• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 19 Septembrie , 2022

Regina a murit! Trăiască Regele!

Elizabeth Alexandra Mary de Winsdor s-a născut la 21 aprilie 1926, pe strada Bruton nr. 17 din Londra, fiind fiica prințului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea, şi a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York.
În 17 iulie 1917, Regele George al V-lea a schimbat, printr-o procla­mație regală, numele german al dinastiei Saxa-Coburg şi Gotha cu cel de Windsor, în contextul Primului Război Mondial.
Prințesa Elisabeta, la fel ca sora sa mai mică, prințesa Margareta (1930-2002), au studiat acasă, sub supravegherea Reginei Mamă (1900-2002) şi a guvernantei, printre materiile studiate aflându-se limba franceză, matematica, istoria, noțiuni de dans, muzică şi artă, echitație. Viitoarea regină Elisabeta nu a fost niciodată la școală.
În anul 1936, după moartea suveranului George al V-lea, bunicul său, şi după abdicarea fratelui său, Eduard al VIII-lea, ducele Albert de York a fost proclamat rege, sub numele de George al VI-lea. După ce tatăl său a urcat pe tron, prințesa Elisabeta a devenit moștenitoare a tronului, având titlul de Alteța Sa Regală Prințesa Elisabeta.
În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, cele două prin­țese au fost trimise la Castelul Windsor, de unde viitoarea regină va susține primul său discurs, difuzat radiofonic, cu un mesaj de încurajare pentru copiii britanici.
A fost numită colonel, șef al Gărzii de Grenadieri, iar în 1942 avea prima apariție publică oficială, inspectând trupele.

La vârsta de 18 ani, în 1944, Elisabeta a primit în dar primul câine corgi, pe nume Susan. Susan a murit pe 26 ianuarie 1959. Impresionată de această rasă, regina a avut peste 30 de căţei Corgi de-a lungul anilor.
În anul 1945, prințesa Elisabeta s-a alăturat Serviciului voluntar Teritorial Auxiliar, învățând să devină un bun șofer şi mecanic.
S-a aflat apoi alături de populația care sărbătorea Ziua Victoriei (8 mai 1945), care a marcat încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.
A urmat întâlnirea cu Philip Mount­batten, fiul prințului Andrew al Greciei şi stră-strănepot al reginei Victoria, cei doi devenind, mai târziu, îndrăgostiți.
La 20 noiembrie 1947, avea loc căsătoria cu prințul Philip Moun­t-batten, devenit, de aici înainte, duce de Edinburgh.
Tortul de nuntă a uimit prin dimensiunile sale neașteptate: patru etaje și o înălțime de 2,74 de metri.
Cuplul va avea patru copii: prințul Charles de Wales, moștenitorul tronului (14 noiembrie 1948), prin­țesa Anne (1950), prințul Andrew (1960) şi prințul Edward (1964).

Elisabeta a aflat că va deveni regină pe când se afla într un copac, un arbore spectaculos, un smochin uriaș din Kenya, în jurul căruia a fost amenajat Treetops Lodge, nu departe de reședința de la Sagana Lodge, în care era cazată prințesa moștenitoare când a fost informată de decesul tatălui ei, în dimineața zilei de 6 februarie 1952.
Premierul britanic de la acea vreme, Winston Churchill a declarat, în Parlament, despre ceremonia înmormântării, că: „Nu ar fi potrivit ca întreaga ceremonie să fie televizată. Nu ar trebui să fie prezentată întregii lumi ca și cum ar fi o piesă de teatru”.

După moartea Regelui George al VI-lea, Elisabeta este proclamată suverană a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, sub numele de Elisabeta a II-a.
În discursul de acceptare, rostit la 8 februarie 1952, în fața membrilor Consiliului privat întrunit la Palatul St. James, suverana spunea: „Inima mea este atât de plină de emoții, încât nu vă pot spune alt­ceva în acest moment decât că voi munci fără răgaz, așa cum a făcut tatăl meu de a lungul domniei sale, să susțin un sistem constituțional de guvernare și să contribui la creșterea fericirii și bunăstării popoarelor mele, răspândite în aproa­pe toată lumea. Știu că, în deter­minarea mea de a urma luminosul său exemplu de slujire și devotament, voi găsi inspirație în loialitatea și afecțiunea tuturor celor cărora am fost chemată să le devin regină, precum și în sfaturile parlamentarilor lor aleși. Îl rog pe Dumnezeu să mă ajute să mă achit cu demnitate de această grea sarcină care îmi revine atât de timpuriu în viața mea”.

La 2 iunie 1953, avea loc încoronarea oficială, la Westminster Abbey, întreaga ceremonie fiind difuzată la radio şi TV.
Cuplul regal îşi va stabili reședința principală la Palatul Buckingham din Londra.
Între anii 1950 şi 1960, unele posesiuni ale Regatului şi-au declarat independența, Imperiul Britanic devenind Commonwealth.
În anul 1953, Regina şi soțul său au plecat într-un turneu care a durat șase luni, în care au vizitat 13 țări, fiind primul monarh care a vizitat Australia şi Noua Zeelandă. În anul 1957, a urmat o vizită de stat în SUA, în cadrul căreia s-a adresat Adunării Generale a ONU, în numele Commonwealth-ului, apoi Elisabeta a devenit primul monarh care a deschis o sesiune parlamentară, anume cea a Parlamentului canadian.
Una dintre cele mai mari tragedii care a avut loc în cele șapte decenii de domnie a Reginei Elisabeta a fost „dezastrul de la Aberfan”, din Țara Galilor, în 21 octombrie 1966. Atunci, 144 de persoane, 116 copii și 28 de adulți, au murit după ce o avalanșă de cărbune care se desprinsese de pe un munte îmbibat de ploaie a acoperit o parte din orașul galez. Regina a fost criticată pentru că a vizitat localitatea abia după opt zile, o decizie despre care a spus ulterior că o regretă.
În anul 1973, a participat la Conferința Commonwealth-ului de la Ottawa, Canada, în 1976, a călătorit în Statele Unite ale Americii şi a deschis Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal.
În timpul domniei sale, Marea Britanie a avut pentru prima oară în funcția de premier o femeie, numită „Doamna de Fier”, Margaret Thatcher aflându-se în această demnitate între 4 mai 1979 şi 28 noiembrie 1990.
În anul 1979, suverana a călătorit în Kuweit, Bahrain, Arabia Saudită, Qatar, Emiratele Arabe Unite şi Oman – o vizită care a atras atenția şi respectul la nivel inter­național.
În anul 1977, a avut loc Jubileul de Argint, 25 de ani de la ascensiunea sa pe tron, în 2002 a fost aniversat Jubileul de Aur şi în 2012, Jubileul de Diamant, marcând 60 de ani de domnie.

A existat cel puțin un moment în domnia reginei Elisabeta II-a, în care aceasta a făcut o greșeală aparent de neiertat: în anul 1997, când mult iubita prințesă Diana, des­părțită de prințul Charles, dar legal încă soția lui, şi-a pierdut viața într-un tragic accident de mașină. În vreme ce în Marea Britanie domina o tristețe profundă, nemaiîntâlnită la britanici, regina a refuzat să se întoarcă din Balmoral, Scoţia, locul de vacanță în care se afla, un gest considerat de popor profund imoral şi rece. Abia la insis­tențele premierului de atunci, Tony Blair, regina a acceptat să coboare steagul în bernă la Palatul Buckingham şi a revenit la reșe­dința regală din Londra. Britanicii vor fi însă toleranți cu suverana lor, iertându-i în timp această atitudine.

La 9 septembrie 2015, Elisabeta a II-a devenea monarhul britanic cu cea mai îndelungată domnie, depăşind-o pe cea a reginei Victoria (1837-1901).
Regina Elisabeta a II-a şi-a serbat Nunta de Argint în anul 1972, Nunta de Aur în 1997, Nunta de Diamant în 2007 şi Nunta de Platină în 2017.
În anul 2011, a efectuat o vizită istorică în Irlanda, fiind prima vizită a unui monarh britanic din 1911.
În anul 2012, a primit flacăra olimpică la Castelul Windsor, pe 10 iulie.
În anii domniei, Elisabeta a II-a s-a confruntat cu numeroase provocări, de la criza Suezului, la răz­boiul pentru Insulele Falkland, la inflație, greve, apartenența şi apoi retragerea din Uniunea Europeană, recesiune, terorism, divor­țurile din familia regală, Războiul Rece, căderea comunismului în centrul şi estul Europei, războaiele din Vietnam, Afganistan sau Irak.
Regina Elisabeta a II-a avea, pe lângă îndatoririle regale, şi numeroase activități filantropice, programe cu scop educativ sau social, punând însă în centrul preocupărilor sale identitatea națională, unitatea şi stabilitatea Regatului Unit.
În anul 2016, cu prilejul aniversării a 90 de ani de la nașterea reginei, au fost organizate expoziții axate pe piese din garderoba impresionantă a suveranei britanice, cu care a uimit lumea la fiecare apariție publică.

Despre vestimentația suveranei, se spunea că fustele ei aveau un tiv construit cu foarte mare atenție tocmai pentru ca acestea să nu se ridice în timpul unei rafale de vânt. De asemenea, manșetele erau generos tăiate pentru a facilita renumitul său gest pe care îl făcea cu mâna atunci când trece printr-o mulțime.
În 2017, cu ocazia aniversării zilei sale de naștere, regina Elisabeta a II-a a decorat o serie de perso­nalități britanice, printre care Sir Paul McCartney, scriitoarea JK Rowling, comicul scoţian Billy Connolly, cântăreţul Ed Sheeran.
La 20 noiembrie 2017, împlinirea a 70 de ani de la căsătoria reginei Elisabeta a II-a cu prinţul Philip, primul cuplu din istoria monarhiei din Marea Britanie care îşi celebra nunta de platină, a fost marcată de clopotele catedralei Westminster, care au bătut timp de peste trei ore. Suverana britanică a sărbătorit, totodată, şi jubileul de safir, respectiv împlinirea a 65 de ani de domnie.
La începutul anului 2018, suverana Marii Britanii a avut o apa­riție-surpriză la Săptămâna Modei de la Londra, unde a urmărit din primul rând o prezentare a designerului Richard Quinn.

La 9 aprilie 2021, soțul său, prințul consort Philip a încetat din viață la vârsta de 99 de ani. Regina a decretat opt zile de doliu național, iar funeraliile au avut loc la 17 aprilie, ducele de Edinburgh fiind înmormântat la Capela St. George de la Castelul Windsor.
În februarie 2022, suverana britanică a fost testată pozitiv cu noul coronavirus şi a prezentat doar simptome ușoare, asemănătoare unei răceli. S-a însănă­toșit la scurt timp şi a putut să îl primească în audiență pe prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau.
La 29 martie 2022, regina Elisabeta a II-a a apărut în public, prima dată de la moartea celui care i-a fost alături timp de 73 de ani, când a participat la ceremonia religioasă organizată în memoria soțului ei, prințul Philip.
În aceeași perioadă, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a declarat că viața ei va rămâne pentru totdeauna dedicată serviciului public, într-un mesaj care marca Ziua Commonwealth, după ce suverana de 95 de ani a fost nevoită să îşi anuleze participarea la o slujbă religioasă ce marca această sărbătoare.

În mai 2022, Regina Elisabeta a II-a a fost absentă de la discursul tronului în Parlament, ceremonie solemnă în democrația britanică, şi a fost înlocuită de prințul Charles, după ce a invocat „probleme de mobilitate”. Era pentru prima oară în ultimii 60 de ani când regina, în vârstă de 96 de ani, nu a citit discursul tronului, scris de guvern pentru a-şi prezenta prioritățile. Era, de asemenea, pentru prima oară când prințul Charles, moș­te­nitorul coroanei, a înlocuit-o pe suverană.
Ultima apariție a Reginei Elisabeta a II-a a fost la 6 septembrie 2022, la Castelul Balmoral din Scoția, la întâlnirea cu Liz Truss, pentru numirea acesteia în funcția de prim-ministru al Guvernului Regatului Unit.
Regina era celebră printre cei „fără acte”, ea neavând niciun act de identitate. Era și singura persoană din regat autorizată să conducă fără permis, conducând adesea prea repede, dar cu mare plăcere, pe drumurile forestiere scoțiene, la volanul unui Land Rover, în vreme ce limuzina ei Bentley din 2002 nu depășește 14 km/h viteza de paradă. Elisabeta a II-a a făcut mai bine de 1000 de vizite oficiale în peste 100 de țări, iar în 2014, când Majestatea Sa și a deschis propriul cont de Twitter, a înregistrat aproape instantaneu 2 milioane de urmăritori.

De-a lungul domniei sale, ea a fost reprezentată de 15 prim-miniştri, iar la conducerea Statelor Unite ale Americii s-au succedat 14 pre­ședinți, suverana britanică întâlnindu-i pe toţi, cu excepţia lui Lyndon Johnson.
Regele Mihai I al României a fost văr de gradul al treilea cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, iar cei doi s-au afișat împreună în public ori de câte ori au avut ocazia, inclusiv la aniversarea a 60 de ani de la urcarea pe tron a suveranei, când fotografia de grup îl înfățișa pe Regele Mihai așezat imediat alături de regină.
Una dintre marile pasiuni ale Reginei Elisabeta era echitația, un sport pe care îl practica de fiecare dată când avea ocazia.
Extraordinara viață a reginei Elisabeta a II-a, de la copila prințesă, la simbol al monarhiei, este înfățișată prin filmări de arhivă și interviuri cu experți, în documentarul „Viața maiestuoasă a reginei Elisabeta a II-a”, o producţie Netflix, 2013, cu o durată de 1 oră şi 34 de minute.
După ce a doborât recordul de longevitate a bunicii sale regina Victoria, în 2015, regina Elizabeta a II-a Marii Britanii l-a depăşit pe 13 iunie 2022 pe regele Thailandei, Rama IX, care a domnit din 1946 până în 2016, timp de 70 de ani, 4 luni şi 4 zile.
Regina deschidea sesiunile Parlamentului Britanic, era comandantul suprem al forțelor armate, îl de­semna pe primul-ministru, pe ceilalți miniștri, pe arhiepiscopi şi episcopi. În realitate, însă, aproape toate atribuțiile formale ale monarhiei britanice sunt transferate guvernului şi parlamentului. Înce­pând cu Magna Charta Libertatum – primul document care stabilea principiile funcționării regatului inclusiv ale guvernării – , de la semnarea căreia s-au împlinit mai bine de 800 de ani, monarhul britanic a avut tot mai puține atribuții.
Suverana britanică a avut an o stare de sănătate care a stârnit tot mai multe îngrijorări în ultimele luni.

Joi, 8 septembrie 2022, Palatul Buckingham a anunțat – într-un comunicat neobișnuit pentru Casa Regală britanică –  faptul că Regina Elisabeta a II-a se află sub supraveghere medicală la Balmoral, după ce medicii au devenit în­grijorați pentru sănătatea ei.
Prinții Charles, William şi Harry s-au îndreptat spre Balmoral, pentru a fi alături de Regină, la fel ca ceilalți copii ai Elisabetei – Anne, Andrew şi Edward.
Premierul Liz Truss a declarat că gândurile sale și ale oamenilor din întreaga Marea Britanie sunt alături de Majestatea Sa și de familia ei în aceste momente.
Arhiepiscopul de Canterbury a spus că „rugăciunile națiunii” sunt pentru regină: „Rugăciunile mele şi rugăciunile oamenilor din (Biserica Angliei) şi din întreaga națiune sunt alături de Majestatea Sa Regina astăzi. Fie ca prezența lui Dumnezeu să o întărească şi să o mângâie pe Majestatea Sa, familia ei şi pe cei care au grijă de ea la Balmoral”, a spus acesta.

Surse: wikipedia, rfi.ro, rador.ro


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.