• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Noiembrie , 2016

Proiect: „Personalităţi marcante ale culturii româneşti din Transcarpatia, Ucraina”

Proiectul este finanţat de Ministerul Afacerilor Externe- Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.

 

Proiectul este derulat de Instituţia privată „Muzeul de Istorie şi Etnografie al Românilor din Transcarpatia, Ucraina” şi se desfăşoară în perioada 01.04.2016 - 30.11.2016.

 

În 25.11 - 27.11.2016, în incinta Complexului Diana de la Ocna Slatina, va fi organizat un simpozion internaţional omagial „Mari personalităţi din Transcarpatia, Ucraina” la care vor participa 50 de persoane din Transcarpatia şi alte colţuri ale Ucrainei şi 30 de persoane din România.

Va fi organizată o expoziţie permanentă - „Personalităţi ale culturii româneşti din Transcarpatia”.

În cadrul simpozionului va fi lansată cartea Personalităţi marcante ale culturii românesti din Transcarpatia.

 

Această manifestare este dedicată tuturor românilor din Transcarpatia, prietenilor, o dedicăm neamului, şi va avea loc  în ajunul marii sărbători a românilor de pretutindeni - Ziua Naţională a României.
Ca totdeauna ne vom bucura de oaspeţii invitaţi din toate colţurile  unde locuiesc românii din Ucraina, ne vom bucura de oaspeţii care vor sosi din Patria mamă.

Au  fost trimise invitaţii către partenerii noştri, prietenii de suflet care aşteaptă cu nerăbdare să fie alături de noi, dorim ca instituţiile Statului Român din Ucraina, după posibilităţi, să ne susţină.

Aş dori să amintesc tuturor că noi întotdeauna ne bucurăm de oaspeţii care ne vizitează şi ne susţin, credem că şi de această dată vom proceda tot la fel.

Pentru prima dată s-a făcut o cercetare şi o identificare a personalităţilor care au existat în comunităţile româneşti din Transcarpatia: Apşa de Jos, Podişor, Valea Malului, Peştera, Topcino, Strâmtura, Boutu Mic, Boutu Mare, Cărbuneşti, Slatina, Ocna Slatina, Biserica Albă, Apşa de Mijloc, Dobric, Plăiut, Peri, Bedeu, Teceu. Suntem la început de drum, credem că trebuie să continuăm proiectul, să scoatem la suprafaţă românii şi rolul lor în istoria neamului.

 

Important este că noi am început să ne cunoaştem, cei din dreapta şi stânga Tisei, să ne cunoaştem oamenii, rolul lor în istoria Maramureşului, în istoria României. Cel mai important este să ne cunoaştem personalităţile din comunităţile noastre, care pe parcursul anilor au stat ca şi „îngerii păzitori” la păstrarea limbii, tradiţiilor, obiceiurilor, la tot ce este legat de neam.

 

Aşteptăm delegaţii şi reprezentanţi la această manifestare de la Oradea, Satu Mare, Negreşti Oaş, Baia Mare, Vişeu, Petrova, Sighetu-Marmaţiei, Cluj-Napoca, Bistriţa, Beclean, Timişoara, Bucureşti, Ucraina - Cernăuţi, Kiev,Transcarpatia.

 

Cu stimă şi respect,

Ion M. Botoş, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie al Românilor din Transcarpatia

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.