• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 3 Februarie , 2015

Primăria Bocicoiu Mare, în moarte clinică

De un an, Primăria Bocicoiu Mare funcţionează la cotă de avarie, fără ca cineva, instanţa, prefectura etc. să reuşească să rezolve o problemă care a devenit deja penibilă şi din cauza căreia suferă în primul rând cetăţenii.

 
 
 

Potrivit legii, dizolvarea unui Consiliu local e simplă şi, atunci când organul reprezentativ local nu mai e funcţional, aleşii ar trebui să se întoarcă la popor, adică la vot. În practică, lucrurile sunt ca de obicei mai complicate astfel că, în Bocicoiu Mare s-a ajuns la situaţie hilară: de un an, comuna nu are un Consiliu funcţional, executivul e blocat, dar cei care ar putea decide, instanţa, prefectura etc. s-au arătat incapabili în deblocarea situaţiei.

 

Problemele au început anul trecut, din cauza unor divergenţe legate de votul bugetului. Liviu Lazarciuc, primarul comunei Bocicoi, explică: „Problemele au început de la începutul anului 2014. Consilierii locali nu s-au înţeles cu votarea bugetului local. Au fost vreo trei şedinţe care au fost boicotate prin absenţa consilierilor. A fost şi o situaţie puţin mai grea pentru că unul dintre consilieri şi-a pierdut mandatul şi din 13 au rămas 12. Iar în felul acesta au rămas 6 care vroiau să voteze şi 6 care nu vroiau. După câteva şedinţe de neînţelegeri, 6 dintre consilieri nu au mai venit la şedinţă pentru că nu s-a mai putut cu boicotarea şi cu frânarea făcută de ceilalţi. Pentru că 6 dintre consilieri au votat numai contra. De exemplu, urma asfaltarea străzilor în satul Tisa, dar ei nu vroiau asfaltare, ci camere de luat vederi.

Deci, totul ca să îmi blocheze investiţiile. Numai că ştiţi cum este, că investiţiile trebuie continuate şi nu se poate trece la alta înainte să se termine cea care a fost propusă. Nu se poate spune că cei 6 care nu s-au mai prezentat la şedinţă sunt consilierii mei. Pentru că dintre aceştia am un singur consilier, pentru că restul sunt din alte partide. Dar s-au grupat în două. Grupul din a cărui cauză am ajuns în această situaţie este format din viceprimar, doi foşti viceprimari, un fost primar etc. Deci, s-a făcut un grup care să mă blocheze. Intenţia lor este să blocheze comuna, să blocheze investiţiile ca să iasă rău lucrurile în mandatul meu de primar. După ce jumătate din consilieri nu s-au mai prezentat la şedinţe, cei 6 din opoziţie şi-au validat un al 7-lea consilier. Şi tot scot hotărâri de aproape un an, inclusiv luna aceasta, care sunt contestate de Instituţia Prefectului în Contenciosul Administrativ”.

 

În aprilie 2014, primarul a cerut în instanţă dizolvarea Consiliului Local, dar nici până acum nu s-a dat o sentinţă, aşa că Bocicoiu Mare riscă încă un an fără buget: „Nevotându-se bugetul, anul trecut am funcţionat la sistem de avarie cum ne permitea legea. Nu s-a putut intra în normalitate pentru că procesele sunt pe rol şi nu există o sentinţă în acest sens. Dacă ar fi o sentinţă, am intra în legalitate.

Pentru că am trece la procedura de dizolvare a Consiliului şi s-ar îmbunătăţi situaţia până la formarea noului Consiliu. Prefectura a dat în Contencios toate hotărârile lor pentru că sunt ilegale, dar nu poate altceva decât să aştepte sentinţa. Ei, prin hotărârile pe care le-au scos, au aprobat bugetul, execuţia, dar acestea nu au folosit la nimic. În momentul de faţă, procesul cu dizolvarea Consiliului este suspendat la Bistriţa, pentru că este pe rol primul proces, cel cu validarea celui de-al 7-lea consilier pe care l-au validat cei 6 consilieri din opoziţie pentru a putea face şedinţe pe mai departe. Suntem blocaţi pentru că întâi trebuie judecat procesul cu validarea consilierului şi apoi se reia cel de dizolvare a Consiliului local. Abia aşteptăm să intrăm în normalitate, să se judece o dată aceste probleme pentru că este foarte greu să funcţionăm la nivel de avarie.

 

Oamenii din comună sunt sătui deja. Ei au participat şi la şedinţele anterioare, pentru că de acolo au plecat problemele. Grupul din opoziţie frâna tot ce putea. De exemplu, Bocicoiul a fost alimentat de la o fântână care a secat şi locuitorii au rămas fără apă. Am tras o conductă din Crăciuneşti şi am alimentat Bocicoiul, iar opoziţia nu a vrut să voteze alimentarea respectivă.

A trebuit să facem şedinţă la care să vină tot satul să înţeleagă că trebuie să voteze pentru că este o problemă în Bocicoi. Până la urmă au votat că a venit tot satul să susţină problema alimentării cu apă. De asemenea, a trebuit votată o investiţie pentru toalete la Grădiniţa din Crăciuneşti şi a fost nevoie să chemăm mămicile cu oliţe ca să înţeleagă consilierii că într-adevăr e nevoie de WC-uri la Crăciuneşti. Probabil s-au gândit că vor câştiga alegerile dacă se vor împotrivi la tot ceea ce se doreşte să se facă în acest mandat al meu de primar. Dar ei nu se gândesc că sunt consilieri, că şi de ei depinde ce se face, iar oamenii văd ce se întâmplă şi ştiu cine este vinovat”.

 

Cristian Petrovan, viceprimarul comunei Bocicoiu Mare are, evident, altă versiune, din care reiese însă aversiunea pe care o are faţă de primar: „Din 10 februarie, 6 consilieri nu s-au mai prezentat la şedinţă la îndrumarea domnului primar. Noi, ăştialalţi 6, la a doua şedinţă l-am validat pe al 7-lea consilier. În 2 aprilie am votat bugetul. Dar pentru toate astea am fost acţionaţi în Instanţă. În 3 aprilie 2014 domnul primar a acţionat în Instanţă pentru dizolvarea Consiliului Local. Problema este că domnul primar, de când sunt aici, nu a făcut altceva decât să ducă lumea în eroare, a minţit şi ne-a povestit verzi şi uscate. Zice că am fost noi împotrivă, mai ales cu bugetul, ceea ce nu este adevărat. Pentru că noi, când am dezvoltat bugetul, am dezbătut pe capitole. Când s-a ajuns la combustibil s-a votat în unanimitate pentru poliţie şi pompieri, dar când a fost vorba de paza comunală, ne-am împotrivit. Că avem doi paznici care fac numai prostii şi avem reclamaţii. Nu am fost de acord cu combustibilul pentru ei, pentru că nu au maşină personală să aibă contract de comodat, deci cum să le dăm motorină? În acel moment

s-au ridicat şi au plecat. Şi de atunci nu au mai venit la şedinţă. Nu am fost noi împotriva acelui buget.

 

În 2012 l-am ajutat să ajungă primar, am fost pe aceeaşi listă. Cu promisiunea că mă va alege viceprimar. După alegeri mi-a întors spatele, iar la şedinţă m-a ales opoziţia. Nu am nicio răzbunare.

V-a dezinformat total. Noi în 2012 şi 2013 am colaborat, dar domnul primar nu ne-a adus la cunoştinţă faptul că Primăria este executată silit. Şi am văzut că aveam o penalitate de peste un miliard. Dacă venea la şedinţă şi ne spunea, nu era problemă, dar am pierdut un miliard pe 2013, iar pe 2014 bugetul de investiţii. Deci, domnul primar a dat întotdeauna vina pe cineva. Acum, după un an de când nu se prezintă consilierii la şedinţă, se poate să vină să spună că mergem înainte? Cineva trebuie să se găsească vinovat pentru pierderea bugetului şi a acelui miliard!”.

 

Ar fi bine, însă, ca aleşii locali să înţeleagă că deasupra oricăror orgolii ar trebui să stea interesul cetăţeanului şi că n-au fost aleşi să se certe. Nu poţi bloca activitatea unei instituţii pentru că aşa vor muşchii tăi. Vom reveni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.