Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Problema deșeurilor, aproape de linia de finiș
De săptămâna viitoare, depozitarea deșeurilor din județul nostru intră într-o nouă etapă, prin închiderea rampei din Satu Nou de Jos. Pentru pregătirea strategiei pe termen scurt, mediu și lung, administrația județeană a efectuat, săptămâna trecută, mai multe vizite în teren.
Începând de săptămâna viitoare, depozitarea deșeurilor pe celebra rampă de la Satu Nou de Jos devine istorie. Închiderea unei rampe temporare din județul nostru încheie un capitol important din managementul deșeurilor și ne obligă să deschidem altele pe care, din păcate, nu am fost în stare să le operaționalizăm vreme de un deceniu și jumătate. Practic, Maramureșul de dincoace de deal este acum în aceeași situație cu Maramureșul istoric, unde rampa temporară din Sighetu Marmației a fost deja închisă. După câteva săptămâni, în care gunoiul nu a fost ridicat, s-a găsit o soluție temporară: depozitarea deșeurilor în județele vecine. Dar există două probleme: costurile mari de transport și cantitatea, pentru că nimeni nu va accepta să preia întreaga cantitate de deșeuri din județ, cifrată la circa 7000 de tone. Soluția? Operaționalizarea stațiilor de sortare, colectarea selectivă și reciclarea. Dar toate acestea necesită timp, investiții, informare și conștientizare.
Săptămâna trecută, președintele Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, a efectuat două vizite în teren importante. Una la Fărcașa, locul în care se construiește centrul de deșeuri care trebuie finalizat până în 2023 și cealaltă, la Sighetu Marmației, municipiu care a avut numeroase probleme cu colectarea și depozitarea deșeurilor.
„După îndelungi discuții și analize cu specialiștii, concluzia este simplă: în ciuda deciziilor proaste luate de-a lungul timpului în derularea proiectului SMID de la Fărcașa, acesta trebuie finalizat până în 2023, pentru a nu fi obligați să dăm înapoi banii europeni. Aceasta este soluția pe termen lung. Pe termen scurt, vom depozita deșeurile la Oradea și Satu Mare, cu condiția ca acestea să fie sortate. În acest sens, am avut deja discuții cu Drusal pentru a porni stația de sortare de la Sighet începând din această lună. Imediat ce stația va fi operabilă, vom putea crește capacitatea de reciclare și, astfel, va scădea și cantitatea de deșeuri care trebuie transportată și depozitată. Pe termen mediu, în circa 6-8 luni, trebuie să avem un depozit temporar sau o celulă finală în județ, astfel încât să scadă costurile cu transportul și depozitarea deșeurilor”, a spus președintele CJ, Ionel Bogdan.
.
În ceea ce privește problema de la Sârbi, Ionel Bogdan a arătat că: „Avem soluțiile tehnice pentru a finaliza cât mai curând acest proiect și finanțarea necesară pentru lucrările de care mai este nevoie pentru a putea depozita aici deșeurile din județ. Este vorba de consolidarea versantului pentru stabilizarea terenului pe care se află depozitul, realizarea primei celule de depozitare și punerea în funcțiune a tuturor instalațiilor proiectului. Mă bucur că am găsit deschidere și cooperare la Primăria Fărcașa pentru a finaliza cât mai curând acest proiect de care județul are mare nevoie. Din primele zile ale mandatului la Consiliului Județean, am lucrat pentru a duce la capăt cât mai curând acest proiect, început cu peste 10 ani în urmă și care a fost întârziat nepermis de mult de fosta administrație. Astfel, am stabilit ca, pentru lucrările care au mai rămas de realizat, contractul să prevadă și execuție, și proiectare, ceea ce va oferi siguranța că firma câștigătoare va putea regla rapid orice aspect tehnic. În paralel, luăm măsuri pentru creșterea colectării selective și reducerea cantității de deșeuri ce trebuie depozitată de la circa 80%, la 40%. Avem în plan să ajungem la 15% cantitate de deșeuri de depozitat din totalul cantității colectate. E un plan ambițios, pe care am început deja să îl implementăm și am convingerea că, împreună cu cetățenii din Maramureș, care se vor implica activ în colectarea selectivă, vom reuși să îl realizăm”.
Există și aici o condiție: din poziția autorității locale (susținută în unanimitate de către toți consilierii locali în ședința de consiliu de săptămâna trecută) s-a desprins ideea că prima mașină cu deșeuri menajere va putea veni la depozit doar în momentul în care terenul va fi stabilizat, nemaiexistând pericol de alunecări, când instalațiile vor fi perfect funcționale și totul se va derula conform proiectului inițial. Altfel spus, autoritățile locale din Fărcașa nu vor permite deschiderea centrului, dacă acesta nu va fi conform proiectului și legii, iar pericolul alunecărilor de teren nu va fi înlăturat complet. Vom reveni.
„Pe termen scurt, vom depozita deșeurile la Oradea și Satu Mare, cu condiția ca acestea să fie sortate. În acest sens, am avut deja discuții cu Drusal pentru a porni stația de sortare de la Sighet începând din această lună”.
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș