• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 August , 2014

Războiul „păcii” din Ucraina

 „Vrem pace, nu război”. Cu acest slogan, sute de români din Ucraina au prostestat zilele trecute împotriva mobilizării tinerilor în armată. Deşi riscă închisoarea, tinerii din zonă refuză încorporarea pentru că se tem că se vor întoarce acasă doar în sicriu.

 
 
 

Românii din Ucraina nu doresc să fie înrolaţi şi antrenaţi într-un război ruso-ucrainean, pentru ei străin, iar femeile nu vor ca fiii şi bărbaţii lor să fie înrolaţi în armată. În Maramureşul din dreapta Tisei, Transcarpatia, regiunea Cernăuţi sau Ţinutul Herţa, scrisorilor de mobilizare pe front li s-a răspuns cu proteste în stradă. Oamenii au ars ordinele de înrolare şi au blocat drumul, decişi să nu plece acasă până când autorităţile ucrainene nu vor anula ordinele. În Ucraina, stagiul militar nu mai este obligatoriu de 24 de ani şi cei mai mulţi tineri nu au niciun fel de pregătire. Practic, după vizita medicală şi un stagiu de 3 săptămâni, oameni simpli, care n-au pus niciodată mâna pe o armă, urmează să fie trimişi „la război”.

 

Ion Botoş, preşedintele Uniunii Regionale a Românilor din Transcarpatia „Dacia” spune că situaţia e aceeaşi în întreaga Ucraină şi că românii şi maghiarii refuză categoric înrolarea: “în toată Ucraina starea de spirit este una „îngândurată”. Poporul ucrainean este în momentul de faţă pus pe gânduri în ceea ce priveşte războiul din estul ţării. Practic, astăzi toate etniile susţin Ucraina ca stat independent, susţin politica statului şi a preşedintelui, dar oamenii nu îşi doresc război. Ei îşi doresc pace!

 

În ultimul timp, în toate zonele din Ucraina, dar vorbind mai concret în Transcarpatia şi în zona Cernăuţi, unde locuiesc compact românii, aceştia s-au răsculat şi protestează împotriva războiului. Pentru că nu sunt de acord ca să-şi trimită copiii şi soţii la război”. Botoş spune că motivul protestelor nu e faptul că românii din Ucraina nu vor să-şi apere patria, ci faptul că nu se simt pregătiţi pentru o astfel de luptă, pe care o consideră inegală: „nu pentru că nu sunt de acord să-şi apere patria, dar astăzi mulţi ajung la război nepregătiţi şi trebuie să lupte cu o armată profesionistă care luptă în estul Ucrainei. Şi din această cauză sunt foarte multe cazuri în care mamele îşi primesc copiii, sau soţiile îşi primesc soţii în sicrie. Din această cauză au început protestele.

 

În ultimele zile a fost blocat oraşul Ujgorod, autostrada spre Kiev, în zona Rahiv etc. De asemenea şi maghiarii din zona Berego s-au răsculat şi au început protestele”.

 

Urmările însă nu vor întârzia să apară. Deja, unii dintre tinerii care nu s-au prezentat la ordin au fost declaraţi dezertori. Iar măsurile pot ajunge până la pedeapsa cu închisoarea: „Deocamdată nu sunt urmări, dar sunt previzibile. Am auzit că în unele părţi cei care nu s-au prezentat la ordin au fost declaraţi dezertori. În prima fază, dacă au primit ordin de mobilizare şi nu se duc la Comisariat, prima măsură este de a primi o amendă prevăzută de lege. Dacă nici după aceea nu se prezintă, este informată Miliţia şi începe căutarea. Cine refuză şi după ce primeşte amenda, riscă închisoare până la 7 ani. Sunt zvonuri că în unele zone s-a încercat să fie duşi cu forţa tinerii. Am văzut o ştire în care o femeie se plângea că i-a fost luat fiul cu forţa pentru a fi înrolat în armată. Dar trebuie ştiut că întregul popor ucrainean este împotriva războiului şi îşi doreşte o Ucraină democrată, un stat independent. Aceasta este gândirea sănătoasă a ucrainenilor”, spune Botoş.

 

În ciuda riscurilor şi avertismentelor, românii par decişi să-şi continue „războiul pentru pace” cu autorităţile ucrainene: „Acesta nu este războiul nostru. Oamenii sunt în aşteptare şi nu cred că vor ceda să-şi lase copiii la război. În zona românească, în Transcarpatia au ajuns listele, în toate localităţile româneşti şi acum aşteptăm să vedem ce se va întâmpla”.

 
 

„Armata nu a mai fost obligatorie de 24 de ani. Există o armată de profesionişti care ar trebui să se ocupe de aceste probleme când sunt conflicte în zonă, dar deocamdată nu se observă asta. Abia acum a apărut legea care priveşte înrolarea obligatorie şi din păcate sunt chemaţi tinerii la arme”.

Ion Botoş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.