Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Revista Roma – renașterea lumii prin cultură
Recent, a ieșit de sub tipar Revista de cultură și educație „Roma”, sub egida Editurii Cetatea Romei, coordonată de dr. Nicoară Mihali, care este susținut în acest demers cultural de trei profesori universitari de prestigiu: dr. Ioan Chirilă de la Cluj, dr. Ioan Zainea de la Universitatea din Oradea și dr. Ignattio Butitta de la Universitatea din Palermo.
Revista „Roma” și-a făcut o intrare triumfală în peisajul cultural maramureșean. Nu de puține ori ai ocazia să răsfoiești o revistă de cultură care numără 650 de pagini. Pentru a nu-i speria pe cititori, realizatorii acestei publicații au scris pe copertă că sunt la un loc primele șase numere ale revistei, aferente perioadei 2020-2021 (perioada neagră a pandemiei).
„Simt că după această boală a lumii, renașterea culturală a lumii va porni din două epicentre: din spațiul sacru al Maramureșului, despre care N. Iorga spunea că este Toscana Neamului Românesc, și pământul sfânt al Italiei. Numai în Maramureș omul simte că are un rost pe lume. Noica a descoperit că, într-o lume a globalizării, limba română are prospețimea rostirii. Revista «Roma» tinde să exploateze în paginile ei portrete de dascăli celebri care predau ștafeta învățăceilor. Am simțit că era nevoie de o nouă revistă în peisajul cultural maramureșean, pentru a face legătura cu acest spirit al județului nostru, care să unească valorile noastre autohtone cu cele ale diasporei românești. De aici vine și titlul revistei Roma”, spune dr. Nicoară Mihali, coordonatorul acestei publicații.
În momentul în care a fost gândit acest proiect editorial, s-a luat în calcul și ideea ca această publicație să promoveze și să devină o tribună de promovare a ideilor pentru tânăra generație, unde vor fi publicate în special pagini de istorie și literatură, „până ce vom pune lumii stâlpi sănătoși din marmură, să dureze, să reziste în timp, să nu fiedistruși de ipocrizia instituțiilor care conduc și de către carieriștii politici”, cum apare în editorialul revistei.
Revista promovează nume sonore din universitățile de la Cernăuți, Chișinău, București și chiar un articol semnat de Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. De asemenea, aici se reia povestea unui cenaclu literar „Grup 90” din sânul căruia s-au desprins numeroși scriitori precum: Ștefan Marinca din Germania, Ștefan Doru Dăncuș din Anglia, Flavius Lucăcel, Horia Nașcu, Remus Foltoș etc. Această publicație promovează și filmul documentar românesc și teatrul. Există și un interviu cu Dumitru Budrala, directorul Festivalului de Film Antropologic de la Sibiu unde, anual, sunt prezentate cele mai noi filme de pe planetă în domeniul antropologiei vizuale. De asemenea, revista continuă legătura Maramureșului cu premierele teatrelor bucureștene, unde regizorul Marcel Țop a pus în scenă piesa „Luna” ce aparține unei autoare din Japonia. Revista promovează spectacolele de operă și vine cu noutățile aduse de „Opera Vox”, din Cluj-Napoca, prima companie privată de operă din România. Nu lipsește din paginile revistei nici rubrica de reportaje semnată de Ștefana Boga, care prezintă orașul italian Bergamo, Radu Titircă care vorbește de o călătorie în Tibet și Nepal și Liliana Dancu care a vizitat unul dintre cele mai mari muzee din Amsterdam. Unul dintre articolele de excepție din această revistă este semnat de pr. Constantin Necula, care face o radiografie a cărților publicate la editurile din nordul țării.
„Pe lângă conținutul de excepție al acestei reviste, mă bucură și faptul că am reușit să surprind pe copertă imaginea Colosseumului, iar pe coperta 4, bucuria de a frământa o pâine, pe care am mâncat-o împreună cu toată redacția”, explică dr. Nicoară Mihali.
Revista, ca pe vremea lui Gheorghe Șincai, este dusă de coordonatorul ei din școală-n școală, din bibliotecă în bibliotecă și dintr-un oraș în altul și chiar expediată la centrele culturale românești din Europa. Încă din momentul apariției, importanți oameni de cultură din județul nostru, precum Teodor Ardelean (directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”), dar și alții, s-au arătat extrem de încântați atât de condițiile grafice, cât și de conținutul revistei, arătându-și susținerea și admirația pentru acest demers editorial.
Coordonatorul publicației preconizează ca, la începutul anului viitor, să iasă din tipar un nou volum, care să conțină numerele 7 și 8 ale revistei Roma. Am aflat de pe acum că unul dintre articolele principale va fi despre românii din Austria, dezvăluiri istorice de excepție, dar și alte reportaje inedite.