• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Decembrie , 2013

Reflecţii cu idei

Ing. Vasile SOFRONI

 
 

Unele cotidiane locale, recent, au publicat articole prin care se prezintă şi compania americană United Global Resources (UGR), care îşi îndreaptă serviciile înspre domenii precum energia, resursele naturale şi tehnologie. Generalul este preşedinte şi co-fondator al UGR.

 
 

Generalul Wesley Clark, fost comandant al forţelor NATO, actual consilier onorific al premierului Victor Ponta pe probleme strategice, de securitate şi economice, este un economist extraordinar, fiind implicat la nivelul cel mai înalt în strategii economice. După şapte ani de inactivitate nejustificată a activităţii miniere, este o mare oportunitate a impune rigoarea în gândire şi acţiune, a elimina amatorismul şi diletantismul şi a anihila interesele partizane.

 

Compania Naţională Remin Baia Mare, cu capital social în întregime subscris şi vărsat integral de statul român, în calitate de acţionar unic; capital împărţit în acţiuni nominative în valoare nominală de 10 lei RON fiecare. Majoritatea capitalului este „capital îngropat” în lucrările miniere subterane specifice obiectului de activitate – efectuarea de activităţi miniere în perimetrele din administrare. Drepturile şi obligaţiile aferente acţiunilor sunt exercitate de Ministerul Industriei şi Comerţului prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

Durata societăţii este până la epuizarea resurselor minerale exploatabile. Dar şi-a încetat definitiv activitatea la sfârşitul anului 2006.

Acţiunea prioritară de „închidere a minelor şi refacere a mediului” a fost precedată pentru fiecare perimetru minier de ofertă publică pentru concesiune, publicate în Monitorul Oficial, cu cel puţin două luni înainte de a fi promovate prin „Hotărâre privind conservarea şi închiderea definitivă a unor mine şi cariere”, începând cu etapa a I-a (H.G. nr. 816/19.11.1998) şi continuând până la etapa a XI-a (H.G. 997/29.10.2010). Demersul ofertelor pentru concesionare aparţin Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale – care reprezintă, în domeniul resurselor miniere, interesele statului.

 

La data de 06.01.2009 a fost înregistrată procedura de insolvenţă a Remin. Masa credală de 579 milioane lei, respectiv echivalent a 190,0 milioane dolari, aparţine în cea mai mare parte Statului, reprezentând datorii ale Remin către bugetul de stat pentru Direcţia Generală a Finanţelor Publice Maramureş, cu valoarea de 443 milioane lei, adică 76,5% din masa credală. Fosta Autoritate pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) devenită actuala Autoritate pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) pretinde că are o creanţă de 32 milioane lei, adică 5,5% din totalul datoriilor înregistrate în anul 2009. Creanţa AAAS este total nejustificată deoarece prin exces de autoritate a generat cheltuieli în numele Remin, substituindu-se atribuţiilor şi diminuându-i credibilitatea. Depozitul de pirită auriferă vândut pentru 53,1 milioane dolari, nu va stinge decât 27,95% din datorii.

 

Ultima companie de insolvenţă RTZ & Partners s-a retras, astfel că AAAS, prin deţinerea majorităţii în adunarea creditorilor, are posibilitatea de a lua orice decizie discreţionară. Prin Remin şi-a publicat intenţia în cadrul procedurii de reorganizare judiciară, lansând o ofertă publică pentru identificarea potenţialilor investitori, cu depunerea scrisorilor de interes până la data de 17.07.2013. Acţiunea derulată nu a avut finalitate pentru că nu are la bază nici un fel de gândire economică. Ce să reorganizezi dacă activitatea de bază, aceea de explorare şi exploatare a resurselor naturale este oprită de 7 ani şi se află în etapă avansată de închidere a minelor? Falimentul Remin este evident, chiar dacă încă nu este declarat. Administrarea şi valorificarea de către AAAS a zecilor de imobile şi terenuri lasă mult de dorit.

Se vede cum este lăsat la degradare sediul companiei, clădire istorică situată în centrul civic al Băii Mari. Ce să spunem cum va fi valorificat cel mai nou sediu social de la mina Gura Băii – Baia Borşa – Borşa, situat în zonă montană la cota 1.320 m, la 10 km de cea mai apropiată aşezare locuită, de care nici nu ştie unde se află. Terenurile se află în cea mai mare parte sub iazuri de decantare şi halde de steril precum şi în incinte miniere izolate şi nu constituie o atracţie pentru cumpărare.

 

La fel şi imobilele destinate unei utilizări specifice. În fapt, nici o companie nu se va asocia cu muribunda Remin pentru a-i stinge datoriile şi apoi să nu obţină nimic.

 
 

Avem de oferit pentru asociere, următoarele averi:

 

1. Fiind capitalişti, preceptul dascălului Barbă Albă este contemporan: „omul este cel mai de preţ capital”. La Remin mai sunt vreo 200 de angajaţi, angrenaţi în conservarea (paza) perimetrelor miniere închise. Contractul cu Conversmin asigură în derizoriu menţinerea salariaţilor: I plăţi întârziate şi nesigure I inginer topograf subteran pe post de paznic I inginer minier trimis anticipat pentru pensionare în plenitudinea capacităţii de lucru, la vârsta de 45 de ani. Activarea S.C. ECONORD S.A. Baia Mare prin preluarea tuturor angajaţilor în interesul serviciului, existenţi actual la Remin şi respectiv a contractului pentru conservarea minelor închise de la Conversmin.

 

Participaţia la asociere va consta în:

- capitalul uman calificat în specialitatea domeniului minier

- partea din masa credală ce revine salariaţilor Remin şi S.C. Econord S.A., active în construcţii la valoarea de recuperare alese cu prioritatea dată de dreptul de preemţiune.

 
 

2. Zăcământul de Fier-Mangan Răzoare poate fi atras pentru valorificare. În anul 1988 se înfiinţează fosta unitate minieră – Exploatarea Minieră Răzoare, situată în raza satului Răzoare – localitate suburbană la 2 km de oraşul Târgu Lăpuş. Drumul judeţean leagă unitatea la 52 km de municipiul Baia Mare. Suprafaţa perimetrului de activitate este deluroasă, cuprinsă între cotele + 300 m şi + 482 m faţă de nivelul mării, cu vegetaţie pe suprafeţe mici de tufişuri şi păduri puţine, tinere, de fag şi mesteacăn.

 

Cariera minieră Răzoare are suprafaţa iniţială la cota + 482 m şi a fost proiectată a coborî până la cota de bază de + 390 m, deci cu o denivelare totală finală de 92 m. Reţeaua vastă de lucrări miniere subterane vechi şi noi, existente sub vatra carierei (lucrări orizontale, verticale şi abataje excavate experimental) sunt stabile prin tăria rocii utile şi sterile.

Zăcământul Răzoare reprezintă rezerva geologică omologată în bilanţ şi constituie materia primă pentru:

- producerea fontei şi oţelului normal

- producerea fontelor şi oţelurilor speciale manganoase sau silicioase

- producerea bateriilor şi acumulatorilor pe bază de mangan şi a altor săruri farmaceutice cu valoare ridicată. Produsele rezultate din prelucrarea materiei prime – rezerva geologică, sunt specifice şi poartă caracteristica unicat a rezervei, singura rezervă din ţară de Fe – Mn, valoroasă cantitativ şi calitativ. Piaţa internă care a fost prin S.C. Sidex S.A. Galaţi şi care există şi în prezent prin S.C. Arcelor Mittal S.A. Galaţi, reprezintă principalul beneficiar.

Zăcământul continuând în adâncime, putând fi exploatat în cea mai mare parte numai subteran, prezintă interes de a relua exploatarea lui.

 
 

3. Fosta carieră pentru producerea rambleului din perimetrul minier al E.M. Baia Sprie, a devenit actual carieră de minereu aurifer sărac. Pentru ecologizarea ei nu este prevăzut nici un leu. Uzina de tratare a minereului aurifer deţinută de Romaltyn la Baia Mare, reprezintă o oportunitate certă pentru redeschiderea activităţii în carieră.

 

4. Reluarea activităţii miniere la E.M. Cavnic, unitate fanion a Remin şi cea mai performantă pe întreaga ramură naţională a metalelor neferoase, cu realizări deosebite tehnic şi economic. Minereul se excavează, extrage şi prelucrează uşor şi bine, cu rezultate mult peste medie. Lucrările miniere sunt stabile. Produsul finit: concentrate selective de plumb, de zinc, de cupru şi pirită auriferă, au valoare comercială ridicată.

 

5. Pornirea unor exploatări la zi în arealul Maramureşului, din perimetrele aurifere cunoscute cu potenţial, cum sunt: Breiner – Băiuţ, Toroiaga – Borşa şi eventual Bolduţ Superior – Cavnic!

 

Unele voci pentru apărarea României Profunde, în afara realităţilor sociale existente actual, cer: „executarea tuturor lucrărilor de explorare şi exploatare a resurselor naturale ale ţării de către regii autonome ale statului român”. Mobilul este probabil căpuşarea mai facilă a unei regii autonome a statului român, aşa cum a fost şi Remin. Cererea ar avea o motivaţie profundă dacă ar fi orientată spre diminuarea exodului resursei umane de materie cenuşie şi forţă de muncă rău plătită.

Dacă epoca bronzului nu era, nu am fi trecut prin orânduirea comunei

primitive.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.