximativ 15 milioane USD iar, ulterior demarării activităţilor, Romaltyn Mining va contribui la bugetul de stat şi la bugetele fondurilor speciale cu 24 milioane USD (12 mil. USD redevenţă, calculată la 6%, 7 mil. USD impozit pe profit, 5 mil. USD, impozite şi contribuţii aferente salariilor), din care 6,6 mil. USD vor reveni autorităţilor locale şi judeţene.
Uzina de Retratare a Sterilelor Baia Mare a fost pusă în funcţiune în aprilie 1999, dispunând de toate avizele, acordurile şi autorizaţiile prevăzute de lege. Dreptul de exploatare a sterilului depozitat în cele două iazuri (Iazul Meda şi Iazul Central) a fost obţinut prin Licenţa de Concesiune pentru Exploatare nr. 1 din 1998, acordată de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 437/1999.
Uzina are o capacitate de prelucrare de 2 milioane tone materii prime pe an şi utilizează, în condiţii stricte, procedeul de extracţie a metalelor preţioase prin dizolvare cu cianură şi absorbţie pe cărbune activ (Carbon in Pulp - Carbon in Leach), în urma căruia rezultă un steril (deşeu minier) final.
Prin aplicarea tehnologiei de decianurare, acest steril final are un conţinut redus de cianură şi este depus în Iazul Aurul, situat la 6 km vest de Uzina de Prelucrare.
Materia primă provine din Iazul Central, care se întinde pe o suprafaţă de aprox. 48 ha.
Aici este depozitat steril de flotaţie rezultat în urma prelucrării minereurilor complexe şi aurifere din perioada 1962-1975.
În prezent, aceste deşeuri reprezintă o sursă importantă de poluare a aerului şi a pânzei freatice din împrejurimile Iazului. Prelucrarea iazului în vederea valorificării conţinuturilor utile va presupune mutarea deşeurilor pe un teren destinat special depozitării acestora. Acest teren, Iazul de decantare Aurul, se află la 6 km vest de oraşul Baia Mare şi concentrează deşeuri rezultate din mai multe unităţi miniere.
În acest fel, nu mai este necesară scoaterea din circuitul agricol a altor suprafeţe. Iazul de decantare Aurul este, la momentul actual, singurul iaz din România care deţine autorizaţie de funcţionare în condiţii de siguranţă.
Întreaga suprafaţă a iazului a fost impermeabilizată încă din construcţie cu geo-membrană din polietilenă de înaltă densitate, cu grosimea de 1 mm, care împiedică orice scurgeri de apă cu conţinut de poluanţi în pânza freatică. Romaltyn Mining a realizat investiţii pentru creşterea siguranţei în exploatare a Iazului Aurul şi a Uzinei de Retratare a Sterilelor şi pentru reducerea concentraţiei de cianură din tulbureala depusă în Iazul Aurul, astfel încât apa evacuată în emisar să se încadreze în normativele în vigoare, respectiv NTPA 001.
Romaltyn Mining respectă în totalitate prevederile Legii Minelor, conform cărora ,,este obligaţia şi răspunderea persoanelor fizice sau juridice, care desfăşoară activităţi miniere pe bază de licenţă ori permis de exploatare, să asigure fondurile financiare necesare refacerii mediului”.
Valoarea costurilor de dezafectare, ecologizare şi monitorizare de mediu va depăşi suma de 10 milioane USD.