• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Octombrie , 2016

Războiul vaccinurilor

Ministerul Sănătăţii anunţă că de la începutul anului până în prezent au fost confirmate 730 de cazuri de rujeolă în România, în 25 de judeţe, fiind raportate trei decese. În plină epidemie de rujeolă, războiul pro sau contra vaccinare se înteţeşte.

 

Într-o singură săptămână s-au înregistrat 55 de noi cazuri de rujeolă. Săptămâna trecută, Ministerul Sănătăţii anunţa că în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de judeţe. 3 copii au murit. „Ministerul Sănătăţii condamnă în cei mai duri termeni campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

În România, rata de imunizare este sub 95%, recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Iar rujeola este una dintre principalele cauze de mortalitate în copilărie, cu aproximativ 450 de decese pe zi la nivel mondial, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Tot potrivit datelor oficiale, focarele de rujeolă au legătură directă cu zonele în care s-a refuzat vaccinarea: „Majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunităţile cu acoperire vaccinală scăzută. Ca intervenţie în focare au fost organizate acţiuni de vaccinare cu ROR a copiilor incomplet vaccinaţi sau nevaccinaţi. Apelul Ministerului Sănătăţii către părinţi este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni, cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an. De asemenea, reamintim că există suficiente doze de vaccin pentru toţi copiii care au nevoie de imunizare”, transmite ministerul.

În urma campaniilor antivaccinare, care se duc de câţiva ani, unii părinţi şi-au pierdut încrederea în serurile care ar trebui să-i protejeze pe cei mici de boli grave, eradicate prin vaccinare, şi ocolesc cabinetele medicilor de familie.

 

Medicul băimărean Cornelica Ilea spune că: „Eu lucrez de aproape 30 de ani în activitatea medicală, ca şi pediatru. Niciodată n-am văzut efecte secundare de la niciun vaccin.  Nu mă refer la febră sau rinoree, dar n-am văzut să facă boala pentru care s-a făcut vaccinul, n-am văzut cazuri de poliomelită, n-am văzut cazuri de tetanus. Eu sunt pro vaccinuri, pentru că acestea asigură prevenţie faţă de boli grave care pot să apară în cursul vieţii. Mai mult, dacă un copil e nevaccinat, el poate transmite şi la ceilalţi copii, dacă se inoculează boala. Nu ştiu de ce fac legătura mamele între ROR (vaccin pentru rubeolă, oreon şi rujeolă) şi autism. Nu are nicio legătură una cu alta. Autismul se descoperă în jurul vârstei de un an, atunci se face şi ROR-ul pentru că atunci copilul începe să comunice şi ne dăm seama dacă comunică şi dacă este prezent la activităţile pe care le facem sau nu.

Nu are nicio legătură una cu alta, autismul este o boală cu care copilul se naşte, copilul se naşte cu predispoziţie la aşa ceva. Şi eu am mame care au refuzat vaccinul, nu poţi obliga mama, dar trebuie să le conştientizez asupra riscurilor. În ţările europene nu există vaccinare opţională, există vaccinare obligatorie. La noi nu pot să înţeleg de ce e opţională. Eu înţeleg mama, ea decide în primul rând asupra copilului ei, dar noi trebuie să-i explicăm că un copil care nu e vaccinat reprezintă un pericol şi pentru ceilalţi copii.

Ar trebui formatorii de opinie să intre pe reţele de socializare şi să comunice cu părinţii, nu părinţii între ei, e nevoie de un specialist care să le explice ce se întâmplă. Înainte de 1989 vaccinurile erau obligatorii şi dacă nu venea copilul la vaccin, asistenta lăsa chitanţa cu amenda. Şi atunci nu s-a pus problema ca cineva să refuze vaccinările. Sunt medic şi bunică şi dacă ştiam că i se poate întâmpla ceva nepoţelei mele, nu-i făceam vaccinurile. Pe lângă vaccinurile cuprinse în programul naţional i-am făcut şi altele, preventiv. Trebuie să se înţeleagă că rolul vaccinului e preventiv. Dar, încet-încet mamele se dezmeticesc şi vor să recupereze programul de vaccinare, cred că cazurile mediatizate şi decesurile au influenţat mămicile”.

 

Refuzul unor părinţi nu se limitează la un singur vaccin, mai exact la ROR, gândit anti rujeola, oreon, rubeola, ci la toate vaccinurile. Adulţii invocă frica de reacţiile adverse aşa că, în plină epidemie de rujeolă, autorităţile au făcut vineri publice şi cifrele. În cazul vaccinului care îi protejează pe cei mici de pojar, de pildă, un singur copil din 65.000 a făcut febră şi a avut durere locală după vaccinare. Iar după Hexavalent 5 copii din 260.000 imunizaţi au acuzat neplăceri după vaccinare, tot minore. Datele sunt prezentate de Agenţia Naţională a Medicamentului, autoritatea la care ajung toate raportările medicilor de familie. Asociaţiile anti-vaccin se întreabă, însă, câte raportări se fac atâta vreme cât nu sunt obligatorii ci doar nişte recomandări ale Ministerului Sănătăţii, şi câţi medici de familie află toate informaţiile de la părinţi?!

Care, din nou, nu sunt obligaţi să comunice aceste date sau nu ştiu că ar trebui să facă acest lucru dacă nu se întâmplă ceva grav, cum ar fi convulsiile. „E aceeaşi situaţie ca la infecţiile nosocomiale, ascunse sub preş”, acuză direct asociaţiile antivaccinare, printr-un comunicat. În acelaşi document, tabăra „adversă” anunţă că le-a cerut oficialilor să prezinte dovezi concrete că cei 3 copii au decedat din cauza rujeolei: de la rapoartele medico-legale până la fişele pruncilor din scurta lor viaţă. În această dispută a intervenit şi Avocatul Poporului. Instituţia s-a autosesizat şi a cerut explicaţii de la Ministerul Sănătăţii pentru întârzierile cu legea vaccinării, anunţată încă de anul trecut. În acest moment, proiectul nu a intrat nici măcar în dezbatere publică. Vom reveni.

 

 

„Eu lucrez de aproape 30 de ani în activitatea medicală, ca şi pediatru. Niciodată n-am văzut efecte secundare de la niciun vaccin.  Nu mă refer la febră sau rinoree, dar n-am văzut să facă boala pentru care s-a făcut vaccinul, n-am văzut cazuri de poliomelită, n-am văzut cazuri de tetanus. Eu sunt pro vaccinuri, pentru că acestea asigură prevenţie faţă de boli grave care pot să apară în cursul vieţii. Mai mult, dacă un copil e nevaccinat, el poate transmite şi la ceilalţi copii, dacă se inoculează boala. Nu ştiu de ce fac legătura mamele între ROR (vaccin pentru rubeolă, oreon şi rujeolă) şi autism. Nu are nicio legătură una cu alta, autismul este o boală cu care copilul se naşte, copilul se naşte cu predispoziţie la aşa ceva”.

Dr. Cornelica Ilea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.