• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Aprilie , 2016

Riseproject: Un băimărean pe filiera importului de cărbune rusesc

Termocentralele Mintia şi Paroşeni se află la un pas de faliment din cauza importului de cărbune rusesc, iar Complexul Energetic Hunedoara (CEH) se confruntă deja cu incapacitatea de plată de la începutul acestui an, în urma unei datorii de nu mai mult de 1,5 miliarde de lei, potrivit datelor unui raport de inspecţie fiscală din posesia RISE Project. Motivul? CEH a vândut curent electric ieftin, achiziţionând în acelaşi timp ca materie primă cărbune rusesc foarte scump. Una din filierele importului de cărbune rusesc a implicat firme din Ungaria, aflate în controlul unui om de afaceri din Baia Mare.

 

Sistemul energetic strategic românesc a ajuns pe butuci. 1,5 miliarde lei. La atât se ridică datoria care a băgat Complexul Energetic Hunedoara (CEH) în incapacitate de plată încă de la începutul anului. Un raport de inspecţie fiscală obţinut de RISE Project, confirmat şi de administratorul judiciar al societăţii de stat, avertizează că termocentralele Mintia şi Paroşeni sunt la un pas de faliment din cauza importurilor de cărbune. Altfel spus, CEH a vândut curent electric ieftin în timp ce cumpăra cărbune scump pentru materie primă, deci a mers în pierdere.

Costul unei tone de cărbune adus din Rusia se ridică la 436 de lei, iar în intervalul 2011-2013 CEH a cumpărat mai mult de 570.000, după datele raportului fiscal.

Acelaşi tip de cărbune extras din Valea JIiului însă nu sare mai sus de 232 de lei tona, potrivit informaţiilor RISE. Dar acestea nu sunt singurele suspiciuni din acest dosar. De altfel, traseul cărbunelui rusesc către complexul hunedoarean, termenii contractelor şi mediatorii tranzacţiilor fac obiectul unei anchete DNA încă din 2015, fără rezultate clare însă.

 

Cărbunele rusesc a ajuns în România pe două trasee. Unul din ele este Rusia, traderul internaţional Vitol, portul Constanţa, iar celălalt pavat prin intermediul unor firme din Ungaria, aflate în controlul unui afacerist din Baia Mare. Potrivit Rise Project, la Mintia şi Paroşeni au ajuns între 2011-2013 au ajuns 132.000 tone de cărbune aduse de patru companii ungureşti şi una din Germania, acestea încasând în total 9,5 milioane de euro sub contracte negociate între CEH şi Victor Daniel Bega.

Omul de afaceri băimărean este fost sportiv, jucător de rugby şi a ocupat până în 2011 şi postul de vicepreşedinte al clubului de handbal din Baia Mare. Este asociat în afaceri colaterale cu Dan Corneliu Pascariu, actual preşedinte al consiliului de supraveghere UniCreditBank şi fost şef la Bancorex în anii ’90, potrivit riseproject.ro.

 

În tot acest timp, potrivit raportului fiscal, CEH  a importat de fapt, mii de tone de praf de cărbune, mai mult, potrivit unor surse RISE Project, praful de cărbune ar fi fost chiar amestecat cu pământ. Operaţiunea a avut loc în urma unui contract semnat în 31 octombrie 2011 cu GR Carbon, firma din Germania mai sus menţionată, iar contractul a fost negociat de acelaşi Victor Benga.

 

Un alt aspect ce pune în umbră termenii legali ai contractelor semnate în transportul de cărbune rusesc este faptul că GR Carbon a luat fiinţă cu numai trei luni înainte de semnarea contractelor şi a funcţionat numai pe perioada transporturilor către termocentralele hunedorene. Mai mult de atât, a furnizat numai 16.000 de tone din cele 20.000 stabilite, cantitate pentru care a primit 1,1 milioane de euro.

 

Fiscul maghiar a verificat exporturile efectuate de GR Carbon în România şi confirmă frauda: „Nu există date tehnice privind cărbunele. Luând în considerare preţul, avem dubii că datele tehnice indicate în facturi sunt reale. Trader-ul nostru a precizat că numai praful de cărbune de proastă calitate a fost livrat în România”.

Surpriza e însă că în actele emise de CEH, materia primă înregistrată e definită drept cărbune energetic de bună calitate, nicidecum praf de cărbune ori amestecat cu pământ. Victor Benga a refuzat să răspundă întrebărilor RISE Project. Vom reveni.

 

 

Traseul banilor şi cărbunelui

 

Anul trecut, DNA a intrat pe filiera acestei afaceri, făcând mai multe percheziţii, inclusiv la domiciliul lui Benga. Atunci a ieşit la iveală filmul întregii afaceri.

 

Totul a început pe 23 august 2011, când compania Hardington LLC din Washington trimite Electrocentralei Deva o ofertă pentru vânzarea a 20.000 de tone de cărbune din Rezerva de Stat a Ungariei. Preţul era de 80 euro pe tonă. Trei zile mai târziu, compania românească refuză oferta, pentru că preţul era prea mare.

În aceeaşi zi, Hardington LLC cere cu 15 euro mai puţin. Afacerea se perfectează. Presa centrală s-a interesat însă la Registrul Comerţului american, jurnaliştii aflând, astfel, că această companie nu există.

Societatea americană îl mandata pe Victor Daniel Benga să se ocupe de negocieri şi să semneze contracte. Mintia a cumpărat de la firma americană Hardington LLC peste 95.000 de tone de cărbune. Ar fi trebuit să plătească 6,7 milioane euro, însă la finalul anului 2012, compania dispare din afacere. În locul ei, apar patru societăţi comerciale din Ungaria: GR-Carbon Kft, Energo-Ru Kft, Psycholucia Kft şi Train Hungary Kft, dar şi acelaşi Victor Daniel Benga. Valoarea contractelor însumate este fix valoarea contractului iniţial cu firma americană – 6,7 milioane de euro.

 

Primul contract a fost încheiat cu Psycholucia Kft-firmă de consultanţă psihologică şi de organizare a training-urilor pentru sexologi. Firma din Ungaria, înregistrată ca SRL non-profit, urma să livreze 25.000 de tone de cărbune, pentru 1,7 milioane euro plus TVA.

Tot la finalul lui 2011, o altă companie maghiară, GR Carbon KFT, câştigă un contract pentru livrarea a 20.000 tone de cărbune. În ianuarie 2012, compania cedează contractul către Train Hungary Kft.

Peste o lună, Electrocentrala Deva semnează un act adiţional, pentru o cantitate suplimentară, de aproape 9.000 de tone. Costul total este de două milioane de euro. ANAF susţine că, din schimbul de informaţii cu Fiscul maghiar, nu au fost identificate documentele de subcontractare. Asta înseamnă că există suspiciunea că huila din Ungaria nu a ajuns în România.

 

În mai 2012, Electrocentrala Deva încheie un alt doilea contract cu Train Hungary KFT. De data aceasta, direct. Compania maghiară urma să livreze 27.000 de tone de cărbune, cu preţul de 1,85 milioane euro plus TVA. Cărbunele venea din Ungaria, dar era de provenienţă din Federaţia Rusă. Inspectorii fiscali spun că, în total, Train Hungary KFT ar fi livrat la Deva aproape 56.000 de tone de cărbune, pentru care a încasat 3,9 milioane de euro.

 

Şi în acest caz, inspectorii ANAF au constat că intermediarul afacerii a fost Victor Daniel Benga.

 

Potrivit Registrului Comerţului din Ungaria, Train Hungary KFT este deţinută în calitate de acţionar majoritar de compania românească Grampet, deţinută de Gruia Stoica, la care a lucrat şi Nicolae Petroi- consilier personal al directorului CEH. Directorul Train Hungary KFT este Călin Graţian, vicepreşedinte al Grampet.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.