• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Septembrie , 2015

Raport de evaluare cu cântec de lebădă în cazul Remin

REMIN organizează o licitaţie pentru un realizarea unui studiu cu nume pompos: „Raport de evaluare tehnico-economică a resurselor minerale concesionate de către CNMPN REMIN SA Baia Mare, în vederea evidenţierii rezervelor exploatabile de minereuri valorificabile în condiţii specifice de piaţă”. Data limită de depunere a ofertelor este 21 septembrie. Sursele GAZETEI au făcut o analiză obiectivă a licitaţiei, la care, se pare că nu se va prezenta nimeni. 

 
 

Săptămâna trecută, REMIN a lansat o invitaţie de participare la o licitaţie care are ca obiect realizarea unui studiu vital pentru viitorul companiei: „Raport de evaluare tehnico-economică a resurselor minerale concesionate de către CNMPN REMIN SA Baia Mare, în vederea evidenţierii rezervelor exploatabile de minereuri valorificabile în condiţii specifice de piaţă”.

 

Practic, în spatele numelui pompos, studiul va trebui să decidă dacă anumite perimetre miniere pot fi rentabile sau nu. Deşi termenul limită de depunere a ofertelor va „expira” abia săptămâna viitoare, surse informate ne-au declarat că specialiştii nu se vor înghesui să participe la licitaţie. GAZETA a stat de vorbă cu mai multe persoane cu experienţă de zeci de ani în domeniu, iar o parte din discuţiile-analiză le puteţi citi mai jos.

„Ideea acestei licitaţii este că Remin vrea un raport să vadă dacă ar fi rentabile anumite perimetre. Dar problema este că acest raport trebuie făcut pe nişte date pe care le pun ei la dispoziţie, iar cine face raportul trebuie să răspundă pentru acele date. Plus că termenul este de 45 de zile, un timp prea scurt şi în mod sigur nu se va prezenta nimeni. Cine poate intra acum în subteran să verifice datele pe care le dau ei? Aşa că cine va merge la licitaţie, trebuie să-i creadă pe cuvânt. Altfel spus, această licitaţie urmăreşte ca Reminul să aibă acoperirea că cineva îşi asumă ce vor ei să arate, să iasă un raport pe datele pe care ei le pun la dispoziţie, într-un timp foarte scurt. În mod sigur licitaţia se va reface cu termen de trei luni, pentru că nu au cum să o facă. Vă daţi seama că o astfel de documentaţie o depui apoi la Minister, unde îţi asumi că există posibilitatea ca un anumit perimetru să fie rentabil. Iar dacă se dovedeşte a nu fi, vă daţi seama că cine a făcut acel raport este scos pe line moartă. Chiar în caietul de sarcini este scris că firma răspunde pentru datele pe care le dă, şi, vă daţi seama, cine-şi asumă răspunderea?”.

 

Tot pe surse am aflat că raportul va fi vital pentru viitorul companiei: „Prin această licitaţie se urmăreşte de fapt să se arate că Reminul îşi poate păstra domeniul principal de activitate, că domeniul principal de activitate al Reminului este extracţia metalelor. Ei până acum au mai avut „scuza” privind extracţia de metale prin faptul că au vândut piritele de Şuior, pe care le mai aveau pe stoc. Iar când vindeau pirita, aceea o raportau ca producţie. Pentru că Remin este în insolvenţă şi trebuie să facă un program de ieşire din insolvenţă în care trebuie să arate că îşi poate păstra domeniul principal de activitate. Ei nu pot ieşi altfel din insolvenţă.

Aşa că încearcă să iasă din insolvenţă cu un astfel de document, cu un astfel de raport. „Minerale concesionate” înseamnă concesiune pentru ceea ce au licenţă. Nu ştiu exact ce vor ei să dea ca date care să stea la baza acestui raport. Aici e toată problema, că nu ştii ce vor prin această licitaţie, dacă vor „la pachet” mai multe perimetre. Că atunci trebuie făcută o analiză despre cât e de rentabil să mergi cu flotaţia la o capacitate mică, ce înseamnă să vii cu două, cu trei sau cu mai multe perimetre. Eu nu ştiu ce au gândit când au făcut acest pas. Şi de asta spun că timpul e scurt, pentru că prima lună trece doar cu discuţii, să înţelegi ce vor, pe urmă îţi conturezi nişte idei şi schiţe cum ai gândit tu problema, şi abia în a treia lună se pot pune de comun acord să vezi ce mai poţi face.

Chiar dacă ar veni cineva să deschidă un perimetru, Flotaţia nu poate fi pusă în funcţiune peste noapte. Acolo trebuie investiţie serioasă, chiar dacă normele de mediu ar permite asta în termen scurt. Plus că ei nu au conductă, că ei şi-au recuperat conducta din Flotaţia Centrală că au vândut-o.

Apoi, nu au iaz unde să depoziteze. Pe mine mă pufneşte râsul pentru altceva. Credeţi că dacă fac acest studiu o să poată să se menţină? Gândiţi-vă că ei au licenţa valabilă până în 2018, iar până se va aproba acest studiu şi totul va fi gata, depăşesc termenul. Iar ei, dacă nu ies din insolvenţă, nu pot să ceară prelungirea licenţei.

Eu nu cred că prin acest studiu vor reuşi să iasă din insolvenţă. Eu văd soluţia ca Reminul să termine cu prostiile, şi cine vrea, să vină să ia o licenţă. Iar în felul acesta există posibilitatea să vină 3 – 4 firme puternice care să ceară licenţă la Minister şi să facă treabă. Că şi în varianta în care vine cineva în asociere, chiar dacă iese Reminul din insolvenţă, credeţi că datoriile nu rămân? Şi atunci cine vine să şi investească şi să aibă în plus şi datorii istorice?”.

 

Am încercat să aflăm şi poziţia REMIN, dar directorul Ovidiu Gâlcă se afla într-o şedinţă la minister. Vom reveni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.