• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Martie , 2016

„Problema noastră şi a judeţului este ce facem dacă nu suntem în stare să implementăm şi să finalizăm acest proiect. Eu îmi asum această responsabilitate şi la final toată lumea va apr

Reporter: Care sunt motivele pentru care v-aţi asumat împreună cu Consiliul Local realizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor în comuna Fărcaşa, la Sârbi?

Ioan Stegeran: Managementul integrat al deşeurilor este o problemă foarte importantă pentru judeţul nostru şi în cadrul discuţiilor care au avut loc la Consiliul Judeţean, toate UAT-urile din judeţ au fost chemate să susţină acest proiect. Noi avem o zonă în care am ştiut că se pretează o astfel de investiţie, dar am pus şi unele condiţii: să fie toată selectarea automată, să se respecte toate normele de mediu şi astfel,  studiul de impact a fost făcut cu mare atenţie, iar aprobările au venit şi de la Ministerul Mediului şi de la Uniunea Europeană. Această etapă a durat cam un an şi jumătate.

Apoi s-a trecut la proiectare, iar acum, după cum se vede, s-a trecut la execuţia propriu-zisă  a investiţiei. De ce ne-am asumat această  decizie? Pentru că am făcut-o în cunoştinţă de cauză, am văzut în alte părţi cum funcţionează astfel de centre, am studiat, m-am documentat. În alte zone, astfel de centre sunt mult mai aproape de case decât la noi, la 500 de metri, chiar 300 de metri, am văzut că, la 200 de metri de centru, în alte părţi, se construiesc cartiere de locuit.

Şi nu e niciun fel de problemă.

Dacă operatorul e serios şi Consiliul Judeţean va face în aşa fel caietul de sarcini încât să-l oblige să respecte toate normele de mediu, totul va bine. De altfel, şi noi am pus oricum câteva condiţii prin contractul făcut cu Consiliul Judeţean: nu se aduc deşeuri din altă parte, din alte judeţe, din alte ţări; nu se aduc deşeuri periculoase, aici sunt doar deşeuri menajere, ceea ce rezultă din activitatea gospodărească.

Toată lumea se sperie de ce există un singur depozit pe tot judeţul, dar uită că mai sunt patru staţii de transfer unde sunt selectate deşeurile voluminoase, iar la Sârbi va ajunge doar compostul. De acolo se va putea scoate şi biogazul. Va fi împrejurul depozitului o perdea verde de cinci rânduri de copaci, va fi un drum în jurul depozitului, de acces la proprietăţi şi de afară, acest centru va părea o uzină, o fabrică.  Sigur că m-am expus în ţintă pentru mulţi, în instanţe, denunţuri la procuratură cu tot felul, prin această decizie, dar eu ştiu că am respectat legea şi că am susţinut judeţul Maramureş. Am convingerea că şi Consiliul Judeţean ne va susţine în proiectele pe care le avem, ne va ajuta să le devansăm, să nu le facem în 10 ani, să le facem în 2 ani.

 

De asemenea, noi vom avea control asupra a ceea ce se va întâmpla în acest centru. Vom delega un om de la primărie, am precăzut în contract acest lucru şi la prima abatere de la normele de mediu le vom bloca accesul. Noi vom avea o barieră de acces în partea de jos şi dacă există abateri sau încălcări, acolo va scrie „pe aici nu se mai trece”. Dacă se respectă legea, totul va fi bine.

 

Reporter: Ce beneficii aduce acest centru pentru comuna Fărcaşa?

Ioan Stegeran:  În primul rând, va fi un venit suplimentar pentru bugetul local, prin taxele şi impozitele plătite, de asemenea, vor fi peste 100 de locuri de muncă. La aceste beneficii directe se adaugă şi investiţiile adiacente, cum e drumul comunal DC 92, un drum de trafic greu, de 9,5 km, cu bretele pentru Buzeşti, două pentru Sârbi şi se conectează cu DC 94 în Fărcaşa, acest proiect se cifrează la circa 4 milioane de Euro.

Al doilea proiect important pentru comuna Fărcaşa este extinderea reţelei de apă până la Depozitul ecologic, un atu în plus pentru a se dezvolta acolo ferme agricole, crescătorii de animale, locuri de agrement etc. A  treia investiţie este extinderea reţelei de energie electrică, practic se va duce o linie medie de 220 kw, până acolo, fapt care dă altă posibilitate de a se dezvolta în zonă activităţi industriale şi agricole.

 

Reporter: Există foarte multe temeri şi mituri neîntemeiate cu privire la acest proiect.

Ioan Stegeran: Sunt păreri nedocumentate, care nu au niciun fel de susţinere teoretică sau ştiinţifică. Am auzit inclusiv temerea pentru dezvoltarea unor malformaţii. Întrebaţi, de exemplu, la Satu Nou ce malformaţii sunt, când ei trăiesc de zeci de ani la 200 de metri de o rampă deschisă. Problema noastră şi a judeţului este ce facem dacă nu suntem în stare să implementăm şi finalizăm acest proiect.

Eu îmi asum această responsabilitate şi la final toată lumea va aprecia că e o investiţie bună. Separat de acest lucru, pentru ca acest depozit să funcţioneze la parametri optimi, e nevoie de educaţia populaţiei. De aici trebuie să începem.

 

 

„Managementul integrat al deşeurilor este o problemă foarte importantă pentru judeţul nostru şi în cadrul discuţiilor care au avut loc la Consiliul Judeţean, toate UAT-urile din judeţ au fost chemate să susţină acest proiect. Noi avem o zonă în care am ştiut că se pretează o astfel de investiţie, dar am pus şi unele condiţii: să fie toată selectarea automată, să se respecte toate normele de mediu şi astfel,  studiul de impact a fost făcut cu mare atenţie, iar aprobările au venit şi de la Ministerul Mediului şi de la Uniunea Europeană”.

Ioan Stegeran, primarul comunei Fărcaşa

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.