• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 26 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Decembrie , 2012

Radiografia sumbră a unei istorii batjocorite

Avem un patrimoniu cultural şi naţional inestimabil şi ne batem joc de el. Încet, dar sigur, monumentele istorice ale Maramureşului devin mormane de ruine, fără ca cineva să răspundă pentru asta. Conform evaluărilor Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, 25 de monumente istorice aflate în proprietatea statului, dintre care 14 sunt de categoria A, adică de interes naţional, sunt în pericol de distrugere totală sau dispariţie, iar 50, dintre care 11 de categoria A, sunt degradate şi necesită lucrări de restaurare şi conservare.

 
 

Nu ne vindem ţara şi istoria. O distrugem prin dezinteres şi inginerii financiare. De două decenii, monumentele istorice ale judeţului sunt supuse unui „atac” continuu şi letal de dezinteres, incompetenţă şi matrapazlâcuri financiare.

Rezultatul dezastruos e reliefat din recenta evaluare a Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional şi Raportului de monitorizare al bisericilor din lemn din judeţul Maramureş, înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial - evaluarea gradului de protecţie al celor opt biserici de lemn.

Dar mai bine detailăm.

 

Valoarea patrimoniului cultural-naţional din judeţul Maramureş este reliefată de numărul semnificativ de monumente istorice – 582. În această listă se regăsesc numeroase situri arheologice, monumente de arhitectură, clădiri memoriale, monumente de artă şi zone istorice rurale şi urbane, la care se adaugă cele 8 monumente istorice din categoria UNESCO, al căror potenţial este nevalorificat.

Lipsa unui program coerent de conservare, cât şi insuficienta implicare a autorităţilor judeţene/locale în activităţi aferente promovării patrimoniului se reflectă în imaginea dezastruoasă a unor monumente cu semnificaţie deosebită de pe raza judeţului.

Monumentele incluse în Lista Patrimoniului mondial sunt supuse unor riscuri ce au la bază nerespectarea normelor pentru apărare împotriva incendiilor (existenţa unor instalaţii electrice executate fără proiect şi avizele necesare – montare de cabluri, fire electrice, corpuri de iluminat pe suprafeţele pictate, utilizarea elementelor de iluminat incandescente fără protecţie, tablouri electrice necalibrate, lipsa instalaţiilor de paratrăznet, mijloacelor de stingere a incendiilor – stingătoare, hidranţi, lipsa locurilor special amenajate pentru aprinderea lumânărilor), degradări ale unor picturi, deteriorări la structura de lemn. Mai mult, până în prezent nu au fost constituite, la nivelul autorităţilor judeţene, Comitete de Organizare UNESCO, aşa cum prevede HG 1268/2010.

Conform evaluărilor Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, un număr de 25 de monumente istorice aflate în proprietatea statului, dintre care 14 sunt de categoria A, adică de interes naţional, sunt în pericol de distrugere totală sau dispariţie, iar 50, dintre care 11 de categoria A, sunt degradate şi necesită lucrări de restaurare şi conservare.

Numai că, şi puţinele fonduri alocate pentru restaurarea monumentelor sunt gestionate prost. În implementarea Programului Naţional de Restaurare 2012 a fost semnalată o serie de nereguli care denotă incoerenţe în derularea acestuia şi că interesele personale sunt puse mai presus decât cele pentru care programul a fost gândit. Programul este gestionat exclusiv de către Institutul Naţional pentru Patrimoniu, care acordă fondurile şi contractează lucrările, fără a ţine cont de priorităţile/propunerile formulate de către Direcţiile Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional. Apoi, în liste se regăsesc obiective care nu necesită lucrări de restaurare ori pentru care nu s-a elaborat tema de proiectare. Modul de organizare a licitaţiilor de către INP şi de adjudecare a acestora, în intervalul august-septembrie 2012, de către anumite firme agreate la nivelul acestei instituţii, constituie obiectul unui dosar penal deschis în cursul lunii septembrie la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, de pe raza judeţului Maramureşului fiind vizate firmele SC Rustic Construct SRL, SC Axa Reconst SRL, SC Taina Lemnului SRL.

Dat fiind faptul că administratorilor bisericilor de lemn nu le sunt comunicate de la nivelul Institutului Naţional de Patrimoniu detalii privind contractele şi fondurile, aceştia nu au posibilitatea de a evalua modul în care proiectele sunt implementate, motiv pentru care unele lucrări executate superficial sunt trecute cu vederea sau nici măcar nu sunt observate. De asemenea, specialiştii spun că sumele acordate pentru refacerea elementelor de lemn, în legătură cu care se poate aprecia, în special în mediul rural, valoarea materialelor şi a manoperei, sunt supraevaluate.

 

Lista neagră a monumentelor UNESCO Şi problemelor lor

 

Biserica ,,Sfinţii Arhangheli” com. Şişeşti, sat Şurdeşti – există probleme de umiditate la soclu pe partea de nord, determinate de panta terenului care este în scădere de la nord la sud, determinând stagnarea apelor pluviale pe latura de nord.. Învelitoarea prezintă semne de deteriorare tot pe panta de nord (muşchi).Umiditatea interioară accentuează procesele de degradare ale picturii. Se impune şi realizarea unor lucrări de sistematizare verticală care să îndepărteze apele de la soclul bisericii. Biserica prezintă deteriorări însemnate la împrejmuirea de lemn.

 

Biserica „Sfinţii Arhangheli” com. Şişeşti, sat Plopiş - este necesară demararea unor lucrări de restaurare a picturii afectate de infiltrarea apelor pluviale înaintea lucrărilor de restaurare de arhitectură. Degradări la învelitoare pe partea de nord(muşchi). Prezintă degradări importante la împrejmuirea din lemn.

 

Biserica ,,Naşterea Maicii Domnului”, comuna Ieud, sat Ieud Deal – este necesară o expertiză biologică, întrucât există posibilitatea unor atacuri biologice. Degradări la învelitoare pe toate cele patru laturi (muşchi).

 

Biserica „Preacuvioasa Paraschiva”, comuna Deseşti, sat Deseşti – prejudicierea gravă a aspectului şi a picturii interioare şi punerea în pericol a monumentului datorită instalaţiilor electrice interioare(mai intens decât la celelalte biserici).

Este necesară o urgentă redimensionare şi refacere a acestora. Deteriorări la învelitoare pe latura de nord.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.