• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 19 Septembrie , 2020

Proiect inedit de revitalizare a satului maramureșean - Arhitectura revine la stilul tradițional

 

Planul de revitalizare a satului maramureșean prinde contur în rândul oamenilor care doresc să își construiască o locuință în stil autentic și adaptată epocii moderne în care trăim.

 

Lansat de Consiliul Județean Maramureș, proiectul oferă oportunitatea oricui intenționează să construiască o locuință sau agro-pensiune în Maramureșul Istoric, să opteze gratuit pentru unul dintre cele 11 proiecte premiate de Ordinul Arhitecților din România filiala Nord Vest.

 

Laura Zaharia, membră a Ordinului Arhitecților din România filiala Nord Vest declară: „Preocuparea față de schimbările radicale ale peisajului construit în mediul rural, în ultimele decenii, este una mai veche: dispariția caselor tradiționale și înlocuirea lor cu case ce nu mai au nicio legătură cu specificul arhitectural local este greu de înțeles, mai ales dacă privim spre arhitectura satelor din vestul Europei, unde valorile locale sunt promovate cu mândrie. Breasla arhitecților a simțit nevoia inițierii unor acțiuni în sensul păstrării și, ulterior, promovării stilului arhitectural tradițional maramureșean.”

 

Pentru reușita acestui demers important, ce are ca scop punerea în lumină a valorii patrimoniului local și importanța conservării, protejării și valorificării arhitecturii tradiționale din Maramureș, a fost nevoie de inițiativă și muncă de echipă. Astfel, datorită preocupărilor Ordinului Arhitecților din România filiala Nord Vest și a inițiativei Consiliului Județean Maramureș, proiectul a intrat în linie dreaptă.

 

Ca un prim-pas spre revigorarea și punerea în valoare a arhitecturii cu specific maramureșean, Consiliul Județean Maramureș a oferit atât un cadru al dialogului între specialiști, cât și sprijin financiar pentru derularea proiectului. În calitate de partener, Ordinul Arhitecților din România Filiala Teritoriala Nord-Vest și-a adus aportul prin elaborarea unor proiecte complete pentru case moderne în stil tradițional, puse gratuit la dispoziția viitorilor investitori.

„Ne-am bucurat foarte mult că am putut să oferim acest instrument de lucru ce a stat la baza lansării concursului pentru case în stil tradițional. Arhitecții care au participat la concurs sunt arhitecți cu drept de semnătură înregistrați în tabloul național al arhitecților și astfel avem garanția muncii de calitate unor produse de arhitectură de calitate”, spune Laura Zaharia.

 

Arhitecta băimăreană speră că cei dornici de a-și construi o locuință nouă vor aprecia stilul de case propus de arhitecți și vor apela la aceste proiecte atunci când își vor alege modelul ideal de casă. „Ceea ce cred că este prioritar este să ne implicăm împreună cu reprezentanții Consiliului Județean în diseminarea rezultatelor acestui concurs, în promovarea acestor case în stil tradițional, în toate satele zonei etnografice a Țării Maramureșului, în așa fel încât să fie cât mai mulți localnici care să le cunoască și să le acceseze atunci când se hotărăsc să-și construiască o casă.”

În cadrul Planului de revitalizare a satului maramureșean, viitori investitori pot opta pentru 6 proiecte pentru case mici și 5 proiecte pentru case mari. Marele avantaj: aceștia vor beneficia gratuit de proiectul tehnic, obligatoriu pentru realizarea investiției și vor avea cheltuieli diminuate considerabil pentru proiectul faza D.T.A.C. și pentru autorizare.

 

Proiectul de față are scopul de a pune în valoare patrimoniul local și de a responsabiliza locuitorii din mediul rural cu privire la importanta conservării, protejării și valorificării arhitecturii tradiționale din județul Maramureș. Iar acest lucru poate fi cel mai bine realizat prin construirea unor locuințe în stil tradițional, promovând astfel soluțiile care pun în valoare înțelepciunea tradiției constructive locale, utilizarea responsabilă a resurselor locale și, în același timp, oferind soluții noi ce țin de materiale și tehnici moderne de construcție, precum și de surse de energie regenerabilă.

 

Mai multe informații despre cele 11 modele de locuințe puse la dispoziție de Consiliul Județean Maramureș alături de Ordinul Arhitecților din România filiala Nord Vest, puteți găsi pe site-ul Consiliului Județean Maramureș.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.