• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 3 Septembrie , 2019

„Projekt Maramureș”, „reeducare” prin sclavie

Caz șocant de sclavie în Maramureș. Procurorii DIICOT acuză că programul „Projekt Maramureș”, un proiect social finanțat din Germania și destinat tinerilor, ar fi fost folosit ca paravan pentru sclavie și abuzuri. Grupul este suspectat că aducea copii din Germania pentru „reeducare”, dar îi folosea pentru munci epuizante.



Trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal. Sunt doar câteva dintre acuzele celui mai grav caz de sclavie din Mara­mureș. Săptămâna trecută, procu­rorii DIICOT au făcut mai multe percheziții în județul nostru și, po­trivit unor surse judiciare, deja au avut loc și șase rețineri și două persoane au fost plasate sub control judiciar. „Ținta” o reprezintă un grup de persoane, din care fac parte și doi cetățeni germani, care sub paravanul unui program social pentru tineri, ar fi dezvoltat o adevărată „închisoare” în care tinerii erau bătuți, abuzați și lipsiți de libertate. 
Potrivit anchetatorilor: „există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014 – august 2019, un număr de 8 suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani, soţ şi soţie, au constituit un grup infracțional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza județului Maramureş, a mai multor tineri de naţionalitate ger­mană, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe şi proiecte de­ru­late şi coordonate de către cei doi suspecţi de naţionalitate germană.
În realitate, tinerii au fost supuşi unui regim de lipsire de libertate, de interzicere în a comunica în exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorităţi române, fiind obligaţi ca, sub pretextul unui aşa-zis „program de reeducare” conceput de către cetăţeanul german, să execute munci epuizante în gospo­dă­riile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor – dincolo de ca­pa­cităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă – practicându-se asupra minorilor metode umilitoare, degra­dante, ţinerea lor în stare de sclavie şi exercitarea asupra lor în mod repetat de acte de violenţă gravă şi ameninţări.
În acest mod tinerilor le-a fost creată o puternică stare de temere şi chiar de traumă ca urmare a bătăilor repetate, privării de hrană, lipsirii de libertate prin închiderea într-un aşa-zis „arest”, exercitării unor mano­pere medicale intruzive împotriva voinţei lor, ţinerii deliberate a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc. – toate cu titlu de „pedeapsă” menită să „educe” comportamentul copiilor. Unii dintre minori au avut chiar intenţii suicidale, din cauza acestui regim.
Aşa-zisul program social (finanţat de către statul german) fondat şi coordonat de către suspectul de naţio­nalitate germană  este reprezentat de serviciul social intitulat „Projekt Maramureş”, al cărui furnizor acre­ditat este o asociaţie cu sediul în municipiul Baia Mare, jud. Mara­mureş, din datele deţinute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit licenţă de funcţionare din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România, valabilă pentru o perioadă de 5 ani în intervalul 01.02.2016 – 01.02.2021.

În programele oficiale ale acestui proiect sunt prevăzute în scop de reabilitare o multitudine de activităţi recreative, menite să stimuleze do­rinţa de linişte şi de integrare a tine­rilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multi­dis­ciplinară prin intermediul unor spe­cialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative.
În realitate, victimele sunt excluse de la orice formă de continuare a studiilor, le sunt întrerupte tratamentele medicale pe care le au prescrise ca terapie, li se confiscă actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibi­litatea de comunicare cu lumea ex­terioară) şi sunt supuşi metodelor dure şi brutale de aşa-zisă re-educare, adoptate de către suspect şi persoanele din anturajul său, în baza ideilor promovate de acesta cu pri­vire la conceptul de educaţie”.

Din cercetările efectuate în cauză există date şi indicii despre faptul că fondurile băneşti asigurate de statul german pentru finanţarea activităţii acestui proiect sunt deturnate în mare parte de la scopul dedicat şi sunt însuşite de către membrii gru­pului, prin mai multe metode ilicite practicate pentru a asigura o apa­renţă de legalitate.
O parte dintre minorii abuzați au fost identificați și încredinţaţi spre instituţionalizare temporară, Direc­ţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş.
Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism a dispus preluarea dosarului înregistrat la Biroul Teritorial Maramureş de către DIICOT Structura Centrală – Secţia de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Potrivit surselor judiciare, la audie­rile pe bandă rulantă, tinerii ar fi povestit cum au fost puși să mun­cească, să care pietre și lemne, cum erau închiși în camera de pedeapsă sau cum li se lua farfuria din față, dacă nu mâncau suficient de repede.

Există însă și voci care sar în apă­rarea proiectului și spun că tinerilor le plăcea în România și că nu au fost abuzați. Oricum, până la o decizie definitivă a instanței, suspecții din acest caz beneficiază de pre­zumția de nevinovăție.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.