• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 12 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 11 Iunie , 2019

Președinții de Consilii Județene vor fi aleși, din 2020, prin vot uninominal

Schimbare majoră în modul de alegere al președinților de Consilii Județene. Din 2020, desemnarea acestora va reveni la votul direct al cetățenilor. În ședința de Guvern de luni, 3 iunie 2019, reprezentanții Guvernului României au adoptat ordonanța de urgență care prevede ca, începând de anul viitor, președinții administrațiilor județene să nu fie aleși dintre consilierii județeni, ci aceștia să fie desemnați în mod direct de către alegători. Această formulă a fost aplicată în alegerile locale din 2008 și 2012, însă la care s-a renunțat în anul 2016.

 

 

De anul viitor, maramu­reșenii își vor putea alege din nou, prin vot uninominal, președin­tele Consiliului Județean. Motivul? Săptămâna trecută, Gu­vernul a adoptat o ordonanță de urgență care vizează modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea auto­rităţilor administraţiei publice locale și modificarea Legii ad­mi­nistraţiei publice locale nr. 215 / 2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali. Potrivit acestui act normativ, din 2020, președinții de Consilii Județene vor fi aleși, asemenea primarilor, prin vor uninominal, așa cum au fost aleși și în 2008 și 2012.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Daniel Suciu a explicat că: „Critica obiec­tivă care s-a adus modului indirect de alegere a președinților de Consiliu Județean, și anume că prin jocuri de partid, prin negocieri care uneori nu au de-a face cu votul popular se alegeau preșe­dinții de CJ, începând cu astăzi a încetat. Așadar, votul masiv al românilor din data de 26 mai are și un rezultat imediat - aducem alesul local la judecata cetățenilor din fiecare județ”. Suciu a menționat totodată că a primit puncte de vedere de la 34 de președinți de Consilii Județene, dintre care 29 susțin reintroducerea votului uninominal prin OUG, printre care se numără și membri PNL, președinți de CJ, care susțin votul uninominal, cum ar fi șefii liberali de Consilii Județene din Alba, Arad, Brașov, Călărași, Sibiu și Suceava.

Revenirea la această formulă a fost făcută în baza propunerii Uniunii Naționale a Consiliilor Județene. Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a arătat că, din calitatea de membru UNCJR a avizat pozitiv acest proiect adoptat de către Guvernul României, proiect care unifor­mi­zează desemnarea șefilor adminis­trațiilor județene cu cea a primarilor, respectiv votul uninominal, într-un singur tur de scrutin: „Cei care vor candida la această funcție, în iunie 2020, nu se vor mai ascunde în spatele partidelor și a sloganelor de partid. Maramureșenii vor vota omul pe care îl consideră vrednic să ducă această responsabilitate pe umerii săi, pentru patru ani, în mod direct. Așa cum era de așteptat, unii sunt mulțumiți de această ordonanță, alții se declară total împotrivă. Un lucru este cert: această decizie este convenabilă și apreciată de cei care nu au nimic de ascuns, dar cu siguranță nu este deloc pe placul celor care fug de întâlnirile directe cu cetățenii. Pentru că, atunci când candidezi uninominal ești judecat după realizări, după fapte, iar oamenii te pot privi direct în ochi. În ceea ce-i privește pe maramureșeni, aceștia știu să discearnă între gospodari și mincinoși. Personal, am mare încredere în maramureșeni și în capacitatea lor de a vota pentru binele județului. Am văzut că președintele României, Klaus Iohannis nu este de acord cu alegerea directă a preșe­dinților de Consilii Județene și, potrivit șefului statului, nu există un popor al județului și nici o identitate a fiecărui județ, altfel spus, cetățenii nu ar trebui să își aleagă direct reprezentanții. Poate s-ar accepta o derogare doar la Sibiu, în opinia președintelui Iohannis. Țin să îl anunț, însă, pe șeful statului, că la Maramureș lucrurile stau altfel, pentru că maramureșenii au identitate, tradiție, istorie și pe toate dorim să le păstrăm. Și mai mult, vrem să avem posibilitatea de a ne gestiona singuri destinul, fără foarte multe sfaturi de pe axa Sibiu - București. Pentru că noi suntem Maramureș”, a declarat președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea.

În schimb, președintele Klaus Iohannis a anunțat prin purtătorul său de cuvânt că nu este de acord cu această modificare legislativă: „Președintele României consideră că PSD nu a înțeles nimic din aceste alegeri pe care le-a pierdut în mod catastrofal și umblă iar la cutia cu ordonanțe de urgență, încercând să schimbe regula jocului chiar în timpul desfășurării jocului, ceea ce e inacceptabil”, a spus purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, într-o declarație de presă susținută la Cotroceni. „Votul cetățenilor nu este bătaia de joc a PSD, atenționează președintele. Cetățenii le-au transmis PSD-iștilor că practica OUG trebuie să înceteze. Acest instrument este prevăzut în Constituție pentru situații ex­cep­ționale. Nu poate fi abuziv și netransparent. Schimbarea legii electorale este o concesie pe care premierul vrea să o facă în fața baronilor PSD pentru a le câștiga sprijinul”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Deşi va ataca actul normativ la Curtea Constituțională, șansele ca acesta să fie declarat necons­tituțional sunt practic zero, având în vedere că această formulă a mai fost în vigoare opt ani. În plus, celelalte forțe politice, inclusiv PNL, nu sunt la fel de vehemente ca și președin­tele, cu privire la acest subiect. Cinci preşedinţi de Consilii Judeţene din partea PNL i-au transmis la sfârşitul lunii mai preşedintelui CJ Vrancea, Marian Oprişan, care este şi preşe­dintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, acordul lor în ce priveşte adoptarea OUG-ului prin care s-a modificat legea. Și președintele PMP, Eugen Tomac a declarat că PMP este de acord cu alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene prin votul direct al românilor. Liderul PMP a explicat și de ce este atât de important ca alegerile să aibă loc în două tururi: „De altfel, ideea uninominalului inclusiv pentru şefii de Consilii Jude­ţene i-a aparţinut Preşedintelui Traian Băsescu. Ea nu şi-a dovedit utilitatea până la capăt pentru că majoritatea parlamentară de la acel moment (PSD – PNL) a insistat pe ideea unui singur tur de scrutin”.

 

 

Ce spune legea?

Potrivit prevederilor ordonanței, articolul 1, alineatele (2), (4) şi (5) vor fi modificate şi vor avea următorul cuprins:

„Art. 1. - (2) Consiliile locale şi consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

(4) Primarii comunelor, ora­şelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi primarul general al municipiului Bucureşti, precum şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.
(5) Viceprimarii, precum și vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile judeţene", este una dintre modificările propuse”.
 

 

Cum au votat maramureșenii la alegerile locale din 2008, 2012 și 2016?
 

În 2008, la primele alegeri unino­mi­nale pentru alegerea preșe­dintelui Consiliului Județean Maramureș au participat la vot 46.83 % dintre maramureșenii înscriși pe liste. 26,49% l-au votat pe Mircea Man, candidat PDL, 25,26% pe Pamfil Bercean, candidat PNL și 22,13% pe Călin Matei, candidat PSD.
În 2012, prezența la vot a fost de 52.59 %. Cele mai multe voturi, 45.45% au fost obținute de Zamfir Ciceu, urmat de Mircea Man cu 23,89% și Pamfil Cristea cu 8,53%.

În 2016, prezența la vot în Maramureș a fost de 47.26%. PSD a obținut un procent de 35.13% și 14 mandate de consilieri județeni. PNL - 22,83% și 9 mandate de consilieri, Coaliția pentru Baia Mare -  13,80% și 5 mandate, PMP – 8.58% şi 3 mandate, Partidul Ecologist Român - 5,94%, respective două mandate, iar UDMR - 5,41% din voturi și tot două mandate.
 

 

 

Premierul Viorica Dăncilă a ținut o pledoarie, înaintea ședinței de Guvern, în favoarea modificării sistemului de vot pentru alegerea șefului CJ.

„Am înţeles mesajul cetăţenilor, respectiv dorinţa de a avea un rol mai important în ceea ce priveşte alegerea factorilor de decizie şi de a-şi exprima în mod direct opţiunea de vot cu privire la cei care iau măsuri pentru comunitate. Vom modifica legislaţia astfel încât preşedintele consiliului judeţean să fie ales din nou prin vot direct de comunitatea locală. Revenirea la votul uninominal va creşte legi­timitatea, reprezentativitatea şi stabilitatea preşedinţilor consiliilor judeţene, cei care împreună cu primarii şi consilierii pun în aplicare proiectele pentru dezvoltarea comunităţilor locale”, a spus Dăncilă.

Prim-ministrul a adăugat că preşedintele Consiliului Judeţean nu trebuie să facă obiectul negocierilor între partide, ci să reprezinte voinţa cetăţenilor din fiecare judeţ, exprimată prin vot.
„Legitimitatea dată prin vot este esenţială pentru fiecare preşedinte de consiliu judeţean pentru că îl responsabilizează să pună în practică obiectivele pentru care cetăţenii i-au dat votul. Am luat această decizie ca un pas în înţelegerea mesajului dat de cetăţeni la alegerile europarlamentare, dar şi ca urmare a discuţiilor avute cu reprezentanţi autorităţilor locale”, a afirmat premierul.
 

 

Preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, Marian Oprișan a spus că prin reintroducerea votului uninominal pentru președinții de CJ:

„Revenim la normalitate! Prin introducerea votului uninominal, preşedinţii consiliilor judeţene se întorc la cetăţeni. Votul uninominal este singura modalitate prin care un om politic - fie el primar, preşedinte de consiliu judeţean sau preşedinte al României - poate fi responsabilizat în faţa celor care îl aleg! În acest moment un preşedinte de consiliu judeţean este ales anacronic, în mod indirect, de către consilierii judeţeni. Acest mod de a alege un preşedinte de consiliu judeţean nu reprezintă, de fiecare dată, voinţa cetăţenilor dintr-un judeţ”.

 


„Țin să îl anunț pe șeful statului, că la Maramureș lucrurile stau altfel, pentru că maramureșenii au identitate, tradiție, istorie și pe toate dorim să le păstrăm. Și mai mult, vrem să avem posibilitatea de a ne gestiona singuri destinul, fără foarte multe sfaturi de pe axa Sibiu - București. Pentru că noi suntem Maramureș”.
Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.