• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 27 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 8 Iulie , 2014

Reţele subterane ale ţigărilor

Maramureşul din stânga şi din dreapta Tisei a devenit un „paradis” al contrabandei cu ţigări. În primele patru luni ale acestui an au fost confiscate peste 700.000 de pachete de ţigări de contrabandă şi destructurate 14 grupări de trafic de ţigări. O mega-afacere greu de estimat şi greu de oprit.

 
 
 

Cu căruţa, cu cărăuşi, cu bărci, prin mijloace pe care nici măcar cel mai inventiv scriitor SF nu şi le-ar putea închipui, ţigările de contrabandă „îneacă” România. O afacere de sub al cărei fum gros nu poate fi desluşit mai nimic şi care pare imposibil de oprit.

 

Pentru maramureşeni, ştirile despre contrabandişti prinşi şi ţigări capturate au devenit la fel de banale ca şi rubricile de „meteo” sau „horoscop”. Afirmaţia că Maramureşul din stânga şi dreapta Tisei a devenit un „paradis” al ţigărilor de contrabandă a devenit un fel de fatalitate. Ca şi cum, nimeni n-ar putea schimba starea de fapt. Şi, timpul a demonstrat că aşa şi e. Mulţi dintre politicienii care ar fi trebuit să creeze cadrul legislativ şi mulţi dintre poliţiştii care ar fi trebuit să-l aplice, şi-au dat mâna cu contrabandiştii. Iar contrabanda e prevenită şi eradicată doar pe hârtie.

 

Potrivit datelor, numai în primele patru luni ale acestui an au fost confiscate şa nivel naţional peste 82 de milioane de ţigarete, iar la nivelul judeţului Nistru, Poliţia a confiscat peste 95.000 de pachete, iar Poliţia de Frontieră peste 670.000 de pachete. O afacere imensă, care umple conturile unor „şmecheri” şi, din care pică de obicei doar „găinarii”. Amărâţii care trec peste Podul peste Tisa 2-3-10 pachete. Numai în primele luni ale anului au fost „destructurate” patru grupări de contrabandişti. Ce fac instituţiile statului pentru a combate fenomenul? Întrebarea a fost pusă de deputatul Cornelia Negruţ Ministerului Afacerilor Interne. Evident, pe hârtie, lucrurile sunt „roz”.

Bombon. Ministerul ne asigură că „combaterea evaziunii fiscale şi a fraudelor vamale, inclusiv a contrabandei cu produse din tutun reprezintă o prioritate pentru Ministerul Afacerilor Interne, care, prin structurile de specialitate a căutat să identifice cele mai eficiente modalităţi de reducere a acestui fenomen infracţional”. Dacă le-o fi găsit sau nu, Ministerul nu mai explică, cifrele însă fac inutil oricum un răspuns. Oricum, Ministerul se laudă că a fost constituit Grupul de Lucru Interinstituţional, format din reprezentanţi ai mai multor ministere, care evident, combat fenomenul cu o strategie.

Apoi, la nivelul fiecărui judeţ şi a municipiului Bucureşti au fost constituite un Grup de Lucru Operaţional şi echipe comune operative: „în vederea intensificării acţiunilor pentru combaterea traficului ilicit cu ţigarete şi produse din tutun, identificării şi tragerii la răspundere a persoanelor care se sustrag de la plata taxelor către bugetul de stat prin desfăşurarea de operaţiuni comerciale cu încălcarea legislaţiei şi fără evidenţierea activităţilor comerciale, la data de 16.01.2014 a fost iniţiat, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române, planul de măsuri SMOKE 2014.

Totodată, pentru monitorizarea şi analiza fenomenului infracţional în domeniul combaterii contrabandei cu produse din tutun, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române se realizează, lunar, o informare privind principalele activităţi desfăşurate şi rezultatele obţinute în vederea prevenirii şi combaterii activităţilor ilicite cu produse din tutun”. Oare în aceste informări scrie şi despre poliţiştii care sprijină contrabanda? Sau despre cei care nu fac nimic pentru oprirea ei? Ne îndoim.

 

Ţigările pe care autorităţile le confiscă se predau, conform Codului Fiscal, firmelor producătoare a căror cotă de piaţă depăşeşte 5% pentru a fi distruse: SC JTI International România SRL, SC British American Tabacco Investment SRL şi SC Philip Morris România SRL. Fiecare dintre aceste companii distruge pe cheltuială proprie produsele de contrabandă din portofoliul său de mărci, dar Şi Ţigări ce nu aparţin producătorilor legali din România. Cantitatea de ţigări pe care fiecare o preia spre distrugere corespunde cotei de piaţă a fiecăreia.

 
 

Contrabanda, în Parlament

 

„Cadrul legislativ uşor confuz, existenţa până nu demult a magazinelor de tip duty-free, precum şi diferenţelor foarte mari de preţ între ţigările din România şi Ucraina sau Republica Moldova, au determinat o creştere alarmantă, cu aproximativ 30% a contrabandei cu produse din tutun. Este, de asemenea, foarte grav faptul că, în numeroase cazuri, reţele de comerţ ilicit din cele două ţări au apelat la minori pentru introducerea ţigărilor în România, pe frontierele de est şi nord”- se arată în interpelarea deputatului Cornelia Negruţ.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.