Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Romaltyn a plantat stejari şi paltini în zona Fersig
Societatea Romaltyn Mining din Baia Mare a iniţiat un parteneriat cu Direcţia Silivică Maramureş şi Facultatea de Resurse Minerale şi Mediu din cadrul Centrului Universitar Nord, pentru o acţiune de împădurire.
Conducerea Romaltyn a dorit să înceapă acţiunile concrete, în folosul comunităţilor maramureşene şi băimărene, cu reîmpădurirea unei suprafeţe de teren, deoarece este sezonul adecvat, iar acţiunea are şi componenta de ecologizare, activitatea principală a societăţii băimărene.
Direcţia Silvică a pus la dispoziţie un teren de 1,6 hectare în localitatea Fersig, şantierul de împăduriri Bavna, zonă protejată ce face parte din situl Natura 2000. La sfârşitul săptămânii trecute, peste 40 de studenţi şi angajaţi ai Romaltyn au ajuns la parcela ce urma să fie împădurită, la primele ore ale dimineţii. Silvicii au ţinut un instructaj de protecţia muncii privind tehnica de plantare, după care, în grupuri de câte patru tineri, a început operaţiunea. Au fost plantaţi arbori din speciile stejar şi paltin. La opt rânduri de stejar, unul de paltin. Viitoarea parcelă de pădure va fi vizibilă, pe teren, peste circa şase-şapte ani.
Studenţii, coordonaţi de lector dr. ing. Irina Smical, au început cu entuziasm activitatea şi cu dorinţa ca parcela de pădure să fie o mică oază de aer curat, într-o lume în care protecţia mediului este la capătul listei preocupărilor celor care decid.
Au participat activ şi cei din conducerea Romaltyn. Sergiu Chircă, administratorul firmei şi Mircia Bizo, directorul executiv, au luat hârleţul şi au săpat gropi, au pus puieţii, au mers pe rânduri, cot la cot cu studenţii. A fost o experienţă utilă, frumoasă, entuziasmantă, ce le-a adus aminte de studenţie.
Mircia Bizo a apreciat entuziasmul celor care au venit în teren şi a subliniat componenta de ecologizare a activităţii societăţii.
„Am dori să ne facem înţeleşi de către comunitatea băimăreană, din care şi noi facem parte, că la finalul activităţii noastre vom pune la dispoziţia comunităţii peste 160 de hectare de teren ecologizat. Adică, pentru noi, ecologizarea este foarte importantă şi face parte integrantă din activitatea curentă. Eu sunt încrezător că până la urmă raţiunea va triumfa, argumentele tehnice vor fi cele care vor fi luate în considerare, astfel încât să ne putem duce la bun sfârşit proiectul”, a spus Bizo.
Reprezentantul Direcţiei Silvice a apreciat acţiunea şi a spus că doreşte ca acest parteneriat cu Romaltyn să continue pentru mai binele comunităţilor maramureşene, băimărene.
Din partea Centrului Universitar Nord, Irina Smical a spus că studenţii au venit cu entuziasm şi cu dorinţa de a vedea cum va creşte o pădure, o sursă de aer curat într-o lume poluată.
„Mulţumim Romaltyn-ului pentru invitaţia făcută, de a participa la acţiunea de împădurire. Ceea ce facem acum se potriveşte foarte bine specializării noastre, ingineria mediului. Avem un curs intitulat reabilitarea siturilor degradate, iar studenţii au cunoştinţele necesare pentru astfel de activităţi, de aceea au acceptat cu bucurie invitaţia pentru a pune în practică cunoştinţele acumulate. De altfel, în cadrul Universităţii avem un club studenţesc unde se desfăşoară activităţi, de la manifestări ştiinţifice, la activităţi practice, benevole, voluntare”, a spus Irina Smical, cadru didactic al Universităţii băimărene.
„Un proiect mare, cum este Romaltyn, trebuie să includă şi dimensiunea socială, de mediu şi ceea ce ţine de integrarea în comunitate. Romaltyn, în sine, este un proiect de mediu, ce îşi propune să rezolve o mare problemă de poluare, prin ecologizarea unui iaz de steril. În acelaşi timp ne-am propus, în paralel, să participăm alături de comunitate la astfel de acţiuni, precum cea de astăzi. Împreună cu mediul universitar, împreună cu studenţii de la centrul Universitar Nord, în colaborare cu Direcţia Silvică Maramureş, astăzi am început să plantăm arbori. Este o primă experienţă de acest fel, o primă colaborare cu Direcţia Silvică şi ne propunem să continuăm aceste acţiuni, cel puţin în fiecare primăvară să venim să extindem această zonă. E o acţiune frumoasă, la care au fost receptivi toţi participanţii’’.
Sergiu Chircă