Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Reuniunea tinerilor ortodocşi din Protopopiatul Baia Mare
Sâmbătă, 16 aprilie 2016, de la ora 10,00, Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a participat la întâlnirea celor peste 400 de tineri din Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Baia Mare (ATOPBM), care a avut loc în Parohia Dumbrăviţa, preot paroh şi preşedintele (ATOPBM) Bogdan Ciocotişan.
În cadrul întâlnirii, tinerii au avut fericitul prilej de a audia conferinţa de nivel internaţional a pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, cu titlul „Tânărul de astăzi şi perspectiva sau neperspectiva lui de mâine”, susţinută în biserica parohială, cu hramul „Naşterea Maicii Domnului”.
La sosire, Preasfinţitul Părinte a fost aşteptat după tradiţie, cu pâine şi sare de tinerii din asociaţie. Întâlnirea a început cu un Te Deum, după care au urmat saluturile de bun venit rostite de preotul Bogdan Ciocotişan, preşedintele Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Baia Mare şi parohul bisericii din localitate. În cuvântul de deschidere, PS Iustin Sigheteanul a subliniat că odată cu această întâlnire debutează un ciclu de activităţi ale tinerilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, care se desfăşoară sub egida Anului Omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox din Patriarhia Română, cum a fost declarat anul 2016 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
„Biserica vă aşteaptă. Biserica vă iubeşte. Hristos vă iubeşte şi vă aşteaptă la orice fel de întâlnire când binevoiţi să răspundeţi, pentru că Biserica nu impune, ci propune. Toate chemările Bisericii sunt o propunere, o invitaţie frumoasă la o întâlnire binecuvântată şi luminoasă”, a spus PS Iustin Sigheteanul tinerilor, invitându-i la întâlnirea cu Hristos, dar făcând referiri şi la libertatea tinerilor pe care o pot folosi în diferite forme, dar să fie atenţi care forme le aleg, pentru că, alegând pe cele fără responsabilitate, produc mult rău, în timp ce numai libertatea în Hristos produce eliberare. Biserica arată purtarea de grijă faţă de tineri după modelul Mântuitorului.
Cu ocazia acestui important eveniment, părintele profesor dr. Stelian Tofană a primit din partea Preasfinţitului Iustin Sigheteanul cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, „Crucea Voievodală Maramureşeană” pentru clerici, „pentru că este un voievod al Teologiei” şi Gramata Episcopală care o însoţeşte, un laudatio pe scurt al întregii activităţi teologice. Primirea înaltei distincţii a fost o surpriză plăcută pentru părintele profesor Stelian Tofană, care a spus că, de fapt, şi-a făcut doar datoria de profesor universitar şi o ia ca o atenţie cu totul aparte, care o să îl angajeze mai mult în ceea ce înseamnă misiunea Bisericii.
Cu aplauze a fost întâmpinată conferinţa părintelui profesor Stelian Tofană, care a avut o înaltă ţinută academică şi teologică, fiind apreciat de Preasfinţitul Părinte Iustin ca un adevărat „apostol al Teologiei româneşti, alături de părintele profesor Vasile Mihoc”. Nu există educaţie fără modele, a spus pr. prof. univ. dr. Stelian Tofană. Deci, nu tinerilor trebuie să ne adresăm, ci factorilor din spatele lor. Tineretul de azi trebuie să fie misionar, să iasă în lume şi să lucreze. Avem nevoie de o biserică misionară şi să ieşim în lume. Niciodată un tânăr să nu vină singur în biserică la Sfânta Liturghie, ci să aducă pe cineva cu el. Cea mai râvnită şi provocatoare spiritualitate este ortodoxia. De aceea, şi atacurile la Ortodoxie sunt pe măsură.
Punctele de referinţă ale educaţiei constau în educaţia religioasă. Tinerii de azi nu găsesc răspunsurile la marile întrebări, nici în şcoală, nici în altă parte, ci doar în biserică. Este nevoie de tineri, care să preia ştafeta, să ofere schimbul de mâine. Primul factor în desăvârşirea educaţiei corecte a tânărului este familia, de unde face primii paşi spre biserică. Aici, în familie, mama şi tata sunt primele modele şi în funcţie de ele se formează caracterul. Acolo, în familie, începe procesul educaţiei. De ce avem atâtea nulităţi în fruntea societăţii de azi?, s-a întrebat părintele profesor. Şi tot sfinţia sa a dat şi răspunsul: pentru că din familie copilul vede că se poate urca pe scara socială şi fără muncă, prin tertipuri. Copilul înţelege că se poate şi aşa. Aici vorbim de o falsă educaţie. Prin aceasta este în pericol însăşi familia creştină autentică şi de aceea este cea mai lovită azi de societate.
Familia creştină este lovită azi pentru că nu convine. Ea este ţinta numărul unu a atacurilor, pentru că societatea are nevoie de roboţi, atât la nivel instituţional, cât şi la nivelul societăţii economice. Aberaţia a ajuns până acolo, încât în ţări precum Canada, Olanda şi altele din Vest, folosirea cuvântului MAMĂ în anumite şcoli este interzis! Explicaţia: pentru că există familii cu doi taţi! Un alt motiv este că Biserica vorbeşte de Înfricoşătoarea Judecată. Cică prin asta Biserica este retrogradă! Cum ar putea exista o biblie pentru societate şi o Biblie pentru Biserică? Este imposibil. Niciodată Biserica nu va schimba Cuvântul lui Dumnezeu, care trebuie să rămână acelaşi pentru totdeauna!, a spus părintele profesor. Pentru că omul este templul lui Dumnezeu. Dragi tineri, întemeiaţi familii creştine, pentru că familia creştină este cea mai frumoasă instituţie din interiorul societăţii”, i-a îndemnat părintele profesor pe cei peste 400 de tineri, care s-au întrunit la Dumbrăviţa, sub îndrumarea preotului Bogdan Ciocotişan. În încheiere, a urmat un concert de pricesne susţinut de Vlad Verdeş, Maria Mihali, proaspăt laureată şi câştigătoarea marelui premiu la Concursul „Lucreţia Ciobanu” de la Sibiu, şi Denisa Botiş. La întâlnirea tinerilor au participat Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean, care a oferit înaltului oaspete o diplomă de excelenţă, Felician Ciceu, primarul comunei Dumbrăviţa, şi Daniel Vărzaru, directorul UAC Dumbrăviţa, partener al ATOPBM.
„Preasfinţite părinte Iustin, preacucernici preoţi, domnul profesor doctor Stelian Tofană, dragi tineri. În primul rând, mă bucur foarte mult să mă aflu astăzi în mijlocul vostru şi să văd biserica din Dumbrăviţa plină de tineri şi să ascult un cuvânt atât de frumos, cu atâta încărcătură spirituală, rostit de prof. dr Stelian Tofană. Doresc să-l felicit pe părintele Bogdan pentru organizarea acestui eveniment extraordinar şi să vă asigur de sprijinul companiei UAC Europe şi în viitor. Doamne ajută!”
Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe
„Este un moment de emoţie şi un moment frumos pentru comunitatea noastră şi în calitate de reprezentant al comunităţii nu pot decât să vă mulţumesc tuturor că sunteţi alături de noi astăzi. Este pentru a treia oară când Parohia Dumbrăviţa organizează Reuniunea Tinerilor, un eveniment care ne face cinste, la fel, părintele Bogdan ne face cinste cu întreaga sa activitate”.
Felician Ciceu, primarul comunei Dumbrăviţa