• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 Iulie , 2015

Reorganizarea expoziţiei Eternul feminin. Mitul revelat

În luna iulie 2015, la sediul Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» poate fi vizitată expoziţia temporară de artă modernă şi contemporană intitulată Eternul feminin. Mitul revelat. Această expoziţie a fost organizată pentru prima oară în anul 2002 de către specialiştii muzeului, în colaborare cu elevi de la Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu”, coordonaţi de prof. Janina Friedrich. În data de 19 iunie 2015, aceşti foşti elevi ai Colegiului Naţional „Vasile Lucaciu” s-au reîntâlnit pentru a depăna amintiri din anii de liceu, ocazie cu care muzeul le-a făcut o surpriză prin reorganizarea expoziţiei Eternul feminin. Mitul revelat.

 
 
 

Încă de la începuturile «Centrului Artistic Baia Mare», redarea picturală a motivului antropomorf feminin a reprezentat o constantă printre sursele de inspiraţie folosite de către artiştii plastici băimăreni şi de cei care au activat periodic în Baia Mare. Aceştia şi-au îndreptat permanent atenţia asupra motivului plastic reprezentat de eternul feminin. De altfel, secolul al XX-lea a adus cu sine o îmbogăţire substanţială a repertoriului de motive feminine în arta plastică, motive care apar într-o mare varietate de ipostaze. 

 

Lucrările din expoziţia Eternul feminin. Mitul revelat prezintă motive cu personaje feminine, nu sunt uniforme, dimpotrivă, sunt extrem de diverse. Pe de altă parte, este evident că ele sunt conforme cu idealurile de frumuseţe ale epocilor în care lucrările au fost create. Aceste idealuri corespund cu valorile şi cu realităţile estetice, sociale şi istorice ale perioadelor care le-au generat.

Astfel, în expoziţie sunt lucrări reprezentând nuduri, femei din mediul rural, femei din mediul rural plasate în cadrul existenţei sale tradiţionale, portrete ale femeilor din mediul artiştilor, autoportrete, femei în ipostaze de maternitate şi soţie, iar din perioada postbelică, sub impactul realismului socialist, datează ipostazele „proletare” ale femeilor. În perioada scursă după 1990, motivul femeii a devenit tot mai rar, artiştii orientându-şi mai mult atenţia înspre teme şi subiecte meditative şi către un simbolism de tip postmodern. 

Redeschisa expoziţie este o reeditare a celei din 2002, având în plus câteva lucrări intrate de curând în patrimoniul Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare». Cei interesaţi pot vizita expoziţia în fiecare zi de marţi până duminică, între orele 10:00 – 16:30.

 
 
Eşantioane ale eternului feminin
 
 

Dar mai sunt (mai pot fi) valabile şi atractive modelele tradiţionale de frumuseţe întruchipate de motivul antropomorf feminin)? Dar eternul feminin? Tranziţia de la o perioadă istorică la alta presupune o reevaluare, o revizuire a marilor tradiţii, deci idealurile tradiţionale ale frumuseţii feminine sunt supuse, la rândul lor, acestor procese.

După intuiţia mea, eternul feminin va fi – trebuie să rămână – mereu actual, întrucât femeia este jumătatea perfectă a perechii umane, cuplul ambigen fiind pe mai departe idealul existenţial şi social al speciei umane. Excepţiile nu cuprind regula. Diferitele motive, imagini şi ipostaze vin şi pleacă, ne entuziasmează şi apoi ne plictisesc, le descoperim după care le abandonăm şi le redescoperim, dar umanitatea şi evoluţia ei nu se formează pe acest ciclu al schimbării lor. Cât timp există fiinţa umană, va exista şi eternul feminin. Modelele pot deveni mode, dar esenţa lor umană rămâne constantă. Motivele tradiţionale ale frumuseţii feminine au suferit unele schimbări în decursul istoriei, dar ele nu sunt de bază şi este probabil că nu vor suferi nici în viitor transformări esenţiale.

Expoziţia noastră propune privitorului eşantioane ale frumosului feminin în interpretarea artistică a mai multor creatori români şi străini. Prin acestea dorim să trezim în sufletul privitorului sentimente şi gânduri personale, dorim să-l îndemnăm să analizeze mesajul artistic prin prisma propriei conştiinţe, conform sensibilităţii şi subiectivităţii fiecăruia. În aşa fel ca fiecare să-şi poată defini singur eternul feminin.”

- Andrei Şerbănescu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.