• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Aprilie , 2013

„Puţân buget, puţână opoziţie, puţân spectacol”

Când se împart banii, aleşii judeţului ştiu că toată lumea stă cu ochii pe ei aşa că unii profită de ocazie să-şi încordeze muşchii şi să se bage în seamă. În 10 aprilie s-a votat bugetul judeţului, doar că banii au fost atât de puţini, încât aproape au trecut neobservaţi cei care s-au încordat un pic să vadă alegătorii că există.

 
 

Şi în acest an, bugetul judeţului s-a împărţit destul de simplu, pentru că banii au trebuit drămuiţi în aşa fel încât să asigure un minim de funcţionare a instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean. Aleşii au fost destul de relaxaţi, cu excepţia pedeliştilor, care, dacă n-ar fi avut obiecţii, credem că primeau bobârnace că nu-şi fac treaba ca reprezentanţi ai partidului de opoziţie. Putem spune că totul ar fi fost ca în poveste la aprobarea acestui buget, dacă maramureşenii dădeau mai multe voturi PD-L-ului, nu de alta, dar sunt numai 6 în CJ, iar în povestea cu Albă-ca-Zăpada erau 7. Şi nu ne referim numai că numărul celor din opoziţie dă impresia că sunt „pitici”, ci şi faptul că au nişte intervenţii de-ţi stă mintea-n loc. Pe „Alehandro al sănătăţii Maramureşului”, cum i se mai spune lui Alexandru Deac (fostul şef de la CAS) îl înţelegem că a comentat că se dau prea puţini bani pentru spitale şi pentru drumuri, dar a mai apărut vocea unui pedelist care vrea să fie băgat în seamă.

 

Felician Cerneştean a folosit încă de la prima intervenţie în plen cuvintele despre care se pare că a auzit că dau bine când vrei să pari autoritar: „hilar, inadmisibil, cu totul aberant”. Data viitoare îi recomandăm ca, pentru impresia artistică, dacă atât de mult ţine la ea, să-şi pună şi mâinile în cap atunci când spune lucruri de genul că la împărţirea acestui buget s-au dat mai puţin cu miliarde la unele instituţii. Vicepreşedintele Zetea a explicat că toate instituţiile au cerut mai mult, dar nu era cum să se satisfacă toate dorinţele. Apoi, Cerneştean s-a pus pe confesiuni: „eu nu sunt un Einstein”, ceea ce

ne-am dat seama şi din comentariul că după părerea lui nu toate instituţiile din subordinea CJ au importanţă şi că merită finanţate.

Revenind la faza cu Einstein, Cerneştean s-a plâns că în şedinţele de comisie nu îi ajunge o jumătate de oră să citească proiectele din mapă. La asta am putea să-i spunem că în liceu se fac exerciţii pentru fluidizarea lecturii, iar după mai multe cărţi citite, lectura e mult mai rapidă. Dar nu-i spunem asta! Şi nu-i spunem pentru că am văzut că reprezentantul maramureşenilor din CJ are curajul să vină cu idei atipice: „Mi-a venit o idee, probabil un pic mai atipică, ca din fiecare grup, sau din fiecare comisie să participe un membru în această comisie de buget, să vedem totuşi unde merg acei bani”. Doar că ceea ce credea el că-i „atipic” a sunat cel puţin amuzant în momentul în care vicepreşedintele CJ a subliniat că şedinţele comisiei de buget sunt deschise, şi cu atât mai mult consilierii interesaţi pot participa sau să se informeze, pentru că toate partidele au reprezentare în această structură.

 

Acestea fiind spuse, vă anunţăm cu părere de rău că de această dată pedeliştii din CJ nu au prea fost luaţi în serios, lăsând deoparte mica ironie a preşedintelui Zamfir Ciceu: „apreciez grija dumneavoastră şi a grupului PD-L şi apreciez şi realizările din mandatul anterior în ceea ce priveşte drumurile judeţene”.

Toată lumea a votat bugetul cu excepţia celor 6 pedelişti care s-au abţinut, cu atât mai mult cu cât s-au dat şi argumente:

„Evident că ne dorim cu toţii să circulăm pe drumuri mai bune, să avem servicii mai bune, atât în ceea ce priveşte asistenţa socială, cât şi asistenţa medicală. Nu putem să repartizăm suficiente sume de bani, cum ne dorim cu toţii, pe toate capitolele. Şi atunci am convenit ca bună parte din aceste sume să meargă pentru a avea cel puţin în acest an studii de fezabilitate pe drumurile judeţene. Şi mă refer aici la porţiunea dinspre Cehu Silvaniei – Hideaga, Valea Izei, la Târgu Lăpuş de la Baba – Târgu Lăpuş – Băiuţ – Groşii Ţibleşului, Valea Ruscovei. Pentru a putea accesa pe viitor programe de infrastructură. Nu o să le putem face dacă nu avem studii de fezabilitate elaborate. Este regretabil că nu putem să acordăm tuturor instituţiilor din subordine sumele pe care le consideră necesare, însă am aşezat pentru toţi câte ceva, ca cel puţin să putem demara în acest an lucrările de investiţii pe care dânşii le consideră utile. Încercăm să cheltuim în acest an pentru dezvoltare. Cam acesta este principiul şi filosofia acestui buget”, a spus preşedintele CJ.

Explicaţia lui Ciceu a fost întărită şi de intervenţia vicepreşedintelui Gabriel Zetea, care a subliniat că drumurile sunt o prioritate pentru perioada următoare, dar şi de liberalul Nicolae Bindiu, care a atras atenţia că trebuie să fim pregătiţi cu studii pentru perioada în care se vor deschide liniile de finanţare. Bindiu a spus că altfel ne trezim cu proiecte de genul drumului Baia Sprie – Bârsana, care a început din 2005 şi încă este la stadiul de „praf şi pulbere”. Bindiu a mai spus: „Vedem că din cei 340 milioane de lei, cât este bugetul total, 140 de milioane lei vin din finanţări externe. Este singura şansă pe care o avem în calitate de instituţie fundamentală a judeţului, să facem proiecte”, dar şi că trebuie aduşi în judeţ bani de la „Guvernul care ne reprezintă”.

Am mai aflat că spre sfârşitul acestei luni se va mai organiza o şedinţă în care se vor repartiza bani şi spre primăriile din judeţ, dar nefiind mare lucru de împărţit, se întrezăreşte o poveste de genul „cum s-o-mpărţât sărăcia”.

 
 

„Mi-a venit o idee, probabil un pic mai atipică, ca din fiecare grup, sau din fiecare comisie să participe un membru în această comisie de buget, să vedem totuşi unde merg acei bani”.

 
Felician Cerneştean

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.