Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Prima ediţie a Sărbătorii rădăcinilor străbune, la Călineşti
Prima ediţie a Sărbătorii rădăcinilor străbune din Călineşti a culminat, tocmai de Sâmpetru, cu Jocul Satului, moment la care sute de călineşteni şi alţi maramureşeni au luat parte. Vremea a fost prielnică, astfel că evenimentul s-a bucurat de un public numeros, alături de invitaţi din toată ţara, oameni de cultură, păstrători ai tradiţiei, dar şi reprezentanţi UNESCO.
Cu mic, cu mare, călineştenii s-au adunat în centrul comunei, îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, de unde au pornit spre Gospodăria Iurca, locul unde s-a desfăşurat evenimentul. Horile lor au răsunat în toată localitatea, iar jocurile celor tineri le-au stârnit emoţie şi amintiri celor mai în vârstă, despre vremurile de odinioară.
Pe scenă au urcat oficialităţi, oaspeţi de seamă, dar şi cei care s-au implicat în reuşita acestui eveniment aflat la prima ediţie. Printre cei prezenţi s-a numărat şi primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, alături de soţia sa, ambii etalându-şi cu mândrie straiele autentice maramureşene.
„Vin acasă aici, ori de câte ori am ocazia. Nicăieri nu mă simt mai bine decât în Călineşti, aici unde rădăcinile străbunilor mei încă îmi şoptesc de fiecare dată că acest loc minunat e acasă. Mă bucur de fiecare dată când există acţiuni care se desfăşoară aici şi vreau să o felicit pe Măriuca Verdeş, pe domnul primar, Consiliul Local şi pe toţi cei care faceţi ca aici, în Călineşti, în această comună ocrotită de Dumnezeu, să se întâmple lucruri frumoase”, a spus Ovidiu Nemeş.
Primarul municipiului Sighetu Marmaţiei a înmânat Asociaţiei „Călineştenii Ţării Maramureşului”, în frunte cu Măriuca Verdeş, organizatorul acestui eveniment aflat la prima ediţie, o diplomă de recunoştinţă, pentru ataşamentul faţă de valorile Ţării Maramureşului.
La rândul său, Asociaţia „Călineştenii Ţării Maramureşului” a acordat o diplomă de excelenţă primarului municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, pentru faptul că a contribuit la organizarea evenimentului şi pentru respectul şi dăruirea cu care păstrează şi transmite generaţiilor tinere valorile autentice străbune. Reprezentanţii UNESCO au fost plăcut impresionaţi de ceea ce au găsit în Maramureş şi de oamenii locului, de călineştenii care respectă cu sfinţenie rădăcinile străbune.
Prima ediţie a evenimentului „Sărbătoarea rădăcinilor străbune” s-a încheiat cu un spectacol inedit, oferit de către copiii Călineştiului, dar şi de către invitaţi de seamă şi artişti consacraţi ai Maramureşului şi nu numai.
„Noi avem prin aceste tradiţii o moştenire. Mulţi dintre noi nu suntem conştienţi că e o bogăţie uimitoare, mai de preţ decât aurul, diamantele sau orice altceva. Ne putem lipsi de orice altceva, dar de tradiţii nu ne putem lipsi. Ele sunt cele care ne recomandă în lume, cu calităţi şi însuşiri care ne deosebesc de alţii, ne aşează în rândul lumii prin ceea ce generaţia dinaintea noastră ne-a transmis”.
Ioan Opriş, reprezentant UNESCO