• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Noiembrie , 2013

Riscăm amenzi de 200.000 de Euro pe zi din cauza deşeurilor miniere!

Neecologizarea iazurilor de steril şi a fostelor perimetre miniere ar putea avea repercusiuni grave, nu numai asupra mediului, ci şi asupra bugetului public! Prin tratatul de aderare la UE, România s-a angajat să rezolve această problemă până în 2014, ceea ce e imposibil.

 

Documentele ministeriale scriu negru pe alb că: „iazurile de decantare neecologizate pot afecta terenurile din împrejurimi, în cazul în care barajele de decantare cedează, prin contaminarea cu metale grele, cianuri şi alte elemente excesive. Iar, din datele inventarierii oficiale rezultă că acest tip de poluare afectează 6.077 ha în 30 judeţe, din care 5.412 ha sunt afectate în mod excesiv”.

Iar Maramureşul se află în top, cu una dintre cele mai mari suprafeţe contaminate din ţară: Maramureş - 617 ha (Alba-373 ha, Bacău–340 ha, Caraş-Severin – 629 ha, Cluj-344 ha, Dolj-670 ha, Harghita 227 ha, Hunedoara 735 ha etc).

În marea majoritate a cazurilor, închiderea acestor depozite nu s-a realizat în conformitate cu normele europene în vigoare sau nu s-a realizat deloc, astfel că suprafeţele respective au devenit “situri contaminate”. Închiderea depozitelor de deşeuri neconforme în paralel cu deschiderea altor depozite noi, ecologice, trebuie să constituie una dintre priorităţile de top ce trebuie corelate cu prevederile Directivei 99/31 privind depozitele de deşeuri.

 

Prin Tratatul de Aderare, România şi-a asumat o serie de obligaţii clare care privesc inclusiv deşeurile miniere. Nerespectarea acestora poate atrage declanşarea procedurii de infringement şi, implicit, nişte amenzi uriaşe, estimate de oficiali la 200.000 de Euro pe zi. 

Prin „Documentul de poziţie al României Capitolul 22-Protecţia Mediului înconjurător“, ţara noastră s-a obligat să implementeze acquis-ul comunitar privind acest capitol până la data aderării (01.01.2007), însă cu câteva derogări, printre care şi Directiva nr. 99/31/EC privind depozitarea deşeurilor, pentru care s-a solicitat şi obţinut o perioadă de tranziţie.

 

Ioan Nechita, inginerul şef al Remin spune că iazurile trebuie ecologizate până anul viitor, ceea ce e imposibil: „Erau termene de conformare, dar nu ştiu ce s-a întâmplat cu ele. Când am intrat în UE ne-am luat angajamentul ca până în 2014 să finalizăm ecologizarea tuturor iazurilor din România, dar asta nu se poate întâmpla. Nicio şansă. E posibil să se fi făcut nişte demersuri de prelungire”.

 

Termenul maxim de conformare pe această directivă ar fi 2017, dar, în acest ritm ecologizările de iazuri şi perimetre miniere nu se vor finaliza nici atunci.

Mai mult, nici ecologizările finalizate cu greu nu sunt lipsite de probleme. Surse din cadrul Instituţiei Prefectului Maramureş, unde funcţionează o comisie care analizează şi acest aspect au declarat că, cheia rezolvării problemei e la comisiile de recepţie şi că au fost situaţii în care acestea au refuzat recepţionarea lucrărilor din cauza deficienţelor:

„Cheia e comisia de recepţie la terminarea lucrărilor şi după 2 ani la recepţiile finale. La unele situaţii ne-am opus. De exemplu, cazul Repedea-Poieni, la segmentul radioactiv, s-au făcut lucrările de mântuială, dar după 4 ani s-a schimbat constructorul şi a prezentat un set de analize care se încadrează la limită. Dar e cusut cu aţă albă. Numai o contraexpertiză ar putea spune realitatea. Au fost şi la iazurile Colbu, unde s-au folosit bolovani şi pietriş de râu în loc de sol vegetal, apoi rumeguş crud. Acolo a fost un scandal mare. Până la urmă au schimbat firma”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.