• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Februarie , 2016

Raportul Curţii de Conturi „arde” primăriile

Raportul Curţii de Conduri privind finanţele publice locale abundă de nereguli cu privire la primăriile maramureşene.

GAZETA de Maramureş vă prezintă o scurtă sinteză a acestora şi un „top” al neregulilor.

 

 

 

De departe, primăria care apare probabil cel mai des exemplificată la capitolul nereguli în raportul Curţii de Conturi dat publicităţii recent este cea din Rozavlea. Pe lângă neregulile legate de neîncasarea unor venituri sau înregistrarea unor bunuri patrimoniale, Curtea de Conturi a descoperit la Rozavlea şi o serie de plăţi nelegale.

O sumă importantă, 41.901 lei a mers în buzunarele unor cetăţeni sub forma ajutorului de încălzire, deşi aceştia legal nu aveau dreptul. Cum a fost posibil? Oamenii nu şi-au declarat toate veniturile obţinute sau deţin în proprietate bunuri ce conduceau la excluderea acordării ajutorului.

 

Reprezentanţii curţii de conturi au descoperit nereguli şi cu privire la decontul unor deplasări: „Plata nelegală a sumei de 3.024 lei, la care se adaugă majorări de întârziere în suma de 544 lei, în total 3.568 lei, reprezentând avans deplasări luna decembrie 2014 pentru care nu există documente justificative privind realitatea şi legalitatea plăţii” şi „Plata nelegală a sumei de 35.898,40 lei reprezentând cheltuielile efectuate în perioada 2013 – 2015 cu autoturismul KIA nr. B 46 DSW, închiriat de la SC Ecologic Pellet Est SRL Săcel, la care se adaugă majorări de întârziere în sumă de 9.753 lei, în total 45.651,4 lei”.

 

Apoi, în raport apar o serie de plăţi nedatorate sau efectuate nejustificat, cum ar fi „Efectuarea de plăţi nedatorate pentru elemente de cheltuieli nejustificate, incluse în situaţiile de lucrări întocmite de SC. Consim SA, în valoare de 725.767 lei, la care se adaugă majorări de întârziere aferente în sumă de 16.966 lei, în total 742.733 lei; Plata nejustificată a sumei de 279.999 lei către SC. Ecologic Pellet Est SRL din Săcel, fără a exista situaţii de lucrări sau alte documente care să ateste realitatea şi legalitatea plăţii, la care se adaugă majorări de întârziere aferente în sumă de 22.400 lei, în total 302.399 lei; Plata nelegală a sumei de 35.721 lei, la care se adaugă majorări de întârziere în sumă de 7.858 lei, în total 43.579 lei, reprezentând contravaloarea facturii nr. 116/ 25.08.2014, eliberată de SC. Iza Nord Sud SRL din Bârsana pentru livrarea unor produse de balastieră, într-o perioadă în care această firmă nu mai desfăşura activităţi de balastieră, factură care nu este însoţită de recepţie pentru aceste produse şi nu are notă de fundamentare privind necesitatea, oportunitatea şi destinaţia produselor de balastieră”.

 

Inspectorii Curţii de Conturi au descoperit nereguli similare şi la Primăria Coltău: „Nerespectarea cadrului legal privind achiziţiile publice, respectiv neconstituirea unui compartiment intern specializat în atribuirea contractelor de achiziţie publică, nestabilirea programului anual al achiziţiilor publice de bunuri şi servicii prin neîntocmirea notelor privind determinarea valorii estimative a bunurilor, serviciilor, lucrărilor ce urmau a fi achiziţionate şi nici a documentaţiei de atribuire; Plata nelegală în anul 2014 a unor drepturi de personal în sumă de 4.526 lei, reprezentând diferenţe de indemnizaţii acordate consilierilor locali în mod nelegal – 4.307 lei şi contribuţia entităţii la bugetul asigurărilor de sănătate – 219 lei, la care se adaugă majorări de întârziere de 1.271 lei;

Plata fără contraprestaţie a sumei de 1.490 lei, reprezentând elemente de cheltuieli nejustificate, cuprinse în situaţia de plată care a stat la baza întocmirii facturii emise de SC EPRAGER SRL, la care se adaugă majorări de întârziere aferente în valoare de 268 lei, total 1.758 lei;

Efectuarea de plăţi fără contraprestaţie în sumă de 41.149,35 lei, reprezentând debit principal (3.266,86 lei), penalităţi de întârziere (33.321,60 lei) şi cheltuieli de executare (4.560,89l ei) aferente acordului de furnizare, având ca obiect prestarea de servicii de licenţiere neexclusivă a aplicaţiei electronice S.E.A. – Sistem Electronic de Arhivare şi Management Electronic al Documentelor utilizată pentru păstrarea şi digitalizarea documentelor în format PDF. Majorările de întârziere calculate până la data de 31.10.2015 sunt în sumă de 33.743 lei”.

 

 

Plăţi fără temei legal s-au descoperit şi la Primăria Groşi: a sumei de 3.070,64 lei, reprezentând elemente de cheltuieli incluse nejustificat în situaţiile de lucrări întocmite de către SC IFMAR SA şi a sumei de 26.454 lei, reprezentând elemente de cheltuieli incluse nejustificat în situaţiile de lucrări întocmite de către SC DRUSAL CONSTRUCT SA, la care s-au calculat majorări de întârziere de 2%/lună în sumă de 5.820 lei, în total 32.274 lei. Inspectorii Curţii de Conturi au descoperit tot aici „efectuarea de plăţi nelegale în sumă de 6.619,12 lei, la care se adaugă majorări de întârziere în sumă de 3.044,74 lei, prin admiterea la plată a unor lucrări de prestări servicii neexecutate, pentru contractul

„Întocmire proiect tehnic, detalii de execuţie, documentaţie tehnică pentru obţinerea acordurilor şi avizelor şi asistenţa tehnică din partea proiectantului pe perioada de execuţie a lucrărilor” pentru obiectivul Construcţie teren de sport la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lupan” Groşi”.

 

La Valea Chioarului, lista plăţilor nelegale include: Plata fără temei legal a sumei de 12.775,64 lei, reprezentând transportul a 6.400 tone pământ rezultat din săpături la ,,Conducta de alimentare cu apă potabilă a localităţii Mesteacăn” şi plata fără temei legal a sumei de 13.033 lei, ca urmare a aplicării unor tarife nereale în situaţiile de lucrări, fiind decontate alte lucrări decât cele descrise în procedurile prevăzute în detaliile tehnice de execuţie şi lucrările efectiv realizate.

 

La Ardusat, lista plăţilor luate în colimator de reprezentanţii Curţii de Conturi au legătură cu lucrarea de alimentare cu apă: „Plata fără contraprestaţie a sumei de 2.752 lei, reprezentând lucrări neexecutate constatate cu ocazia recepţiei finale a conductei de alimentare cu apă Arieşul de Câmp, la care se adaugă majorări de întârziere aferente în valoare de 55 lei, total 2.807 lei; Efectuarea de plăţi fără contraprestaţie în sumă totală de 2.673 lei ca urmare a neexecutării a 44 ml conductă în cazul obiectivului „Alimentare cu apă Arieşul de Câmp”, la care se adaugă majorări de întârziere în sumă de 107 lei, totalul prejudiciului fiind de 2.780 lei;

Plata nelegală, în anul 2013, a sumei de 6.985 lei prin includerea în situaţiile de lucrări a unor elemente de cheltuieli nejustificate la obiectivul ,,Alimentare cu apă a localităţii Arieşul de Câmp”, la care se adaugă majorări de întârziere de 1.956 lei, totalul prejudiciului fiind de 8.941 lei”. Desigur, lista entităţilor şi neregulilor e mult mai lungă, aşa că vom reveni.

 

 

Pe lângă neregulile legate de neîncasarea unor venituri sau înregistrarea unor bunuri patrimoniale, Curtea de Conturi a descoperit la Rozavlea şi o serie de plăţi  nelegale.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.