• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 9 Septembrie , 2017

Recoltă bună la cultura porumbului, în Maramureş

În judeţul Maramureş, porumbul a fost plantat pe aproximativ 20.000 ha, iar la nivelul judeţului există 19 depozite autorizate pentru cereale şi trei mori. La Ziua Po­rumbului au participat peste 100 de fermieri din judeţ, reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvol­tare Rurală Maramureş, APIA Mara­mureş, administraţiei locale şi repre­zentanţi din ţară a unor firme speciali­zate în producţia şi distribuirea hibri­zilor de porumb.


Specialiştii în culturile de porumb au vorbit despre recoltele obţinute în acest an.
„Recolta de porumb din judeţul Mara­mureş este una promiţătoare, condiţiile agrometeorologice la nivelul solului, hibrizii folosiţi de fermieri şi între­ţinerea culturilor favorizând o evoluţie pozitivă a acesteia”, a spus directorul Agro-Centrum Maramureş, Mirela Vereş. „Deşi din punct de vedere agrome­teorologic precipitaţiile au oscilat de la ploi abundente la zile prelungite de caniculă, recoltarea porumbului, care va începe pe la sfârşitul lunii septembrie, se arată a fi promiţătoare. Estimăm că în judeţul Maramureş vom avea o recoltă la porumb ce va oscila între 10.000 şi 12.000 kg/ha. Cred că fără falsă modestie am putea vorbi de cea mai bună recoltă din ultimii ani şi e un semn încurajator pentru fermieri să mărească suprafeţele cultivate, să achiziţioneze terenuri şi să aplice tehnologii şi tehnici noi pentru a putea obţine recolte bune. Anul acesta, recolta ar putea fi mai mare cu aproape 4.000 kg boabe/ha, fapt fără precedent de o lungă perioadă de ani”, a mai spus Mirela Vereş.

De asemenea, prof. univ. dr. Mihai Rusu de la Universitatea de Ştiinţe Agri­cole din Cluj-Napoca a remarcat că e important pentru fermieri să respecte sfaturile specialiştilor în domeniu.
„E foarte important să fie respectaţi toţi paşii recomandaţi de specialiştii cu care aveţi tangenţă. Orice abatere de la anumite norme deja testate cu succes ar putea însemna o pierdere a randamentului, recolte slabe, pierderi financiare însemnate în cazul culturilor extinse şi, în final, o dezamăgire. Specialiştii implicaţi în distribuirea hibrizilor de porumb cunosc foarte bine toate reguli­le care se pot aplica în funcţie de o analiză pedologică pe sol” a spus Mihai Rusu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.