• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Februarie , 2013

Primarul Cătălin Cherecheş a clarificat dezinformările venite dintr-o parte a mass-media

O conferinţă de presă inedită a susţinut primarul Cătălin Cherecheş, care a luat atitudine în privinţa dezinformărilor venite dintr-o parte a presei locale, pe subiectele cele mai importante pentru comunitatea băimăreană. Chiar dacă nu ştie motivul care stă la baza dezinformărilor survenite în ultimele săptămâni, primarul a dorit să clarifice şi să prezinte, încă o dată, informaţiile concrete despre câteva proiecte vitale.

Un punct important l-a reprezentat şi iniţiativa primarului Cherecheş, care a solicitat parlamentarilor maramureşeni să sprijine autoritatea locală în ceea ce priveşte proiectul de extindere al Aeroportului Internaţional Baia Mare, dar şi finanţarea pentru drumul expres Vaja – Baia Mare. Asta mai ales după ce Maramureşul a fost privat de alocări guvernamentale pentru investiţii în 2013.

Aflaţi toate informaţiile reale despre creditul pe care urmează să îl acceseze administraţia publică locală a Municipiului Baia Mare

Consilierii locali au aprobat la şedinţa publică din luna decembrie 2012, în prezenţa reprezentanţilor mass-media (!) contractarea unui credit în valoare de 100 de milioane de lei. Cu toate acestea, o parte a presei a acuzat că această decizie a fost luată „la secret”, asta deoarece proiectul a fost modificat ca formulare într-o şedinţă de îndată, la începutul lunii ianuarie 2013. Modificările aprobate atunci de consilieri, nu au schimbat cu nimic datele importante ale proiectului adoptat în şedinţa din decembrie. Singura modificare survenită a fost una de formulare, în loc de termenul care se referă la perioada contractării „pentru 20 de ani” fiind modificat cu „până la 20 de ani”.

 

„În condiţiile în care avem nevoie de co- finanţare a multiplelor proiecte cu finanţare europeană, având în vedere că oraşul nostru se angajează pe noile proiecte din bugetul european 2014 – 2020, o linie de credit de până la 100 de milioane de lei, reprezintă pentru Municipiul Baia Mare o premiză pentru dezvoltare. În decembrie 2012, gradul de îndatorare al oraşului nostru era de 9%, în condiţiile în care legea permite o îndatorare maximă de 30%. În perioada de vârf a creditului pe care dorim să-l accesăm, în anul de maximă îndatorare, Municipiul Baia Mare ar avea un grad de îndatorare de 20%, ceea ce ne-ar poziţiona şi astfel, cu mult sub limita maximă permisă. Acest fapt concret permite o flexibilitate din punct de vedere al exerciţiului financiar, şi totodată, dezvoltarea. S-a spus că acest credit a fost aprobat pe ascuns de către consilierii locali. Lucru cât se poate de neadevărat. Şedinţa ordinară din data de 20 decembrie 2012 nu a fost o şedinţă ascunsă! Majoritatea celor din presă au participat la şedinţa aceasta, unde s-a aprobat accesarea creditului de până la 100 de milioane de lei, cu o maturitate de 20 de ani. În şedinţa din ianuarie am modificat doar o formulare, faptul că nu mergem pe un credit pe 20 de ani, ci până la 20 de ani”, a spus Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.

 

Toţi băimărenii vor putea beneficia de programul de reabilitare termică finanţat din fonduri europene şi de reducerea oferită de aleşii locali

 

În 31 ianuarie, Consiliul Local a aprobat reducerea de la 20, la 10 % a contribuţiei personale din parte cetăţenilor care beneficiază de proiectul cu finanţare europeană, care prevede reabilitarea termică a blocurilor. Chiar dacă în prima parte, de acest program beneficiază blocurile din zona Pieţei Revoluţiei, programul de finanţare este unul multi-anual, care va dura până în 2020, asta înseamnă că toţi băimărenii vor beneficia de acest tip de reabilitare. Şi în acest caz au existat dezinformări, astfel că primarul Cherecheş a reiterat detaliile concrete ale proiectului, astfel încât cetăţenii să fie corect informaţi.

 

Continuă şi în acest an investiţiile în infrastructura de drumuri

 

Chiar dacă administraţia publică locală actuală a fost criticată pentru lucrările efectuate în urmă cu câţiva ani, de către foştii aleşi locali, primarul Cătălin Cherecheş a dorit să facă o serie de precizări, astfel încât opinia publică să nu fie dezinformată de „binevoitori”.

 

„Acest credit pe care dorim să îl accesăm este unul pentru investiţii, dar şi pentru cofinaţarea proiectelor cu finanţare europeană. Până la data de 20 decembrie 2012, Municipiul Baia Mare avea două credite contractate de vechea administraţie, care însumau 100 de milioane de lei. Datorită faptului că pe parcursul ultimilor patru ani, o parte din ultimul credit, respectiv suma de 40 de milioane de lei, nu a fost accesată şi, neexistând posibilitatea, în baza unei negocieri, să păstrăm aceeaşi rată a dobânzii, am fost nevoiţi să anulăm acel credit. Orice modificare a situaţiei iniţiale, a condiţiilor din caietul de sarcini, ar fi reprezentat o nerespectare a prevederilor legale” - Cătălin Cherecheş, primarul Municipiului Baia Mare.

 

„Putem merge în municipiile Satu Mare, Cluj-Napoca sau Zalău, să vedem starea drumurilor de acolo, apoi să comparăm cu drumurile noastre. Vom avea o surpriză, în sensul că în Baia Mare lucrurile la acest capitol sunt chiar mulţumitoare şi în drum spre a fi satisfăcătoare, dacă nu chiar excelente. Am o mare satisfacţie să văd că lucrările realizate sub forma unor reparaţii capitale, efectuate în ultimele 20 de luni, nu au nevoie de nici un fel de reparaţii curente. Nu s-au depreciat absolut deloc. În rest, lucrări care au fost fără garanţie sau cu garanţii scurte, fără control şi care au fost realizate în urmă cu mai mulţi ani, cu siguranţă că au suferit prejudicii. Care, bineînţeles, vor fi remediate îndată ce temperaturile ne vor permite intervenţia. Vom continua şi în acest an programul amplu de investiţii în infrastructura de drumuri, la fel cum i-am obişnuit pe băimăreni în ultimele 20 de luni. Lucrările pe care le-am realizat au o garanţie de 2 ani, faţă de o garanţie iniţială de şase luni, conform contractelor pe care le-am moştenit de la fosta administraţie” - Cătălin Cherecheş, primarul Municipiului Baia Mare.

 

„În ultimii 7 ani, multe asociaţii de proprietari au făcut documentaţii pentru a beneficia de un asemenea proiect. Dar niciodată nu a fost finanţată reabilitarea niciunui bloc, nici din fonduri locale sau de stat, nici din fonduri europene. Există acum, pe baza legii europene, dar şi pe baza previziunilor făcute de Ministerul Administraţiei şi Dezvoltării, un astfel de proiect pentru municipiile reşedinţă de judeţ. Corelând şi cu alte investiţii pe care dorim să le facem, am mers pe două pachete. Unul care cuprinde blocurile care au fost iniţial propuse de către asociaţii spre reabilitare, şi unde oamenii au aşteptat degeaba până acum, şi, în acord cu ce demarăm în acest an, reabilitarea Pieţei Revoluţiei, blocurile din perimetrul acesta. Asta nu înseamnă că ne oprim aici! Pe măsură ce vom avea fondurile pentru studiile de fezabilitate, proiectele tehnice, vom marşa pas cu pas, şi vom continua acest program până în anul 2020. Comisia Europeană a pus un mare accent pe eficienţa energetică, indiferent dacă ele sunt publice sau private. Să dea Dumnezeu să avem suficiente resurse să facem proiecte, la câţi bani vor fi la nivelul Uniunii Europene pentru reabilitările termice” - Cătălin Cherecheş.

 
Daniel POP

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.