• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Mai , 2021

Primarul de Baia Mare anunță: Două parcuri industriale și un consilier personal

Noi demersuri pentru dezvoltarea economică a municipiului Baia Mare, de interes pentru cetățeni, a arătat, într-o conferință de presă, primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Acesta a vorbit despre înființarea a două parcuri industriale. Anunțul primarului a produs reacții pro și contra. Au fost voci care au spus că acest subiect a mai fost discutat, dar nu s-a făcut nimic. Alții au apreciat inițiativa primarului.  Dincolo de polemici, există două proiecte care își vor urma cursul firesc, dar este nevoie de consens în cadrul Consiliului Local. 

 

Cătălin Cherecheș a pre­zentat pe scurt pro­iec­tele celor două parcuri industriale și zonele în care se vor ridica.

„Înființăm două parcuri industriale și unul tehnologic. Parcurile Industriale Vest și Phoenix vor include și firmele care au activitate acum în aceste zone. Autoritatea Publică Locală va înființa, în scurt timp, aceste două parcuri industriale: Vest și Phoenix, respectiv, în zona fostului combinat metalurgic Cuprom, va fi dezvoltat, printr-o investiție de aproximativ 50 de mi­lioane de euro, un parc tehnologic.
Parcul Industrial Vest are ca și delimitare strada Gării - bulevardul Unirii - bulevardul Independenței - limita teritorială cu UAT Tăuții-Măgherăuș și UAT Recea. Este zona nouă industrială, unde se află două societăți importante, Aramis și Italsofa, care au aproape 10.000 de angajați, respectiv un proiect pe care vrem să-l extindem spre Aeroportul Maramureș. Este un proiect care ține de atenția pe care o avem față de mediul de afaceri care a activat până acum în municipiul Baia Mare, față de toți cei care au investit și au pus pe masă pâine multor familii din Baia Mare. Dorim să introducem în acest perimetru al parcurilor industriale toate societățile care astăzi funcționează și care trebuie să be­ne­ficieze de facilitățile acestora. Cel de-al doilea parc industrial este proiectat pe zona industrială veche a orașului, respectiv zona Phoenix – Cuprom, dar și zona societăților sau a societății de construcții din perioada comunistă care activează în zonă. Vorbim, în acest caz, des­pre perimetrul deli­mi­tat de străzile Mihai Eminescu - Oborului - Electrolizei - Vasile Lucaciu - Forestierilor. Consider că trebuie susținute societățile comerciale care activează acolo astăzi, dar trebuie să găsim moda­litatea - atât pe fonduri europene, cât și în parteneriat cu investitori care își doresc să activeze în acest parc industrial - pentru decontaminarea zonei Cuprom. Pe această suprafață de aproximativ 5 hectare vom avea și un parc tehnologic, pe care îl vom realiza cu fonduri europene, în perioada de finanțare 2021-2027, împreună cu Universitatea Teh­nică din Cluj, respectiv cu operatori economici relevanți. Este o investiție de 50 de milioane de euro, unde aportul nostru este unul substanțial, de aproximativ 20 de milioane de euro. Vom introduce aceste proiecte în dezbatere pu­bli­că, astfel  încât cetă­țe­nii să înțeleagă exact care sunt zonele pe care ne axăm.
Nu acceptăm ca forța de muncă în care au investit societățile comerciale și care au ținut în viață până acum economia orașului să fie preluată de unii care vor veni să dezvolte afaceri în concurență nefirească, tentați fiind de fa­cilități, și care nu au făcut nimic pentru Baia Mare și pentru băimăreni. Pe noi ne interesează, în primul rând, respectul, protejarea și facilitățile pe care putem să le acordăm celor care, până astăzi, au fost coloana vertebrală a eco­nomiei municipiului Baia Mare, respectiv a județului Maramureș. Și asta pentru că Baia Mare reprezintă 80 la sută din economia județului Maramureș. Prioritatea mea sunt firmele care azi funcțio­nează in Baia Mare. Acestea îmi doresc să se dezvolte și ele, pe lângă faptul că merită facilități”, a spus Cătălin Cherecheș.

Primarul băimărean a prezentat-o pe Diana Iluț, fostul consilier local, în postura de consilier personal.
„Printr-un exercițiu aproape unic în România la nivel politic, un exercițiu care ține de onoare, doamna consilier Diana Iluț a considerat că e moral să renunțe la ca­litatea de consilier local al municipiului Baia Mare. Așadar, începând din 11 mai, va deveni consilierul primarului municipiului Baia Mare pe probleme econo­mice, respectiv pentru relația cu mediul de afaceri. Îi mulțumesc pentru că, indiferent din ce postură - om de afaceri, reprezentant al unor entități asociative importante la nivelul României sau entități asociative pentru mediul de afa­ceri, consilier local ori consilier al primarului - se implică în comunitate și se implică foarte activ în relația dintre Autoritatea Publică Locală a municipiului Baia Mare și socie­tă­țile comerciale care activează în Baia Mare. Este o voce care repre­zintă mediul de afaceri la nivel național, iar eu respect foarte mult acest lucru. Apreciez mai ales faptul că unii dintre bărbați ar putea lua lecții de «bărbăție» de la doam­na Iluț”, a spus Cătălin Cherecheș.


„Pe noi ne interesează, în primul rând, respectul, protejarea și facilitățile pe care putem să le acordăm celor care, până astăzi, au fost coloana vertebrală a eco­nomiei municipiului Baia Mare, respectiv a județului Maramureș. Și asta pentru că Baia Mare reprezintă 80 la sută din economia județului Maramureș. Prioritatea mea sunt firmele care azi funcțio­nează in Baia Mare. Acestea îmi doresc să se dezvolte și ele, pe lângă faptul că merită facilități”.
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.