• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 Mai , 2019

Proiectul Eparhial „Drumul Catedralelor de lemn din Maramureș”

Proiect inedit organizat de Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, în anul omagial al Satului românesc: peste 50 de tineri din cadrul celor două asociații de pe lângă Catedrala Episcopală, ASCOR și ATOCEM, înveșmântați în straie populare, vor porni în pelerinaj vreme de cinci zile, cu căruțele tradiționale, la toate bisericile de lemn, începând din Țara Lăpușului până în inima Maramureșului Voievodal.

 

Viața satelor din cuprinsul României a cunoscut în ultima vreme un amplu proces de depopulare, în urma exodului atâtor români, tineri și nu numai, în primul rând în marile centre, iar mai apoi în diaspora, din dorința împlinirii materiale și crearea unui context material mai bun. Biserica Ortodoxă, prin delegații ei în cele mai lăturalnice zone ale țării - sate părăsite, prin preoți și profesori sau învățători, de cele mai multe ori preoți sau soții ale preoților, simte cel mai dramatic tăcerea mută a porților de atâta vreme nedeschise.
În acest context și totodată cunos­când importanța deosebită pe care bisericile străbune prin întreaga activitate pastoral - misionară și liturgică, au avut-o în menținerea echilibrului și a bunăstării în interiorul comunităților, la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Pă­rinte Iustin, Episcopia Maramure­șului și Sătmarului, în Anul Omagial al Satului Românesc, lansează un nou proiect intitulat „DRUMUL CATEDRALELOR DE LEMN”.
Peste 50 de tineri din cadrul celor două asociații de pe lângă Catedrala Episcopală, ASCOR și ATOCEM, înveșmântați în straie populare, vor porni în pelerinaj vreme de cinci zile, cu căruțele tradiționale, la toate bisericile de lemn din Țara Lăpu­șului, până în inima Maramureșului Voievodal.
Pelerinajul va avea următorul traseu:
Rogoz - Plopiș - Budești - Bârsana - Glod - Poienile Izei - Botiza - Rozavlea - Bogdan Vodă - Ieud - Săliștea de Sus - Moisei - Borșa.
La fiecare biserică vizitată, tinerii vor fi întâmpinați de comunitatea locală și de preotul paroh.
Apoi se va săvârși un parastas în amintirea ctitorilor și binefă­că­torilor bisericii, se vor sublinia ele­mentele caracteristice și se vor evidenția aspecte importante din istoria comu­nității, care au marcat trecutul bisericii de lemn. Mai mult, se va lua pământ într-o urnă specială de la fiecare biserică, urmând ca toate urnele să fie așezate în muzeul din incinta Catedralei Episcopale „Sf. Treime” din Baia Mare.
Cazarea participanților se va realiza la familii de binecredincioși creștini ai comunităților vizitate, prilej cu care tinerii vor avea ocazia de a des­coperi mai multe lucruri cu privire la viaţa satului românesc de astăzi și de odinioară.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.