• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Ianuarie , 2016

Protejarea Familiei prin revizuirea Constituţiei României

„Comitetul de iniţiativă pentru promovarea propunerii legislative a cetăţenilor privind revizuirea articolului 48, alineat 1, din Constituţia României” a propus un proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei României care defineşte căsătoria ca fiind uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie. Iniţiativa este exercitată în temeiul art. 150 din Constituţie. Proiectul de lege, expunerea de motive şi avizul Consiliului Legislativ au fost publicate în Monitorul Oficial, pe data de 25 noiembrie 2015.

 

Această iniţiativă legislativă îşi propune să definească fără nici un echivoc căsătoria. Conform actualului articol 48 alineat 1 din Constituţie: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”

Considerăm că „soţi” este un termen deschis interpretărilor în contextul internaţional din ultimii ani.

De aceea, pentru a proteja şi sprijini naşterea şi creşterea generaţiilor viitoare, considerăm că acesta trebuie înlocuit cu formularea din iniţiativa noastră legislativă.

Proiectul de lege propus revizuieşte articolul 48, alineat 1, din Constituţia României astfel: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”

Familia, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, este singura relaţie interumană ce asigură mediul propice naşterii, creşterii şi educaţiei generaţiilor viitoare. Ca instituţie fundamentală a societăţii, ea asigură continuitatea poporului român. Mai mult decât atât, familia este locul în care valorile şi tradiţiile societăţii sunt transferate copiilor, iar tradiţiile şi valorile româneşti au, la baza lor, familia întemeiată pe căsătoria între un bărbat şi o femeie.

Acest rol primordial pe care familia l-a avut de-a lungul istoriei României are nevoie de protecţia noastră, a tuturor, în faţa tendinţelor societăţii moderne de a-i diminua importanţa. Faptul că e nevoie de această clarificare a exprimării în Constituţia României arată riscul de degradare a conceptului de familie, degradare ce va lăsa urme adânci şi grave în societatea românească atât de mult încercată.

 

Familia reprezintă mai mult decât iubirea dintre soţi; ea are o structură publică, roluri şi funcţii juridice, reguli şi roluri sociale. Toate acestea, pe termen lung, asigură dezvoltarea optimă şi continuitatea societăţii.

 

Pentru noi, românii, familia nu este „un stil de viaţă”, ci este legată fundamental de calitatea de părinţi. Dacă acest rol esenţial nu mai este luat în considerare, familia se reduce la o simplă recunoaştere guvernamentală a afecţiunii dintre doi cetăţeni, iar modul în care generaţiile viitoare se vor dezvolta devine incert.

  

„Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.