Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Proprietarii de păduri din România protestează timp de cinci zile la Strasbourg
Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România – NOSTRA SILVA şi Composesoratul Borşa, Maramureş, au început un protest autorizat la Strasbourg, în perioada 5-9 mai 2014.
Începând cu ziua de luni, 5 mai 2014, şi până vineri, 9 mai 2014, proprietarii de păduri din România au protestat în faţa Curţii Europene a Dreptului Omului şi Parlamentului European.
În data de 6 mai 2014, delegaţi ai protestatarilor au fost primiţi de reprezentanţi ai celor două instituţii, acţiunea de protest continuând în fiecare zi şi vizând în principal: blocarea retrocedărilor în România ca efect al Legii 165/2013, privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, timp de minim un an de zile, până la 1 iulie 2014, perioadă în care nu au mai fost emise acte de reconstituire a dreptului de proprietate; blocarea soluţionării dosarului 38552/2004 al Asociaţiei Composesorale Borşa, aflat pe rolul CEDO din anul 2004, corelativ cu refuzul punerii în aplicare de către Statul Român a unei hotărâri irevocabile de retrocedare din anul 2003; nefinanţarea pădurilor prin PNDR 2014-2020, ca urmare a măsurilor dispuse de actualul Guvern al României.
Dezastrul din pădurile României: în ultimii 20 de ani s-au tăiat ilegal 366.000 ha de pădure, cauzând prejudicii de 5 miliarde de euro.
Falimentarea proprietarilor de păduri prin supraimpozitarea sectorului forestier, inexistenţa unor măsuri legislative pentru reglementare înstrăinării terenurilor forestiere: sute de mii de hectare teren forestier au fost înstrăinate în perioada 2006-2013 către fonduri de investiţii străine.
Unele tranzacţii au avut la baza retrocedări frauduloase - a se vedea, spre exemplificare, vânzarea munţilor Puru, Galbenu, Petrimanu, obţinuţi cu acte false şi înstrăinaţi unor investitori din Austria.
Participanţii afişează următoarele sloganuri: Les forêts de Roumanie, face à une catastrophe: Le gouvernement roumain les a laissées sans financement de l’UE pour la période 2014-2020.