• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 17 Iulie , 2014

Prohibiţie la contestaţii

Într-o şedinţă-fulger, programată în mod extraordinar pentru a iniţia proiectele de lege pentru ratificarea acordurilor de asociere la UE a Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, Guvernul a inclus pe ordinea de zi suplimentară şi o ordonanţă de urgenţă prin care se modifică legea achiziţiilor publice. Practic, noua lege face aproape imposibilă contestarea licitaţiilor de către firmele mici.

 
 

Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. Printr-o lege promovată „pe sub masă” de Guvern, dreptul firmelor mici de a depune contestaţii la licitaţiile publice devine amintire. Ceea ce, unii consideră grăbirea procedurilor de atribuire a contractelor publice, înseamnă pentru alţii cale liberă atribuirii cu dedicaţie a licitaţiilor publice.

Legea achiziţiilor publice a fost modificată recent de Guvern, prin ordonanţă de urgenţă. Ca urmare a acestei modificări nepuse în dezbatere publică, dar anunţate de premierul Victor Ponta, în trecut, ca intenţie, firmele care depun contestaţii în procedurile de achiziţii publice şi pierd, fie la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, fie în instanţă, vor fi obligate să plătească.

 

Concret, societăţile care contestă rezultatul licitaţiilor publice vor avea obligaţia de a constitui o garanţie financiară de „bună conduită”, care va fi reţinută integral în cazul în care contestaţia acestora va fi respinsă. În plus, conform noilor reglementări, anumite companii de stat vor putea să atribuie contracte fără să aibă norme interne. Cum cuantumul garanţei de bună conduită este destul de piperat, e greu de crezut că firmele mici, şi aşa secătuite de criză, îşi vor mai permite luxul de a formula contestaţii: 1% din valoarea estimată, dacă aceasta este mai mică decât pragurile valorice de 130.000 de euro şi 400.000 euro, echivalent în lei şi poate ajunge până la 100.000 de Euro, dacă contractele depăşesc 5.000.000 de Euro.

 

Garanţia de bună conduită se constituie la fel ca şi garanţia de participare, prin virament bancar sau scrisoare de garantare şi trebuie să aibă o valabilitate de minim 90 de zile. În cazul în care contestaţia este respinsă de către Consiliu sau de către instanţa de judecată, atunci când contestatorul se adresează direct instanţei, autoritatea contractantă are obligaţia de a reţine garanţia de bună conduită de la momentul rămânerii definitive a deciziei Consiliului/hotărârii instanţei de judecată. Acest lucru este valabil şi în cazul în care contestatorul renunţă la contestaţie.

 

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, garanţia de bună conduită ar fi fost introdusă pentru a proteja autorităţile contractante de contestaţiile abuzive. Din nota de fundamentare a ordonanţei mai aflăm că descurajarea contestaţiilor poate îmbunătăţi absorbţia fondurilor europene. Altfel, „dacă ritmul lent de implementare a proiectelor finanţate prin Fonduri Structurale şi de Coeziune se păstrează şi în semestrul II al anului 2014, sumele solicitate spre rambursare CE în anul curent vor totaliza aproximativ 900 milioane euro“. Adică, se vor pierde circa 2 miliarde de euro.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.