• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 12 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 10 Octombrie , 2022

Prof. univ. dr. ing. Ilie Paraschiv Cel mai mare specialist român în domeniul preparării minereurilor

Zilele trecute, a avut loc un eveniment care a readus în memoria colectivă perioada în care mineritul și cercetarea geologică și minieră din Maramureș, din România, au fost foarte bine reprezentate. Ilie Paraschiv a împlinit o vârstă venerabilă. El a condus Institutul de Cercetări din Baia Mare mulți ani, a fost cadru didactic, a scris cărți, cursuri, articole de specialitate. A fost unul dintre cei mai buni, poate cel mai bun. GAZETA de Maramureș vă prezintă o trecere în revistă a activității cunoscutului profesor, material realizat de foști colegi de activitate.

Profesor universitar, născut în orașul Galați la 03.10. 1933, căsătorit, având doi copii, Ilie Paraschiv a absolvit Institutul de Metale Neferoase din Moscova, Facultatea de Metalurgie, specialitatea prepararea sub­stanțelor minerale utile în anul 1958. După absolvire, şi-a început activitatea direct în producție, la Exploatarea Minieră Borșa, unde, în același an, a început prelucrarea prin flotare a celui mai dificil (de prelucrat) minereu complex de plumb, zinc şi cupru nu doar din ţară, ci din lume. Aici a lucrat ca șef al Uzinei de Preparare a Minereurilor, aducându-şi o contribuție consistentă la îmbunătățirea randamentelor de extracție a metalelor în concentratele obținute şi livrate apoi uzinelor metalurgice.

În perioada 1961-1964, urmează pregătirea pentru doctorat la Institutul de Oțeluri şi Aliaje din Moscova, unde, în noiembrie 1964, a susținut teza „Separarea prin flotaţie a monazitei de piroclor şi zircon”, obținând titlul științific de doctor. Revenind în țară, ocupă funcții de expert tehnic principal, inginer proiectant-şef la Ministerul Minelor, şef al Laboratorului de cercetare, şeful Secţiei de cercetare din cadrul Institutului de Cercetări Miniere Bucureşti, iar între anii 1970 şi 1990 director general la Institutul de Cercetări şi Proiectări Miniere Baia Mare, cel mai mare institut de profil din România, a cărui coordonare în materie de cercetare științifică acoperea șase județe, inclusiv Bucureștiul şi în care îşi desfășurau activitatea de cercetare științifică şi de proiectare în domeniul minier peste 1.500 de ingineri. Domnia Sa a condus cu competență şi responsabilitate acest institut de maximă impor­tanță pentru economia națională, preocupându-se de eficientizarea şi sporirea prestigiului acestuia.
În intervalul 1974-1980, specia­liștii din cadrul Institutului, cercetătorii şi proiectanții au elaborat numeroase studii, documentații tehnice, analize şi expertize în diferite țări ale lumii, cum sunt: Maroc, Algeria, Argentina, China, Angola ş.a.
Profesorul Ilie Paraschiv a fost preocupat constant şi intens de cercetarea științifică, concentrându-se cu precădere asupra domeniilor: prepararea substanțelor minerale utile, hidrometalurgie, biotehnologia metalelor, protecția mediului, sinteza şi folosirea unor noi reactivi de flotație, tehnologii necon­venționale de valorificare a metalelor, fiind cercetător științific principal gradul I din anul 1970.
A elaborat un număr impresionant de studii şi articole vizând prelucrarea prin flotare a minereurilor complexe cuprifere şi argentifere, sinteza şi utilizarea izotopilor radioactivi în procesul de preparare a minereurilor, protejarea prin metode chimice a iazurilor de steril împotriva poluării şi a degradării prin eroziune.

Din 1990 şi până în 2003, desfă­șoară o valoroasă activitate didactică şi de cercetare ca profesor şi conducător de doctorat, conform Ordinului nr. 8588/1990 al Ministerului Învățământului şi Științei, la Universitatea de Nord din Baia Mare, îndeplinind şi funcțiile de șef de catedră, director al Centrului de cercetare pentru procesarea resurselor minerale şi a deșeurilor, precum şi pe cea de secretar științific al Universității de Nord Baia Mare. După pensionare, în anul 2003, devine profesor asociat la Universitatea de Nord din Baia Mare.

A publicat 13 tratate, monografii de specialitate, dintre care: Mineralurgia  (3 volume), Flotația  (2 vo­lume); Reactivi de flotație; Sche­­me şi regimuri de preparare a sub­stanțelor minerale utile; Progrese în prepararea minereurilor. Este autor al mai multor cursuri şi manuale universitare: Bazele preparării substanțelor minerale utile (2 volume şi îndrumător de lucrări practice); Flotația (3 volume); Protecția mediului în zonele miniere, toate având index ISBN.

A prezentat 60 de comunicări științifice la congrese şi simpozioane internaționale, care au avut loc în ţări ca: Iugoslavia, Franța, Macedonia, Slovacia, Turcia, Germania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, România etc.

A participat la 83 de congrese, sesiuni şi simpozioane naționale, a publicat 90 de articole în reviste de specialitate din domeniul procesării substanțelor minerale utile, al hidrometalurgiei, fizicii, chimiei etc.
A participat la elaborarea a 85 de contracte de cercetare-proiectare, este autor şi coautor la 45 brevete de invenții, dintre care 21 s-au aplicat în industrie. Profesorul universitar dr. Paraschiv Ilie este distins cu Ordinul Muncii clasa a III-a şi cu Ordinul Meritul Științific clasa a III-a, la care se adaugă alte patru medalii ale statului român. I s-a decernat Medalia de argint la Salonul Mondial de Invenții EUREKA Bruxelles, 1982 şi premiul Asociației Generale a Inginerilor din România pe anul 1996.
Este membru în Consiliul Științific al Conferințelor Balcanice de Procesare a Mineralelor şi membru de onoare fondator al Academiei Balcanice de Științe pentru Tehnologii Minerale.

A îndrumat elaborarea a 12 lucrări de doctorat care au fost susținute până în anul 2003, candidații obținând titlul științific de doctor inginer în procesarea mineralelor.
A coordonat până în anul 2008 pregătirea științifică a încă șase doctoranzi. În perioada 1974-1988, a coordonat activitatea Consiliului Tehnico-Ştiinţific în do­meniul pre­parării minereurilor neferoase al țărilor est-europene membre în fostul CAER.

Are lucrări publicate în numeroase volume editate în urma unor prestigioase manifestări științifice la care a participat, cum sunt: cel
de-al IX-lea Congres Internațional de Procesare a Mineralelor, Praga, 1970; Conferința Balcanică de Preparare a Minereurilor, Sofia, 1973; al XII-lea Congres Interna­țional de Procesare a Mineralelor, Sao Paolo, Brazilia, 1977; Simpozionul Germano-Român, Hanovra, Germania, 1981; Conferința de Biotehnologie, Pozargic, Bulgaria, 1983; a V-a Conferința Balcanică de Preparare a Minereurilor, Varna, Bulgaria, 1989; al XX-lea Congres Internațional de Procesare a Mineralelor, Aachen, Germania 1997; al IX-lea Simpozion Internațional de Biohidrometalurgie, Troia, Portugalia 1991; al X-lea Simpozion Internațional de Hidrometalurgie, Jackson, SUA, 1993; MicroCAD, Miskolc, Ungaria, 1994; al XIV-lea Congres Internațional Minier, Sofia, Bulgaria, 1994; al XXI-lea Congres Internațional de Procesare a Mineralelor Roma, Italia, 2000; Conferințele Balcanice de Procesare a Mineralelor desfășurate în: Baia Mare, România, 1977; Ohrid, Macedonia, 1995; Vatra Dornei, România, 1997; Belgrad, Iugoslavia, 1999; Istanbul, Turcia, 2001; Varna, Bulgaria, 2003; Durres, Albania, 2005; București, România, 2009; Tuzla, Bosnia-Herţegovina, 2011; Sozopol, Bulgaria, 2013; Simpozioanele de Procesare a
Mineralelor din Turcia (al VI-lea din 1996, al VII-lea din 1998, al
VIII-lea din 2000); Conferința de Mine şi Metalurgie de la Donji Milanovac, Serbia, 2004 şi altele.
Cărți şi cursuri universitare:
1. Ilie Paraschiv, Flotaţia vol. I şi II (monografie), Editura Tehnică, București, 1989, 1992.
2. I. Crăescu, N. Golcea, M. Gu­ran, P. Ilie, S. Tătaru, Mineralurgie vol. I, II şi III (tratat), Editura Tehnică, București, 1985, 1988, 1998.
3. Ilie Paraschiv, Reactivi de flotaţie (monografie), Editura Tehnică, Bucureşti, 1982.
4. Ilie Paraschiv, Bazele preparării substanţelor minerale utile vol. I, II şi III (curs), Universitatea de Nord Baia Mare, 1994.
5. Ilie Paraschiv, Regimuri de preparare a substanţelor minerale utile, Editura Tehnică, Bucureşti, 1978.
6. Ilie Paraschiv, Flotaţia substanţelor minerale utile, vol. I, II şi III (curs), Universitatea de Nord Baia Mare, 1994, 1995.
7. S. Krausz, Ilie Paraschiv, Teoria şi tehnologia flotaţiei, vol. I şi III, Editura Matrix, Bucureşti, 2001.
8. Ilie Paraschiv, Separarea prin flotaţie a monazitei de piroclor şi zircon, disertaţie 1964, Institutul de Oţeluri şi Aliaje, Moscova, URSS.

Profesorul univ. dr. Ilie Paraschiv a publicat peste 20 de studii şi lucrări de cercetare științifică reprezentative în domeniul preparării minereurilor neferoase auro-argentifere, al utilizării diverșilor reactivi în procesul de flotare, de protejare a iazurilor de steril, de protecție a mediului ş.a., toate fiind menite să conducă la creș­terea randamentelor de extracție şi a gradului de recuperare a metalelor din zăcămintele minerale supuse procesului de flotare din România. Domnia Sa deține, în același timp, peste 20 de brevete ca autor şi coautor privind diversele procese de separare a concentratelor, de obținere a con­cen­tratelor selective, de obținere a diferiților reactivi de flotație, dezarsenierea piritelor argentifere ş.a.
Profesorul univ. dr. Ilie Paraschiv s-a impus peste tot, pe unde l-au purtat interesele activității de cercetare şi exploatare, ca un om drept şi cinstit, aplecat mereu spre rezolvarea problemelor sociale şi economice din familiile celor pe care i-a condus.
Cu ocazia împlinirii frumoasei şi venerabilei vârste de 89 de ani, colectivul de cercetători, proiectanți şi colaboratori din cadrul
Centrului Universitar Nord îi urează multă sănătate şi cât mai multe bucurii!


 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.