• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 2 Decembrie , 2014

Proiectele GAZETEI DE MARAMUREŞ

12 ani. Ar putea fi definiţi în multe feluri: mii de articole, de cititori, 661 de numere. Numai că GAZETA de Maramureş înseamnă mai mult decât atât: înseamnă un demers complex în care nu ne-am mulţumit să oglindim realitatea, aşa cum e. Am încercat s-o schimbăm. Vă propunem un remember a 12 proiecte marca GAZETA.

Cineva definea presa ca fiind o oglindă a realităţii. Numai că, dacă e doar asta, dacă realitatea e sumbră şi hâdă, oricât ar fi de rafinată, performantă şi deosebită oglinda, reflexia tot hâdă e.

 

Noi n-am crezut niciodată în rolul de spectator. Aşa cum n-am crezut că menirea presei e doar de a reflecta realitatea. Pentru că nimeni n-are dreptul să constate răul fără a se strădui, măcar, să-l îndrepte.

De aceea, am privit mereu realitatea prin doi ochi: a lui Sancho Panza, zugrăvind problemele, corupţia, batjocura, incompetenţa şi indolenţa şi a lui Don Quijote, promovând şi încercând să aducem la lumină şi să construim, împreună cu alţii, o societate normală, bazată pe valori, pe principii. O societate care îşi cunoaşte identitatea şi o transmite mai departe.

Reflexiile din „oglinda” numită GAZETA au alternat: o realitate aşa cum e şi una aşa cum ar putea şi ar trebui să fie.

În 12 ani am reuşit să mişcăm puţin lucrurile. Mai puţin decât ne-am fi dorit, mai mult decât ne-am imaginat atunci. La ceas aniversar, ne întoarcem în timp, încercând să reflectăm în oglinda minţii voastre demersul GAZETA, în 12 dintre proiectele derulate de-a lungul vremii.

 
 

1. La început a fost un crez, pe care Dan Pârcălab l-a exprimat simplu: „Credem în Dumnezeu, Ţară şi Onoare”. Apoi a devenit manifest, apoi set de valori, apoi fel de a fi. Aşa am înţeles noi că trebuie să scriem, să simţim, să construim. O să începem cu cel mai longeviv proiect al GAZETEI, născut chiar din esenţa sa, idealul şi crezul său: promovarea valorilor şi oamenilor adevăraţi. A oamenilor care cred în excelenţă şi o practică, într-o lume în care domneşte dictatura lui „se poate şi aşa”. Pentru asta au fost iniţiate premiile de excelenţă ale GAZETEI, care recompensează cei mai merituoşi oameni din diferite domenii de activitate: Economie, sport, politică, administraţie, social-sănătate, Omul anului şi marele premiu „O viaţă pentru Maramureş”.

 

2. Dacă tot vorbim de valori şi memorie, trebuie să vorbim şi de cunoaştere şi preţuire. GAZETA de Maramureş a înţeles că nu poţi construi un viitor durabil dacă nu-ţi cunoşti trecutul şi nu înveţi din el. Un alt proiect de suflet al GAZETEI a fost „Eroii rezistenţei anticomuniste”, un proiect iniţiat în urmă cu 6 ani, care cuprinde pe lângă revista cu acelaşi nume, distribuită gratuit, la fel ca şi toate suplimentele GAZETEI şi „Turul rezistenţei anticomuniste”, un eveniment prin care circa 600 de elevi din judeţ au învăţat până acum ce înseamnă comunismul şi care a fost preţul libertăţii.

 

3. Crezând că, la temelia oricărui demers trebuie să fie, înainte de toate, credinţa în Dumnezeu, GAZETA de Maramureş a fost şi este un promotor al valorilor creştine. Pe lângă GAZETA de religie şi spiritualitate ortodoxă, am promovat lucruri prea puţin spuse şi prea puţin ştiute prin seria de conferinţe „Sfinţii Închisorilor”, distribuţia gratuită a cărţii Sf. Iov de Uglea şi conferinţa cu acelaşi nume.

 

4. Pentru noi, românii din dreapta Tisei şi din Basarabia nu au însemnat niciodată „diaspora”, cum greşit îi numesc prea des, unii. Ci fraţi de Neam, de la care avem de învăţat marea lecţie a dăinuirii şi patriotismului. De aceea, am căutat să fim alături de ei, prin publicarea de articole, prin suplimentul „Românii din Ucraina”, prin diferite proiecte dintre amintim ultimul care a avut loc recent, „Podul de carte”.

 

5. Ne place Steinhardt şi credem, ca şi el, că poţi dobândi doar dăruind. Aşa că ne-am străduit mereu să dăruim ce şi cât am putut: de la colecte pentru diverse proiecte ca şi monumentul dedicat Elisabetei Rizea, la pachete pentru familii defavorizate, la aparate medicale vitale sau ajutorarea unor semeni aflaţi în nevoie.

 

6. Credem în educaţie şi în necesitatea ei în toate domeniile şi toate probleme. Chiar şi cele sensibile. De aceea, de 4 ani încercăm să schimbăm statistica seacă care arată că Maramureşul e patria mamelor minore prin instrumentul de informare „Copiii copiilor” şi seminariile „Pregătit să fiu părinte”.

 

7. Nu credem în nonvalori şi nu le promovăm. Ne mândrim că suntem Români şi credem că exemplele demne de urmat nu sunt Guţă, Simona Sensual şi Bianca Drăguşanu. De aceea, am iniţat o campanie intitulată sugestiv „recurs la demnitate şi memorie” prin care mai multe personalităţi au devenit post-mortem cetăţeni de onoare: părintele Justin Pârvu la Baia Sprie, Nicolae Steinhardt la Târgu Lăpuş, Ilarion Felea, Mircea Vulcănescu la Aiud. Şi nu ne oprim aici.

 

8. Credem în cultură şi am încercat s-o promovăm prin diferite proiecte. În ultimul de acest fel au fost implicaţi studenţii secţiei de Arte Plastice - Pictură din cadrul Facultăţii de Litere a Centrului Universitar Nord Baia Mare, care, cu sprijinul GAZETEI, au zugrăvit Centrul vechi al oraşului.

 

9. Credem în excelenţă, de aceea am promovat mereu talentele şi copiii dotaţi, atât prin suplimentul „Mândru de Maramureş” cât şi prin acordarea de burse în cadrul proiectului „Genialii GAZETEI”.

 

10. Suntem mândri de Maramureş. Am spus-o deja. De aceea, am vrea să ne cunoaştem aşa cum suntem, pentru a ne putea preţui, respecta şi dezvolta aşa cum merităm. De aceea am propus Consiliului Judeţean Maramureş realizarea unui manual de istorie şi identitate locală care să fie predat, ca materie opţională elevilor din clasele terminale de gimnaziu.

 

11. Credem că patriotismul nu e un sentiment desuet şi răsuflat. De aceea, de trei ani realizăm proiecte speciale dedicate unor momente istorice importante „Maramureşul şi Marea Unire” şi încercăm să transmitem aceste lucruri şi tinerilor prin concursuri ca şi „Maramureşul şi Primul Război Mondial”, desfăşurat în acest an, odată cu marcarea a 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial.

 

12. Şi, nu în ultimul rând credem în eroi. Prezenţi sau trecuţi. Şi mai credem că trebuie să-i cinstim. De aceea am demarat proiectul privind construcţia unei troiţe maramureşene şi amplasarea ei pe locul în care şi-au găsit sfârşitul peste 150.000 de soldaţi, la Cotul Donului.

 

Proiectele GAZETEI sunt mai numeroase. Am ales doar 12, la 12 ani. Oricum, reflexia din oglindă va continua să se îmbunătăţească. Cu fiecare număr, cu fiecare an.  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.