• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 9 Aprilie , 2013

Prima promoţie de la Vasile Lucaciu

La finele săptămânii trecute, Colegiul Naţional Vasile Lucaciu a sărbătorit 50 de ani de la înfiinţare. O jumătate de secol, în care a format elite răspândite în toată lumea. Vă prezentăm profilul unui absolvent de elită a liceului, care face parte din prima promoţie a instituţiei de învăţământ.

 

Liviu Petrean s-a născut în 1946, în satul Tohat. Este Doctor Inginer în Bazele Electrotehnicii şi a fost profesor universitar la Universitatea de Nord din Baia Mare până în septembrie 2011, în prezent profesor asociat, pensionar din septembrie 2011.

 
 

Sâmbătă, la festivitatea de la Teatru Municipal, la care au participat ministrul educaţiei, absolvenţi, aleşi locali şi judeţeni, Prof. Petrean şi-a reamintit de postura de elev: „Aş începe cu câteva vorbe înţelepte ale poetului temniţelor comuniste, Demostene Andronescu, care spunea că: „Învăţătura e onorantă,...este frumuseţea cea mai aleasă a omului. Este o avere pe care rudele nu o pot împărţi între ele, nici hoţii fura, şi care nu se împuţinează prin dăruire”.

Închei citatul spunând că, mai mult, învăţătura se înmulţeşte prin dăruire. Noi am primit o învăţătura dăruită cu suflet şi pricepere de dascălii noştri cum numai ei au ştiut. De aceea, gândul nostru de recunoştinţă şi primul cuvânt de mulţumire îl adresez în numele colegilor mei, dragilor noştri profesorilor prezenţi încă printre noi, sau plecaţi deja dintre noi.

Noi, cei din prima generaţie, am parcurs, în cei 50 de ani scurşi, drumul de la vis la retrospectivă. Dintre cei 34 de elevi din clasă, 21 şi-au continuat studiile în universităţi sau politehnici, iar 11 au urmat studii tehnice postliceale, devenirea noastră desfăşurându-se odată cu evoluţia societăţii. 

Omenirea a făcut paşi enormi în aceşti 50 de ani:

- prin anii ’60 se construiau primele calculatoare, la Facultatea de Electrotehnică din Timişoara, unde eram student, calculatorul MECIPT- ocupa o sală întregă, azi încape comod pe o unghie sau aşchie.

- Cred că aproape toţi avem telefoane mobile, dar prima convorbire cu un telefon mobil a fost pe data de 3 aprilie, acum 40 de ani.

- În 1971, nava spaţială Mariner 9 a început să facă harta planetei Marte, iar în 2003, prin strădaniile unui coleg de clasă care lucra la NASA, misiunea Mars Exploration Rover depunea pe Marte, în Craterul Gusev (Spirit) un DVD cu numele nostru, al absolvenţilor primei promoţii a Colegiului „V. Lucaciu”.

- Numele nostru a ajuns în Univers. Şi nu întâmplător: şi azi suntem uniţi, profesiile noastre sunt atât de variate – de la doctor în psihologia delfinilor, până la doctor în cercetare cosmică – şi mereu aşteptăm să ne revedem cu drag ca să depănăm amintiri şi să retrăim frumoşii ani de liceu.

 

Estimările actuale spun că peste vreo 50 de ani rezervele de petrol se vor epuiza.

Ce vă aşteaptă pe voi, dragi elevi?

Cu ce fel de maşini veţi veni la reîntâlnirea voastră de peste 50 de ani?

Ne putem imagina, dar realizările voastre vor depăşi imaginaţia noastră; asta numai prin multă muncă şi competenţă profesională dobândită prin studiu şi înţelepciune”.

 

Întrebat ce şanse au tinerii dotaţi de astăzi să se realizeze în România, prof. Petrean spune că: „Mă voi referi cu precădere la tinerii care devin ingineri licenţiaţi sau cu studii de master, şi care au absolvit studii tehnice. O parte din tinerii dotaţi, cei cu o pregătire profesională temeinică îşi găsesc sau îşi pot găsi, în general, azi, un loc de muncă bun în România.

Şcoala românească oferă o pregătire temeinică, îndeosebi teoretică. Absolvenţi ai Universităţii de Nord din Baia Mare şi-au găsit loc de muncă, iar unii ocupă funcţii de conducere în diferite unităţi: Electrica SA, Transelectrica, Electrosistem SRL Baia Mare, Eaton, EMSENS PROD Baia Mare, ş.a.

Condiţia obligatorie este o temeinică pregătire profesională şi, uneori, cunoaşterea unei limbi de circulaţie internaţională. Sunt totuşi domenii ale tehnicii, unde specialistul pregătit la politehnică nu-şi găseşte un loc de muncă unde să profeseze datorită situaţiei economice în care ne aflăm: nu există companii suficient de bine dezvoltate sau dotate în domeniul respectiv.

Un domeniu încă slab dezvoltat este cel al cercetării ştiinţifice; doar companii mari, extrem de puternice, îşi pot permite să finanţeze activităţi de cercetare pentru a-şi consolida poziţia pe piaţa concurenţială. Specialiştii români sunt apreciaţi în străinătate, dovadă chiar unii dintre absolvenţii Colegiului Naţional „V. Lucaciu” care s-au specializat şi lucrează în universităţi şi companii de prestigiu.

Sunt mulţi cei care caută un loc de muncă în străinătate: medici, informaticieni, matematicieni, fizicieni. Un motiv important este, evident, salariul mic din ţară. Un exemplu chiar de la Universitatea de Nord din Baia Mare: din cadrul colectivului de inginerie electrică care cuprindea în jur de 20 de cadre didactice au plecat în străinătate la unităţi de cercetare sau în învăţământ 6 cadre didactice, 5 având titlul de doctor. Alte 4 cadre didactice au plecat la unităţi de producţie din ţară pentru salarii mai mari.

Finanţarea învăţământului este deficitară. Nu este uşor pentru stat să asigure o finanţare corespunzătoare datorită stării economice în care ne aflăm.

Un exemplu este relevant. Am fost de mai multe ori în Germania, atât înainte de revoluţie, cât şi după aceea. Germania democrată era printre cele mai dezvoltate ţări din lagărul comunist. Totuşi, după revoluţie, la universităţi din fosta Germanie democrată au fost practic scoase la fier vechi toate dotările din laboratoare. S-au dotat laboratoarele cu ceea ce era mai nou pe plan mondial, dar au avut norocul să aibă fratele din vest mai bogat care să facă acest lucru. Noi trebuie să facem asta singuri, o putem, dar numai cu un management deosebit de performant şi o economie bine dezvoltată”.

 
 

Cursuri universitare predate:

Bazele electrotehnicii,

Electrotehnică şi maşini electrice,

Măsurări electrice,

Automatizări şi protecţii prin relee

 
Cooperări internaţionale:

1991-1993, cooperare interuniversitară cu secţia BTS a Liceului Colbert din Lyon-Frana,

1994 - 1997, responsabil din partea Universităţii Baia Mare pentru programul de cooperare TEMPUS S_JEP 8001-94, din 1996 responsabil din partea Universităţii de Nord Baia Mare pentru programul de cooperare TEMPUS S_JEP 11005-96, iar din 1998 membru în programul de cooperare TEMPUS S_JEP 12080-98.

2002 – 2007, responsabil cu relaţiile internaţionale ale Universităţii de Nord din Baia Mare, director al Biroului de Programe Comunitare al universităţii.

 

Număr total al lucrărilor publicate: 93

 

Contracte instituţionale: 9, la 7 responsabil de contrat, valoare totală 365500 EURO

 

Contracte de cercetare ştiinţifică:

a- lucrări elaborate pe bază de contracte de cercetare-proiectare: 30 contracte de cercetare ştiinţifică, din care am coordonat 11, iar 1 contract de cercetare în cadrul unui acord de cooperare internaţional.

b- brevete de invenţie obţinute: 2, cotate ISI.

 
 

Despre mediul academic românesc

 

„Mediul academic românesc este, aşa cum spuneţi, într-o continuă reformare, dar uneori păguboasă. Este nevoie de multă înţelepciune şi cumpătare: hotărâm sau schimbăm ceva azi, rezultatele le vom vedea peste 5, 9 sau 15 ani.

Şcoala lucrează cu zestrea cea mai de preţ a omului, mintea, pentru a o forma şi modela pe cea a tinerilor. Dacă familia, şcoala şi biserica nu reuşesc să-i înveţe pe tineri să fie cuviincioşi şi înţelepţi, să aibă respect faţă de ei înşişi şi de societate, pierdem o preţioasă materie primă şi compromitem viitorul tinerilor şi chiar pe al nostru.

Şcoala şi biserica pot face mult mai mult în educarea tinerilor.

Exemple negative sunt destule şi în alte ţări, mult mai dezvoltate, vezi incidentele cu morţi şi răniţi din şcolile americane. Faptul că şi acolo sunt probleme, scoate şi mai mult în evidenţă importanţa familiei, şcolii, a educaţiei”

Prof. Liviu Petrean

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.