• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 10 Septembrie , 2013

Primăria lui Tony bate toate recordurile de haiducie

Ana are mere, Tony are primărie, borşenii nu mai au nimic. Au ieşit pe rând din proiectul privind reabilitarea reţelei de apă-canal, acum ies şi din proiectul privind gestiunea deşeurilor. Ba mai mult, de o vreme nu mai au nici primărie, care e închisă pe perioadă nedeterminată.

 

Primăria Borşa bate toate recordurile naţionale. Şi negative. E probabil singura localitate care a renunţat la două proiecte vitale: cel care rezolva problema apei şi canalizării şi cel care rezolva problema salubrizării în niciun an. Şi, e singura primărie din ţară închisă în semn de protest, pe perioadă nedeterminată, pentru că Ministerul Sănătăţii nu vrea să cedeze Consiliului Local Spitalul orăşenesc şi să-l schimbe pe noul director, adică fostul primar Remus Şteţco.

La început a fost scandalul legat de proiectul de reabilitare a infrastructurii de apă –canal în Maramureş. Borşa a decis să se retragă din ADI Maramureş, asociaţia intercomunitară care gestiona proiectul. Acum, primarul de Borşa, Toader (Tony) Mihali a decis să se retragă şi din ADI privind managementul integrat al deşeurilor, proiect cifrat la circa 64 de milioane de Euro, prin care se va rezolva problema salubrizării în tot judeţul prin construcţia unui Centru de Management al Deşeurilor la Fărcaşa şi a trei centre de transfer la Sighetu Marmaţiei, Moisei şi Târgu Lăpuş.

 

Primarul de Borşa pune că proiectul sistemului integrat al deşeurilor, conceput cu mult timp în urmă, este unul demodat, care nu aduce avantaje şi nu în ultimul rând, este foarte scump pentru populaţie. De aceea, Primăria Borşa intenţionează să se retragă din proiect. “O finanţare, un proiect, e bine să aducă avantaje populaţiei. Nu dezavantaje. Vor fi foarte scumpe transportul, colectarea, selectarea la Sighet, transportul până la Fărcaşa. Sunt costuri enorme. Toate acestea se vor resimţi în buzunarul populaţiei”. Primarul se laudă că a găsit o soluţie cu investiţii străine, „un incinerator de tip reactor, nu un incinerator clasic care consumă gaz sau petrol pentru a arde deşeuri. E un incinerator cu reacţie, de tehnologie nouă, modernă, care consumă aproximativ 5% din electricitatea pe care o produce şi încălzeşte şi apă caldă, care poate fi transportată la blocuri, la instituţii, pentru încălzire”.

Ce efecte va avea decizia asupra proiectului judeţean? Niciuna.

În schimb, asupra borşenilor, efectele vor fi costisitoare. Preşedintele Consiliului Judeţean, Zamfir Ciceu, spune că: „În cazul în care Borşa decide ieşirea din ADI privind managementul deşeurilor, nu se schimbă nimic în parcursul finanţării proiectului. Dacă se emite decizia de finanţare, se va semna contractul şi fără ei. Orice modificare de aici încolo nu va implica riscul finanţării, ci a realocării. Noi trebuie să ţinem cont la contractul de atribuire să se încheie fără a ţine cont de obiectivele ce se află în circumscripţia oraşului Borşa.

Nu este niciun fel de tragedie dacă Borşa iese din ADI, aşa cum nu a fost niciun fel de tragedie când a ieşit din ADI Apă-canal, doar vom reloca obiectivul. Pe ei îi va avea într-o măsură foarte mare, în sensul că un aventurier care ia decizii aventuriere nu ţine seama de interesul comunităţii. Plata, din păcate, poate fi doar una electorală, pentru locuitorii oraşului Borşa ar putea fi însă o una mare pentru că, din câte ştiu eu, a face doar pentru oraşul Borşa un sistem de management al deşeurilor care să fie profitabil şi cu costuri mai mici decât un sistem integrat la nivelul judeţului Maramureş mi se pare imposibil.

Transpun anumite politici şi frustrări personale într-o politică care nu este în interesul cetăţeanului”. Pentru ca lista să fie completă, borşenii au anunţat că vor bloca DN 18, supăraţi că lucrările de reabilitare se derulează prea încet, deşi abia acum s-a reuşit deblocarea proiectului.

Preşedintele CJ Maramureş e tranşant şi în această privinţă:

„ Deciziile altora nu le pot comenta. Nici mie nu-mi place cum circul pe drumurile din Maramureş, dar nu este o soluţie să blocăm toate drumurile. Întotdeauna într-o funcţie publică e mai uşor să găseşti vinovaţi nu soluţii. Întotdeauna am încercat să găsesc soluţii, nu vinovaţi, pentru că nu mă ajută cu nimic să arăt cu degetul. Noi trebuie să găsim soluţii, nu să tot răscolim mereu, mereu şi să nu facem nimic pierzând vremea cu vânătoarea de vrăjitoare”.

 
 

“Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş”, o investiţie de circa 64 de milioane de euro, cu mai multe componente: implementarea unui sistem de colectare şi transport al deşeurilor pe toată raza judeţului; construirea a 2 staţii de transfer (Târgu Lăpuş şi Moisei), 1 staţie de sortare şi transfer (Sighetul Marmaţiei) şi 7 centre de colectare a deşeurilor voluminoase (Baia Mare, Târgu Lăpuş, Şomcuta Mare, Sighetul Marmaţiei, Seini, Borşa, Vişeu de Sus); va fi construit un Centru de Management Integrat al Deşeurilor, incluzând rampa ecologică şi instalaţiile aferente, Staţie de Tratare Mecano-Biologică şi Staţie de Sortare a Deşeurilor reciclabile, în comuna Fărcaşa – localitatea Sârbi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.