• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 15 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Martie , 2016

Proiectul „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”, aproape de final

La Consiliul Judeţean Maramureş a avut loc conferinţa de presă de prezentare a stadiului proiectului „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord”. Proiectul este în valoare de 19.851.274,44  lei şi presupune punerea în valoare din punct de vedere turistic şi cultural a 16 biserici de lemn, opt dintre ele fiind monumente UNESCO.

 

Lucrările au vizat amenajarea parcărilor şi a iluminatului, reabilitarea gardurilor de împrejmuire, construirea în fiecare locaţie a unui Centru de Informare Turistică. Mare parte dintre lucrări sunt deja finalizate, urmând ca în curând constructorul să facă notificările pentru demararea recepţiilor.

 

Nivelul de realizare a contractelor de lucrări a fost prezentat de preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu şi de managerul de proiect, Claudia Maria Breban – director al Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte.

Astfel: contractul de achiziţii a serviciului de supraveghere a lucrărilor prin diriginţi de specialitate a fost realizat în procent de 100%, organizarea  de şantier – 100%; reabilitarea drumurilor de acces şi circulaţie în zona turistică (lucrări de drumuri, poduri şi apărări de mal) – 90%; amenajarea de parcări pentru autoturisme şi autocare în punctul de acces/vizitare în proximitatea obiectivului - 90%; realizarea de alei pietonale – 90%; realizarea iluminatului stradal, ornamental şi arhitectural – 90%; construirea unui punct de informare turistică / sală de expunere; punctele de informare turistică, realizate în regim P, având suprafaţa construită şi desfăşurată de 40 m², situate în apropierea bisericilor - 95%; alimentarea cu apă a punctului de informare turistică din surse locale individuale sau prin racordarea la sistemul centralizat de alimentare cu apă – 50%; canalizarea apelor uzate provenite de la punctul de informare turistică şi asigurarea epurării acestora prin racordare la sisteme de canalizare existente sau prin realizarea de mini-staţii locale – 60%; supravegherea lucrărilor prin diriginţi de specialitate – 90%; asistenţa tehnică – 90%.

 

Plăţile la furnizori, după recepţii parţiale şi finale ale lucrărilor, pe bază de documente legale de decontare (situaţii de lucrări, facturi, recepţii pe parcurs, PV lucrări ascunse etc.) sunt realizate în proporţie de 75,82%.

 

 

Preşedintele explică

 

Preşedintele Zamfir Ciceu a explicat de ce a fost nevoie de o prelungire cu câteva luni a termenului de finalizare a proiectului.

„Ne-am dorit finalizarea lucrărilor la finalul anului 2015, dar a mai fost nevoie de prelungirea cu încă câteva luni. Această împărţire pe loturi a lucrărilor efectuate în cadrul proiectului nu a fost iniţiativa noastră. În cursul verii anului 2012 am lansat prima procedură de achiziţie a acestor lucrări.

Documentaţia încărcată în sistemul de achiziţie electronică de atunci a fost întoarsă de către ANRMAP, actualul ANAP, cu următoarea recomandare: împărţiţi lucrările pe cele două loturi. Am ţinut cont de recomandare, deoarece tot acolo ajungeam mai târziu. Nu ştiu dacă a fost cea mai bună recomandare făcută de ANRMAT. Astăzi aş putea spune că nu! Asta a fost situaţia atunci.

Din pură întâmplare este acelaşi constructor la ambele loturi. Dacă ar fi fost constructori diferiţi, poate ar fi fost mai multă ordine. Nu ştiu!

Pe de altă parte, pentru lotul unu procedura de achiziţie publică a stat în contestaţii mai mult de un an de zile. În concluzie, lucrările nu au putut demara concomitent. Au fost anumite lucrări de intercondiţionalitate. Din aceste motive, a fost nevoie de extinderea cu câteva luni a termenului de finalizare”, a spus Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.