• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Februarie , 2022

Regina Elisabeta a II a, 70 de ani de domnie

Regina Elisabeta a II-a a împlinit 70 de ani de domnie, celebrând Jubileul de Platină. În vârstă de 95 de ani, cel mai longeviv monarh din istoria Marii Britanii, Elisabeta a II-a a devenit regină la 6 februarie 1952, odată cu decesul tatălui ei, George al VI-lea.

Elizabeth Alexandra Mary s-a născut în 21 aprilie 1926 în Mayfair, Londra, fiind primul copil al ducelui și ducesei de York (mai târziu regele George al VI-lea și regina Elisabeta). Tatăl ei a urcat pe tron la abdicarea fratelui său, regele Eduard al VIII-lea, în 1936, moment din care ea a devenit moștenitoarea prezumtivă. Elizabeth a avut parte de o educație privată, acasă, și a început să își asume sarcini publice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, servind în Serviciul Teritorial Auxiliar. În 1947, s-a căsătorit cu Philip, Duce de Edinburgh, un fost prinț al Greciei și Danemarcei, cu care are patru copii: Charles, Prinț de Wales, Anne, Prințesă Regală, Andrew, duce de York și Edward, Conte de Wessex. A fost căsătorită cu Prințul Philip timp de 73 de ani, până la moartea acestuia, la 9 aprilie 2021.

Când tatăl ei a murit în februarie 1952, Elizabeth a devenit șef al Commonwealth și regină a șapte țări independente ale Commonwealth-ului: Regatul Unit, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Pakistan și Ceylon. Ea a domnit ca monarh constituțional prin schimbări politice majore, cum ar fi descentralizarea puterii în Regatul Unit, aderarea Regatului Unit la Comunitățile Europene, Brexit și decolonizarea Africii.

Printre numeroasele sale vizite și întâlniri istorice, se numără o vizită de stat în Republica Irlanda și vizite la sau de la cinci papi. Printre evenimentele semnificative se numără: o încoronare în 1953 și celebrarea Jubileului de Argint, de Aur și Diamant în 1977, 2002 și 2012. În 2017, ea a devenit primul monarh britanic care a ajuns la Jubileul de Safir. Este cel mai longeviv monarh britanic.
Este șefa de stat cu cea mai îndelungată funcție din istoria lumii, cel mai în vârstă monarh în viață, are cea mai îndelungată domnie a unui monarh actual și cea mai îndelungată funcție a unui șef de stat actual.

Elizabeth s-a confruntat ocazional cu sentimente republicane și critici de presă asupra familiei regale, în special după destrămarea căsătoriilor copiilor ei, a avut Annus horribilis în 1992 și moartea în 1997 a fostei sale nurori Diana, Prințesă de Wales. Cu toate acestea, sprijinul pentru monarhie în Regatul Unit a fost și rămâne constant ridicat, la fel ca și popularitatea ei personală.

Poreclele reginei
Încă din vremea în care era Prințesa Elisabeta, a fost numită de către membrii apropiați ai familiei „Lilibet”, pentru că nu își putea pronunța singură propriul nume, atunci când era doar un copil.
Soțul ei, Ducele de Edinburg, îi spunea uneori Cabbage, în timp ce Prințul George, pe vremea când avea doar doi ani și jumătate, o striga „Gan-Gan”.

Evenimente internaționale majore în timpul domniei Reginei Elisabeta a II-a
1. 1953 - Moartea lui Stalin
2. 1953 - SUA devin prima țară din lume cu TV color
3. 1957 - Satelitul Sputnik ajunge pe orbită
4. 1960 - Trupa The Beatles apare în UK
5. 1961 - Începe construcția Zidului Berlinului
6. 1964 - Japonia lansează trenul-glonț Shinkansen
7. 1969 - Primii oameni ajung pe Lună
8. 1975 - Se termină războiul din Vietnam
9. 1976 - Primul zbor al Concorde cu pasageri
10. 1989 - Cad regimurile comuniste din Europa de Est
11. 1989 - Este inventat WWW
12. 1991 - Sfârșitul Uniunii Sovietice
13. 1993 - Se naște Uniunea Europeană (tratatul de la Maastricht)
14. 2016 - UK votează să iasă din Uniunea Europeană

Zece momente care au marcat viața personală a Reginei Elisabeta a II-a

Când încă era prințesă moștenitoare, tânăra Elisabeta a spus că toată viața ei va fi în slujba cetățenilor. După 70 de ani pe tron, această promisiune este încă actuală. Într-o domnie așa de lungă, suverana britanică a avut însă de trecut și prin evenimente personale care i-au marcat viața. Iată 10 dintre acestea:

1. Elisabeta a II-a urcă pe tron
În urmă cu 70 de ani, la 6 februarie 1952, Regina Elisabeta a II-a a urcat pe tronul britanic la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui său, Regele George al VI-lea.


2. Încoronarea

Încoronarea ei a avut loc un an mai târziu, la 2 iunie 1953. Ceremonia de la Westminster Abbey a fost prima încoronare care a fost transmisă în direct la televiziune în 44 de limbi.


3. Jubileul de Argint
În 1977, regina și-a sărbătorit Jubileul de Argint, 25 de ani de domnie. Ceremonia din Parlament a fost urmărită la televiziune de 500 de milioane de telespectatori din întreaga lume.


4. Prima întâlnire cu Papa
În 1980, regina Elisabeta a II-a s-a întâlnit cu Papa Ioan Paul al II-lea în timpul primei vizite de stat la Vatican a unui monarh britanic. Papa Ioan Paul al II-lea a vizitat, la rândul său, Marea Britanie doi ani mai târziu. În 2014, Elisabeta a II-a s-a întâlnit pentru prima dată cu Papa Francisc.


5. Regina scapă nevătămată din atentate
În mai 1981, Elizabeth a scăpat nevătămată dintr-un atentat cu bombă atribuit Armatei Republicane Irlandeze (IRA), la inaugurarea unui terminal petrolier în Insulele Shetland. Deși au mai existat și alte atentate cu bombă de-a lungul domniei sale, în 1981 au fost trase și șase gloanțe oarbe, în timp ce Elisabeta a II-a participa călare la o ceremonie la Londra. Apoi, câteva luni mai târziu, suverana a fost ținta unei tentative de asasinat în Noua Zeelandă.


6. 1992, „annus horribilis”
Anul 1992 a fost un an negru pentru regină. Trei dintre copiii ei ajung să se despartă, iar o parte din Castelul Windsor este distrus de un incendiu. Ea se va referi la acest an folosind cuvintele din latină „annus horribilis”, pe 25 decembrie 1992, în discursul său tradițional de Crăciun.


7. Moare prințesa Diana
La 31 august 1997, prințesa Diana, care fusese nora sa până cu un an în urmă, a murit într-un accident de mașină la Paris. În timp ce poporul britanic și-a prezentat omagiile depunând flori la Palatul Buckingham, regina a rămas foarte discretă, o reacție ce a provocat multe critici la vremea respectivă, stârnind sentimente antiregalitate.


8. Reconcilierea cu Irlanda
În mai 2011, Regina Elisabeta a II-a a petrecut patru zile în Irlanda. A fost pentru prima dată, după 100 de ani, când un monarh britanic a vizitat această țară care devenise independentă în 1911.
Această vizită a marcat reconcilierea dintre cele două națiuni, care nu au trecut încă peste masacrul luptătorilor pentru independență irlandezi, din 1916, de către armata britanică. Regina își va exprima „cea mai profundă com­pasiune” pentru victimele istoriei lor comune tulburi.


9. Jubileul de Diamant
În iunie 2012, regina a împlinit 60 de ani pe tron și a fost sărbătorită cu mare fast: Jubileul de Diamant. Evenimentul este excep­țional, deoarece era doar a doua oară în ultimii 1.000 de ani când un suveran englez atingea o asemenea longevitate pe tron. Se mai întâmplase doar în 1897, pe vremea Reginei Victoria. În timpul ceremoniei Jubileului de Diamant din 3 iunie 2012, sute de ambar­cațiuni au navigat pe Tamisa, la Londra, pentru a sărbători cei 60 de ani de domnie a reginei.


10. Moartea prințului Philip
În 2021, după 73 de ani de căsnicie, regina Elisabeta a II-a își vede soțul, prințul Philip, plecând de lângă ea la vârsta de 99 de ani. Moartea prințului va fi un eveniment trist pentru familia regală, dar și pentru poporul britanic, un popor care acum se poate bucura, în schimb, de cea de-a 70-a aniversare a domniei reginei lor.
 

â

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.