• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 26 August , 2014

Reuniunea Naţională a Tinerilor Ortodocşi, ediţia 2014

Reporter: Ce înseamnă „Reuniunea Naţională a Tinerilor Ortodocşi”?

Pr. Milan Bălan: Reuniunea Tinerilor Ortodocşi este Reuniunea Naţională organizată de către Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, în parteneriat cu Primăria Municipiului Baia Mare. Evenimentul este aprobat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi este o Reuniune reprezentativă a tinerilor din Patriarhia Română. O reuniune reprezentativă, deoarece fiecare episcopie trimite reprezentanţi, câte o delegaţie ce cuprinde între 20 şi 50 de tineri. În total vin 2600 de oaspeţi din toate colţurile ţării şi aproape 200 de delegaţi din străinătate, pentru că am invitat şi reprezentanţi ai bisericilor ortodoxe surori. Localnicii care participă sunt aproape 700. În total, ajungem la 3500 de participanţi.

 

Rep: Care este diferenţa faţă de reuniunea de anul trecut?

Pr. M.B.: Anul trecut au fost 1200 de tineri. Dar a nu se confunda cu prima reuniune. Reuniunea de anul trecut a fost o reuniune regională. A fost Reuniunea Tinerilor Ortodocşi din Nord -Vestul Transilvaniei, din Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Aceasta este prima Reuniune Naţională a Tinerilor Ortodocşi. Practic, poate fi socotit că anul trecut am făcut un „exerciţiu” al reuniunilor ortodoxe de tineret. Şi sperăm ca această practică să se dezvolte.

 
Rep: Care este scopul acestei reuniuni?

Pr. M.B.: Reuniunile au un caracter cultural-educativ. Şi alte biserici în Vestul Europei şi în întreaga lume practică astfel de evenimente care sunt benefice pentru a întări solidaritatea tinerilor, pentru a dezvolta anumite teme propuse. Aşa cum se ştie, temele propuse anul acesta chiar de Patriarhie sunt legate de anul omagial al Sfintei Euharistii şi Anul Comemorativ al Sfinţilor Brâncoveni. Anul acesta sunt 4 zile de activitate. Este partea de pelerinaj şi sosire a tinerilor din întreaga ţară, care călătoresc între câteva ore şi chiar o zi întreagă. După ce sosesc la Baia Mare sunt primiţi de 39 de parohii din Baia Mare şi împrejurimi, care îi primesc şi îi găzduiesc. O parte sunt găzduiţi şi în cămine şcolare.

Activităţile din 4 şi 5 septembrie sunt doar în 12 parohii din Municipiul Baia Mare, 12 grupe mari. În felul acesta se pot organiza rugăciunile de dimineaţă şi dezbaterile în şcolile din apropierea celor 12 biserici. Deci sunt şi 12 unităţi şcolare implicate, care organizează grupele de dezbatere, grupe mici între 12 şi 15 tineri pentru ca dezbaterile să se poată desfăşura optim. Chiar am prevăzut ca în fiecare grup de discuţie să nu fie mai mult de 2-3 tineri din aceeaşi regiune.

 

Rep: Cât sunt de deschişi tinerii să vină la acţiuni de genul acesta?

Pr. M.B.: Am rămas plăcut surprins în activitatea pregătitoare. A fost chiar un moment de simulare a activităţii în 12 august la Catedrala Sf. Treime şi m-am bucurat că tinerii localnici au primit cu entuziasm evenimentul care urmează să fie. Şi vreau să mulţumesc tinerilor localnici pentru faptul că se implică. Pentru că Reuniunea are nevoie de foarte mulţi voluntari. Şi toţi localnicii sunt chemaţi spre această activitate. Pe lângă faptul că tinerii localnici vor participa la toate momentele Reuniunii, ei vor reprezenta şi elementul de organizare, mişcare. Pentru că ei cunosc oraşul şi sunt multe elemente în cadrul Reuniunii şi cu ajutorul lor marea masă de participanţi se vor descurca mai bine. Deocamdată sunt înregistraţi aproape 700 de localnici care vor purta tricouri roşii, iar ceilalţi oaspeţi vor purta tricouri albastre. Pe parcursul a câteva luni s-au făcut înscrieri pentru acest eveniment.

 

Rep: Cu ce rămân tinerii după o experienţă de genul acesta?

Pr. M.B.: Şi anul trecut ecourile au fost foarte bune. Noi sperăm să rămână atât cu noutăţile pe care vom încerca să le transmitem, pentru că vor avea parte de dezbateri şi conferinţe. Se vor organiza conferinţe şi în Centrul Vechi, prima pe tema Ortodoxia şi identitatea noastră naţională, iar a doua, conferinţă pe tema eroului nostru local Pintea Viteazul şi curajul de a sta împotrivă. Prima conferinţă va fi susţinută de actorul şi scriitorul Dan Puric, iar a doua susţinută de profesorii Ioan Marchiş şi Teodor Ardelean. Noi sperăm ca aceste conţinuturi să rămână vii în inimile tinerilor, dar cel mai important lucru pe care ar trebui să şi-l însuşească este ideea solidarităţii unui grup cu aceeaşi identitate. Pentru că noi observăm că toate minorităţile încearcă să-şi etaleze şi să-şi afirme identitatea, iar noi, majoritatea, am rămas în urmă, am neglijat acest lucru în virtutea faptului că suntem o majoritate. Dar se pare că este necesar ca şi noi să ne consolidăm propria identitate. Noi nu vrem să etalăm sau să facem un exerciţiu de forţă pentru că misiunea Bisericii nu are nevoie de aşa ceva, că Mântuitorul a venit smerit, călare pe asin când a intrat în Ierusalim.

 

Noi dorim să sacralizăm în mod firesc societatea. Într-o societate care tinde spre desacralizare, secularism, noi încercăm să o readucem în aria normalităţii. Ori, a face o procesiune, a face astfel de manifestări cu caracter cultural-religios-educativ, este un gest de normalitate al societăţii.

Şi procesiunea îşi are locul ei. Într-adevăr, va fi o procesiune mare, care va fi în ziua de 5 septembrie şi va porni din Parcul Regina Maria, va străbate întreg oraşul, şi sperăm cu aceasta ca tinerii României să ofere curaj comunităţii băimărene de a-şi afirma propria identitate. Şi prin cântările care se vor cânta în timpul procesiunii, prin întregul ansamblu de manifestări să fie un semn al binecuvântării şi sacralităţii prin oraşul nostru.

 
Rep: Ce invitaţi importanţi vor veni?

Pr. M.B.: Patriarhia va trimite un arhiereu vicar, va fi în mijlocul nostru şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului ÎPS Andrei Andreicuţ, vor fi reprezentanţi din partea Ministerului Educaţiei şi din partea Sectorului Teologic Educaţional al Patriarhiei. Preasfinţitul Justin Sigheteanul este practic în spatele întregii Reuniuni şi se poate spune că împreună cu primarul Municipiului Baia Mare sunt „ctitorii” acestui eveniment.

Evenimentul se desfăşoară sub binecuvântarea Patriarhiei, a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, „Patriarh al Ţărilor de Sus” cum a fost numit de scriitori, ne are în grijă şi în rugăciuni pentru că iubeşte tineretul, aşa cum a transmis în mesajul care se află în caietul oficial al Reuniunii.

 
 

„Vreau să mulţumesc tinerilor localnici pentru faptul că se implică. Pentru că Reuniunea are nevoie de foarte mulţi voluntari. Şi toţi localnicii sunt chemaţi spre această activitate. Pe lângă faptul că tinerii localnici vor participa la toate momentele Reuniunii, ei vor reprezenta şi elementul de organizare, mişcare. Pentru că ei cunosc oraşul şi sunt multe elemente în cadrul Reuniunii şi, cu ajutorul lor, marea masă de participanţi se vor descurca mai bine”.

Pr. Milan Bălan

Comentariile celorlalți

Marian pe 31.08.2014 la 23:54
In sfârşit,cu fruntea sus,arătăm că existăm şi noi iar prin tineri avem forţă,avem viitor. Succes şi Doamne ajută .

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.