Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Reprezentanții cultelor religioase cer ca Religia să poată fi aleasă disciplină opțională la BAC
Reprezentanții a 13 culte religioase recunoscute de lege au solicitat, recent, Ministerului Educației, printr-o adresă, ca religia să poată fi aleasă disciplină opțională la bacalaureat.
După publicarea proiectelor modificate de legi ale învățământului (preuniversitar și superior), la sfârșitul lunii februarie, la inițiativa Patriarhiei Române, cultele religioase recunoscute în România au transmis Ministerului Educației o adresă în care solicită, printre altele: „eliminarea art.2, alin.1, lit. b) - definirea diversității, a art. 224, lit. e - obligația de a promova diversitatea în școală și a sintagmei referitoare la «orientarea sexuală», din art. 11, alin. 1 din proiectul Legii învățământului preuniversitar, conform principiului independenței față de orice formă de ideologie;
-Eliminarea sintagmei referitoare la «dogmele religioase», conform dreptului constituțional al părinților de a asigura educarea copiilor lor potrivit propriilor convingeri;
-Menținerea statutului social al disciplinei școlare Religie (parte a trunchiului comun; înscrierea pe bază de cerere scrisă, cererea depusă este valabilă pe toată perioada de școlarizare în învățământul preuniversitar sau până la schimbarea opțiunii) în conformitate cu prevederile constituționale. Eliminarea precizării referitoare la stabilirea unei perioade de înscriere la Religie sau de schimbare a opțiunii, care poate crea confuzie și noi presiuni asupra elevilor, în vederea retragerii de la ora de religie”.
Însă, cea mai importantă solicitare se referă la „nediscriminarea Religiei în raport cu alte discipline școlare din trunchiul comun, prin includerea acesteia în lista disciplinelor școlare, la alegere, în cadrul examenului național de bacalaureat, pentru ca elevii care frecventează orele de religie să aibă posibilitatea de a-și valorifica și verifica competențele dobândite la această disciplină, una dintre puținele care se studiază pe tot parcursul învățământului preuniversitar și singura care a fost validată de majoritatea covârșitoare a părinților”.
Documentul este semnat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Înaltpreasfințutul Părinte Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București – Biserica Romano-Catolică, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian – Biserica Unită cu Roma, Greco-Catolică, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian – Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, Episcopul Bela Kato al Bisericii Reformate din România, Episcopul Reinhart Guib – Biserica Evanghelică C.A. din România, Episcopul Dezso Zoltan Aorjani al Bisericii Evanghelice Lutherane din România, Episcopul Istvan Kovacs al Bisericii Unitariene Maghiare, Viorel Iugam, președintele Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România, Cornel Haureș – președintele Bisericii Creștine după Evanghelie din România, Pastorul Ioan Filip – președintele Bisericii lui Dumnezeu Apostolice din România – Cultul Creștin Penticostal, Aurel Neamțu – președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, Mulfiul Iusuf Muurat – șeful Comunității Musulmane din România.