Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Război în Baia Mare Acuze spre DNA, SRI, ONG-uri și personaje băimărene
Anunţată, oarecum intempestiv, conferinţa de presă a avut loc în Piaţa Cetăţii din Centrul Vechi al Băii Mari.
Primarul băimărean a sosit cu întârziere şi a deschis conferinţa de presă cu mai multe consideraţii personale. A fost dur!
„Am să încep cu hărţuirea la care sunt supus de către o entitate care se numeşte DNA. Nu înţeleg de ce e aşa. Probabil că, odată, în viaţa asta, vom afla de ce se numeşte DNA, noi românii. Poate ar trebui să se numească altfel. Este un proces de hărţuire care se produce începând cu 2011, de când am devenit primarul municipiului Baia Mare. Îmi este analizată activitatea în detaliu, de fiecare dată. Toate lucrurile care ţin de demersurile administrative pe care le fac ca şi primar sau cele pe care le fac colegii mei şi pe care le avizez. Am constatat în 2013 că sunt suspectat în dosarul numărul 12, instrumentat de DNA Cluj, dosar în care până astăzi am calitatea de suspect pentru cam jumătate din ceea ce cuprinde Codul Penal. Cu siguranţă că lucrurile ar fi fost într-o limită normală dacă cineva ar fi evaluat faptul că nu există niciun fel de prejudiciu în acest dosar, ar fi evaluat faptul că nu există niciun fel de constituire de parte civilă împotriva mea şi ar fi analizat şi luat în considerare faptul că nu există niciun fel de declaraţie împotriva mea. Este un demers judiciar, respectiv un dosar făcut pe o procedură de autosesizare, în baza unor mandate succesive pe siguranță națională, operate de către SRI, după cum se știe Curtea Constituțională a taxat clar modul în care se întâmplă aceste lucruri, dar constat că această hărțuire continuă. Și nu este o simplă hărțuire, este chiar o bătaie de joc!”, a spus Cherecheș.
El a arătat că are calitatea de suspect
într-un dosar în care ar fi dat declarații false.
„În 2008 am fost unul dintre parlamentarii care am trecut în declaraţia de avere o sumă primită de la mama mea, obţinută în baza unei vânzări a unui imobil, o sumă de 1.500.000 de euro. Aveam obligaţia ca timp de un an de zile să trec această sumă în declaraţia de avere. Devenind primar al municipiului Baia Mare, am considerat că trebuie să reamintesc acest lucru și să reamintesc această sursă inițială. Iar ca o chestiune de noaptea minţii, se consideră că, deşi este vorba de aceeaşi sumă, acelaşi contract de dar manual, devenind primar în 2011 și înscriind din nou în declarația de avere reamintind această sumă, este vorba despre o nouă sumă de un milion cinci sute de mii de euro. O prostie care are de-a face doar cu ordinul pe unitate pe care l-au primit procurorii şi angajaţii DNA de-a executa tot ce mişcă. Eu consider că suntem totuşi într-un stat democratic care trebuie să respecte toate normele legale, tot ceea ce înseamnă drepturi constituţionale, drepturi ale omului, drepturi umane, norme CEDO, toate normele internaționale în vigoare lucru care, din păcate, nu se întâmplă în această țară! Am considerat şi consider în continuare că trebuie să vorbesc public despre aceste lucruri pentru că nu e vorba de mine, ci este vorba despre lucruri care se întâmplă multor oameni în această ţară care atât la nivelul unor dosare instrumentate de DNA, dar și a unor parcursuri cu caracter judiciar efectuate de către alte entități, polițienești sau din zona procuraturii, suferă din cauza acestor abuzuri.
Cred că România nu trebuie să fie o ţară a abuzurilor sau o ţară unde oamenii trebuie să fie executaţi după o listă pe care o fac unii sau alţii prin tot felul de vile, sedii ale unor partide sau ale serviciilor secrete, ONG-uri care ascund interese imobiliare, ONG-uri care ascund alte tipuri de interese.
La un moment dat, nimeni nu mă va putea opri să spun cine şi de ce doreşte să îl execute pe Cătălin Cherecheş. Sunt chestiuni care ţin de interese locale şi de procurori care vin, din când în când, prin Baia Mare prin diverse cârciumi şi au diverse înţelegeri de prin 2010 cu diverși golani locali. Sau sunt alţii, de prin structuri mult mai rafinate şi consolidate din perspectiva statului care, din interese politice şi economice, doresc să dirijeze, ba contracte, ba alte chestiuni care țin de banul public spre operatori care ajută să aibă un trai mai bun înțelegând că salariile unora de prin structurile de vârf ale statului român nu sunt tocmai consistente. Consider că cea mai mare corupție din România este la nivelul entităților de vârf ale statului. Și mă refer aici la Procuratură, DNA și Serviciile Secrete. Aici este cea mai înaltă corupție din statul român. Îmi asum când spun acest lucru!
Pe de altă parte, consider că aceste lucruri și aceste mizerii țin de batjocură”, a spus Cătălin Cherecheș.
Primarul băimărean a spus că s-a folosit telefonul, mesaje din telefonul unui individ din 2011 în care a ajutat familii mai nevoiașe cu mici sume de bani, carne sau beri. „Lucru care s-a întâmplat în 2011 iar un procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie spune că aceasta reprezintă mituirea alegătorilor în 2012. Cătălin Cherecheş dă câteva kilograme de carne şi beri şi câţiva lei în 2011 ca să te voteze după un an şi jumătate. Aceşti oameni ori sunt proşti, ori nu mai au niciun Dumnezeu!”, a spus primarul de Baia Mare.
Conform unor surse din presa clujeană, primarul Cătălin Cherecheş a fost chemat la DNA Cluj pentru a i se comunica extinderea urmăririi penale pentru două noi infracţiuni: fals în declaraţii şi coruperea alegătorilor. Prima porneşte de la un raport ANI, iar a doua are legătură cu alegerile locale din 2012.
„Cred că România nu trebuie să fie o ţară a abuzurilor sau o ţară unde oamenii trebuie să fie executaţi după o listă pe care o fac unii sau alţii prin tot felul de vile, sedii ale unor partide sau ale serviciilor secrete, ONG-uri care ascund interese imobiliare, ONG-uri care ascund alte tipuri de interese”.
Cătălin Cherecheș